- Din punctul meu de vedere
Este posibil ca scenariul despre care vorbește președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, să fie întemeiat, dar eu rămân sceptic și cred mai mult în opinia ziaristului Dan Tomozei.
”Micuța și fragila Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, se dovedește a fi nu doar naivă și iresponsabilă, ci un pericol pentru propriul popor, pentru propria țară. Într-o singură declarație, Maia Sandu a atacat patru țări și sistemul democratic intern: Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru, doar pentru că actorul sinucigaș de la Kiev, Volodinir Zelensky, i-a trimis un document pregătit de serviciilor de informații ucrainene (sîc!). Potrivit declarațiilor de ieri … “Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, scrie Dan Tomozei.
Am scris marți că înclin să fiu de acord cu Dan Tomozei și mai bine tăceam, fiindcă imediat am fost taxat drept anti-român, putinist etc. Din fericire, tot marți, dar ceva mai târziu, Vasile Dîncu a dat un interviu în care spune că rămâne sceptic față de masajele oficiale în legătură cu situația din Republica Moldova.
Potrivit site-ului Europa Liberă România, sociologul Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, spune că nu crede în scenariul Maiei Sandu, care susține că Federația Rusă pregătește o lovitură de stat la Chișinău.
El spune că Republica Moldova este un stat aflat în dificultate, care a pierdut în ultimii ani 40% din populația activă, prin migrație, iar partidul pe care îl reprezintă Maia Sandu, PAS, nu stă foarte bine în sondaje.
„PAS a pierdut foarte mult în ultima perioadă prin suprapunerea crizelor și cred că se încearcă în Republica Moldova, în acest moment, o revigorare a simpatiei politice pentru partidul proeuropean al Maiei Sandu, pentru echipa ei”, susține fostul ministru al Apărării.
Întrebat cum vede declarațiile concrete făcute de președinta Republicii Moldova, care vorbește de o lovitură de stat orchestrată de Rusia în țara sa, Vasile Dîncu nu crede că ar fi vorba de un pericol iminent din partea Rusiei. Și aceasta, în ciuda declarațiilor belicoase ale Moscovei împotriva Republicii Moldova.
El susține că, de fapt, Rusia nu ar avea nevoie de o lovitură de stat în Republica Moldova tocmai pentru că influența Kremlinului pe teritoriul țării este foarte mare.
În schimb, înlocuirea premierului de la Chișinău, Natalia Gavrilița – pe care Dîncu o numește „sacrificare” – cu un expert în securitate ar fi de natură tocmai a alimenta scenariul Chișinăului, spune fostul ministru.
„Influența Rusiei în Republica Moldova este foarte mare, este consistentă, și cred că nu au nevoie de lovituri de stat sau de alte elemente pentru asta. În schimb, cred că sacrificarea premierului Gavrilița și aducerea unui om apropiat mediilor de securitate este până la urmă o interpretare a următoarei partituri,” a spus Dîncu.
Apelez din ce în ce mai mult la așa-zisul argument ”ad verecundiam” sau argumentul autorității, citând din alții, pentru a nu primi direct în barbă insultele. De ce se întâmplă ca oameni care nu fac din lectură un obicei să fie extrem de rigizi? A explicat, cândva, tot Vasila Dîncu, într-o postare pe Facebook pe care am copiat-o și v-o dăruiesc și dumneavoastră deoarece mi se pare magistrală:
x
”După trei zile istovitoare, în cele două ore libere rămase pană la avion, regăsesc un loc în care altadată mi-am petrecut multe ore și zile: libraria Filigranes. De câteva luni parcă am uitat că aceste paradisuri mai există pe lume. Aici este cu totul altă lume și o liniște incredibilă. Aici nu se aude vocea idioților, linistea este intreruptă doar rareori de foșnetul moale al paginilor. Aici cărtile te asteaptă cuminți, aliniate ca soldații în formație. A sta aici este o adevarată terapie, un pansament pe o rană sângerândă. Nici racnetele prostilor și nici soaptele mieroase ale ticăloșilor nu pătrund până aici.
De aici îți poti lua energia pentru a ignora tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv. Iti dai seama aici că de planeta lor te despart zidurile din carti ale câtorva biblioteci. Ei nu vor înțelege niciodată cum dincolo de niste amărâte de coperti de carton se poate deschide o lume fără limite. Nu o să știe niciodată că există o asemenea cetate cu ziduri de aer, dar in care nu vor putea pătrunde pentru a arunca cu pietre. Aici e un paradis ascuns și niciodată nu vor înțelege cretinii si mediocrii că aici lumea lor nu există și nu contează.
Aici mediocrii și impostorii nu se vor intâlni niciodata cu victimele lor inocente pentru că nu se pot atinge de arma cea mai tare de pe lume: ideea. Refuzați de idee, ei nu vor avea niciodată cetatenie aici, nici statut de refugiat.
In fine, prietenii tăcuți din rafturi niciodată nu trădează și nu mint.
Fii binecuvântată republică a gândului, cuvântului și tăcerii!”
x
Vasile Dîncu este un om european, devotat ideii de apartenență a României la UE și NATO. Faptul că își permite să gândească liber îi face pe mulți să îl considere putinist.
Situația este îngrijorătoare.
Indiferent de cum se va încheie războiul din Ucraina, vom rămâne cu sechele, în sensul că ne-am obișnuit să îi luăm la pumni, figurat vorbind, pe cei care îndrăznesc să iasă din narativul oficial.
Am scris și acum câteva zile despre același lucru, deoarece în situația în care statul va reuși să-i lase pe cetățeni fără opinii personale, folosind nu amenzile sau pușcăria, ci presiunea unei societăți uniformizate, mancurtizate, atunci viața va fi insuportabilă.
Dacă puterea reușește să ne facă idioți, atunci zadarnic s-a murit pentru democrație. n
Gheorghe Smeoreanu (Această rubrică apare în zilele de luni și joi)