Înmulțirea bolilor

1
  • Conf. univ. dr. Adrian Tase

Creșterea cantitativă și calitativă a serviciilor medicale, ca și diversificarea acestora sunt realități ale României contemporane și dovezi ale dezvoltării societății. Există însă mai multe cauze ale acestui fenomen.
Prima este înmulțirea bolilor. Aici vorbim de un fenomen obiectiv, în care, cel puțin în cazul hipertensiunii arteriale, s-a ajuns, în unele țări europene, la situația paradoxală în care normotensivii au rămas minoritari.
Cum spuneam, hipertensiunea arterială a devenit o problemă de sănătate publică, afectând circa 45% din populația adultă a țării. Hipertensiunea este, deopotrivă, o boală și un factor de risc pentru infarctul miocardic. Din această perspectivă, creșterea semnificativă și constantă a prevalenței infarctului miocardic acut este logică, mai ales că, și ceilalți factori majori de risc, fumatul, diabetul zaharat și fumatul, au incidențe mari în România.
Și alte drame vasculare, în afară infarctului de miocard, au prevalențe în creștere. Ne referim aici la accidentele vasculare cerebrale, tromboembolismul pulmonar acut, arterita periferică, infarctul intestinal, etc.. Stroke-ul acut al creierului are, în majoritatea cazurilor, un mecanism patofiziologic similar infarctului miocardic, iar în circa 20% din cazuri este un efect al inundației cerebrale produse prin valori excesive ale presiunii sângelui.
Din păcate, cancerele prezintă creșteri galopante ale incidenței, pe diverse localizări. Este lăudabilă campania de prevenire a bolilor oncologice prin programe naționale, cum este, de pildă, facilitarea colonoscopiilor la pacienții cu risc pentru cancerul de intestin gros.
Bolile psihice, de la depresie și atacuri de panică la demență, sunt și ele în creștere semnificativă.
Politraumatismele datorate accidentelor de circulație sunt, din păcate, în România, la cel mai ridicat nivel din UE. Conducerea preventivă armonizată cu o legislație mai punitivă ar putea îmbunătăți situația.
Alte cauze importante ale creșterii vertiginoase ale serviciilor medicale, pe care le vom dezvolta cu altă ocazie, sunt:
• ridicarea nivelului general de educație sanitară, cu responsabilizarea populației, care solicită consulturi clinice în scop preventiv, ca și
• creșterea duratei de viață a românilor, inclusiv a celor cu boli cronice, prin medicamentele și dispozitivele moderne de mare performanță.

1 COMENTARIU

  1. Zilele astea parca nu mai e de bonton Cardiologia ,cu prăpădiții aia care apar cu aparate implantate luate de la decedați.Ultimele jeguri umane, nu doctori.Mai bine intitulați articolul Înmulțirea boilor și treceti pe poezie și muzica.Oricât ar fi de proaste nu pot face rău .Sau poate sa ne Spuneti ce credeți despre colegii respectivi nu sa ne povestiți despre gâște in trenuri….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.