Medic nou la Urgența Spitalului Județean

0
0

Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești are un nou medic. Este vorba de Mariana Mostoghiu, medic primar, cu o experiențiă profesională de 21 de ani. Aceasta a lucrat la Spitalul Carol I Costești, la Spitalul Călinești și la Spitalul Municipal Curtea de Argeș de unde a venit prin transfer la SJU Pitești. În prezent, la UPU lucrează 13 medici însă nu toți au normă întreagă. În 12 ore, un medic de urgență consultă, în medie, 50-60 de pacienți. 
Mariana Mostoghiu, medic primar, s-a transferat la SJU Pitești de la începutul anului. S-a alăturat echipei de 12 medici, de la acea dată, în prezent fiind 13 medici. Nu toți aceștia au normă întreagă, o parte fiind colaboratori. A început cariera de medic urmând profesia tatălui. “Visul meu era să devin polițistă. Prin gimnaziu, însă, am ajuns cu tatăl meu, medic de profesie, la spital. Tatăl unei colege era pacient. A fost salvat. Atunci mi-am dat seama că vreau să îi calc părintelui meu pe urme, că e cel mai important să faci bine, să dai viață. N-am ascultat de sfaturile mamei decât parțial. Ea îmi spunea că va fi foarte greu pe acest drum, mai ales pentru o femeie, că va fi nevoie să fac nenumărate sacrificii. Așa a și fost, dar mi-am urmat visul. Mi-am construit o familie, în paralel cu medicina. Ca să nu am regrete, am optat inițial pentru medicina de familie”, a povestit Mariana Mostoghiu.

Consultă peste 50 de pacienţi în 12 ore

A devenit medic în urmă cu 21 de ani și primul loc de muncă a fost la Spitalul Costești, devenind colegă cu tatăl său. „Am început la Costești, am colaborat cu Spitalul din Călinești, am activat ulterior în cadrul DSP. Înainte să vin la Pitești, am fost medic la Spitalul Curtea de Argeș, de unde am venit la Pitești, prin transfer. Pe lângă faptul că sunt mai aproape de casă, abia acum mă simt împlinită. Nu era pentru mine medicina de familie, unde se pune accent mai mult pe scriptologie. Aici, ai satisfacția muncii depuse, la secundă. E adevărat, e presiune, e adrenalină, dar asta te face și să fii implicat. Aici, rar, sunt timpi morți. Nu ai voie să greșești. Pentru ca totul să fie bine, să nu ai regrete, trebuie să te dăruiești acestei meserii, să te gândești că pacientul ar putea să fie copilul tău sau părintele tău și să faci tot ce îți stă în putință să salvezi. Mă bucur tare mult că echipa alături de care lucrez m-a primit cu căldură, înțelegere. În plus, îmi place mediul în care lucrez, dar și faptul că dotările ne permit să acționăm în sprijinul pacienților. Trecând de la medicina de familie la cea de urgentist pot spune că înțeleg mult mai bine acum că adresarea unora dintre pacienți nu e cea corectă. Urgența se aglomerează, de multe ori, cu pacienți care ar trebui să se trateze acasă. M-aș bucura tare mult dacă s-ar schimba ceva în acest sens, dacă pacienții care nu reprezintă urgențe medicale s-ar gândi înainte să vină la Județean că oricând pot ocupa un pat în locul unei persoane a cărei viață atârnă de acel loc”, a mai explicat Mariana Mostoghiu. Un medic de la UPU Piteşti consultă zilnic zeci de pacienţi. De exemplu, luni, au fost de gradă trei medici care au consultat 180 de pacienţi în 12 ore. Fiecăruia i-au revenit 60 de pacienţi. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.