Pui bilet la Loto numai cu buletinul!

1

O lege care a intrat în vigoare recent îi obligă pe jucătorii care cumpără bilet de la Loteria Română să prezinte cartea de identitate iar datele personale inclusiv CNP vor fi stocate în cadrul companiei vreme de 5 ani. Măsura a fost legiferată cu scopul de a combate dependența jocurilor de noroc, numai că, nu este aplicată doar în sălile de jocuri sau cazinouri acolo întâlnești de regulă astfel de persoane, ci și la Loteria Română, ceea ce-i nemulțumește de jucători. În plus, legea ar fi în contradicție cu prevederile GDPR care spune că perioada de stocare a datelor cu caracter personal trebuie să fie cât mai scurtă, de regulă!
Un piteștean a avut surpriza, neplăcută, ca atunci când a intrat într-o agenție Loto cu intenția a cumpăra un bilet pentru extragerea de duminică, să constate că-i este cerută cartea de identitate. „ Pun uneori câte un bilet la Loto. Nu sunt un împătimit. Niciodată nu mi-a fost cerut buletinul. Doamna mi-a explicat că este o nouă lege că sunt obligat să prezint actul de identitate şi că trebuie să „ mă vadă camera”, altfel nu pot să cumpăr bilet. Am întrebat pentru ce este necesar şi şi mi-a zis că este o lege care abia a intrat în vigoare. Nu înţeleg rostul acestei legi. Oricum fiecare câştig este impozitat şi nu ai cum să păcăleşti statul român, pentru că atunci când câştigătorii ridică premiul, impozitul este oprit automat e Loteria Română. În plus, ce se întâmplă dacă vreau să fac cadou cuiva acel bilet? Trebuie să vină el cu buletinul! ”, a spus cititorul care ne-a sesizat acest aspect.

Datele personale vor fi stocate 5 ani

Ne-am interesat și am aflat că este vorba de Legea 326 din 28 noiembrie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc care a intrat în vigoare în acest an și care prevede că „ organizatorii de jocuri de noroc vor identifica persoanele care intră în incinta locațiilor în care se organizează și se exploatează jocuri de noroc și vor ține evidența, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia și se păstrează pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire”. În plus legea mai prevede că societățile care exploatează locurile cu jocuri de noroc „întocmesc, în format electronic, bazele de date referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia și se păstrează pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire”. Asta ar presupune ca anumiți jucători să recunoască faptul că au o problemă cu jocurile de noroc și să le ceară operatorilor să nu mai fițe primiți în sală.

Se doreşte combaterea dependenţei de jocuri de noroc

Modificarea legislatiei a fost făcută cu scopul de a combate dependenţa de jocuri de noroc. În expunerea de motive se arată: „Dependenţa jocurilor de noroc este o tulburare legată de controlul impulsurilor. Jocul patologic de noroc este o afecţiune mult mai întâlnită decât putem noi să intuim, şi asta pentru că sunt prea puţini cei care o privesc drept o boală. Însă familiile în care cel puţin un membru suferă de această tulburare de control a impulsului ştiu sigur că jocul patologic de noroc afectează sever nu doar viaţa persoanei dependente, ci şi a celor din jurul ei.” Astfel, în informarea afişată la punctele de lucru ale Loteriei Române se arată că „ toţi participanţii la jocurile organizate şi exploatate de C.N. Loteria Română S.A care intră în locaţiile în care se organizează jocuri de noroc, trebuie să prezinte un act de identitate valabil, pe baza căruia operatorii gestionari loto/lucrătorii comerciali şi operatorii mandatari vor verifica dacă persoana respectivă se află în baza de date care conţine persoanele autoexcluse şi /sau indezirabile.” În nota informativă afișată la agențiile loto se mai precizează că sunt colectate toate datele conţinute de cartea de identitate, respectiv: nume prenume, serie şi număr, CNP, adresă şi semnătură. „Scopul prelucrării acestor date au în vedere gestionarea conformă a organizării şi exploatării jocurilor de noroc respectiv a: participării la jocurile de noroc, a identificării persoanelor autoexcluse şi indezirabile, a întocmirii bazei de date electronice cu datele persoanelor sau jucătorilor care intră în locațiile Loteriei Române şi organizează jocuri de noroc, a întocmirii şi gestionarea a bazei de date, în scopul unei bune conduite ce priveşte jocul de noroc responsabil.”
Reacțiile nu au încetat să apară jucătorii manifestându-și nemulțumirea privind noua regulă de joc. De asemenea, specialiștii spun că prin faptul că datele personale sunt ținute în baza de date a Loteriei 5 ani, încalcă normele GDPR care prevăd stocarea pentru o perioadă cât mai scurtă, 30 de zile 90 de zile, cel mult 9 luni, în niciun caz 5 ani ca în prezenta lege.