Angajatorii au obligaţia de a cerceta accidentele uşoare

0

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș reamintește angajatorilor obligațiile pe care le au în cazul accidentelor de muncă.
Inspectorii ITM Argeş precizează că având în vedere prevederile legale: “Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează: de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă” şi menţionează că “Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporară de muncă se efectuează de către angajatorul la care este angajată victima”.„Precizăm că, în cadrul definiţiei, cu privire la vătămările organismului, nu există o condiţionare a acestora, legată de numărul de zile de incapacitate de muncă. Astfel, evenimentele pot avea drept consecinţă şi antrena incapacitate de muncă mai mică de 3 zile (situţia accidentelor uşoare) sau cel puţin 3 zile. Accidentul uşor, aşa cum este definit la art.5 lit.q din Legea nr.319/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă este “eveniment care are drept consecinţă leziuni superficiale care necesită numai acordarea primelor îngrijiri medicale și a antrenat incapacitate de muncă cu o durată mai mică de 3 zile”, au mai spus reprezentanţii ITM Argeş.

Amenzi de până la 8.000 lei

Pe lângă cercetarea efectuată de angajator, acesta mai are obligaţia legală de a comunica evenimentele la inspectorale teritoriale de muncă. „Dosarul de cercetare întocmit cu această ocazie, de comisia numită de către angajator şi declarat ca accident uşor, se înaintează pentru verificare si avizare la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs evenimentul, în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea cercetării. Nerespectarea de către angajator a obligației legale de a cerceta evenimentele care au produs incapacitate temporară de muncă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000-8.000 lei” mai precizează ITM Argeş. M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.