Fermierii argeșeni pot depune online cererile de plată

0

Începând de ieri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat Campania de primire a cererilor de plată în anul 2023, în care fermierii vor putea depune solicitări până pe data de 15 mai, prin accesarea aplicaţiei IPA-Online din versiunea Internet. 
Potrivit unui comunicat de presă al instituției, cererile se vor putea depune fără ca solicitanţii să se prezinte la Centrele APIA. În acest sens, se va completa o singură Cerere de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Ce documente sunt necesare

Totodată, fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia deţin terenul, situaţia înscrierii în Registrul agricol a terenului şi să permită primăriei să transmită la APIA adeverinţele privind utilizarea terenului, conform înscrierii în Registru. „Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii de plată şi să fie valabile la data depunerii Cererii. Adeverinţele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziţie de către APIA, cu informarea fermierului. Fermierii care deţin animale în exploataţie au obligaţia să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Baza Naţională de Date (BND) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA) şi să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declaraţiei sector zootehnic în aplicaţia dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online. Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz”, se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.

Probabilitatea de a introduce date greşite este mai mică

APIA subliniază că acei fermieri care sunt deja beneficiari îşi vor actualiza la completarea Cererii doar datele care au suferit modificări faţă de anul anterior. În acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date greşite este mai mică. „Funcţionarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii şi pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii şi declaraţiilor ataşate acesteia. Fermierii pot semna Cererile folosind şi semnătura electronică. În această situaţie este necesar să se anunţe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcţionarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se doreşte să se semneze electronic. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicaţia IPA-Online la data depunerii. Angajamentele şi declaraţiile, parte a cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeaşi dată”, precizează sursa citată.

Ce plăți se vor face

Începând cu această Campanie, fermierii vor putea beneficia de sprijin financiar prin intervenţii/măsuri aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic, în conformitate cu Planul Strategic PAC 2023-2027, respectiv PNDR 2014-2020, sprijin finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la Bugetul Naţional (BN).Astfel, este vorba despre plăţile directe decuplate, plăţile directe cuplate, ajutoare naţionale tranzitorii (plăţi din bugetul naţional) şi măsurile de dezvoltare rurală pentru care fermierii pot solicita plăţi compensatorii atât din cadrul PNDR 2014-2020 (Măsura 10 – Agro-mediu şi climă; Măsura 11 – Agricultură ecologică; Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (sM13.1 şi sM13.3)), cât şi din cadrul PS PAC 2023-2027 (DR-10 – zone afectate de constrângeri naturale semnificative). M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.