Scandalul RCA – ASF cu S de la Supraveghere

0

În ultimii 8 ani 3 societăți din domeniul asigurărilor din țărișoara noastră au dat faliment, cea de-a patra fiind în alergare spre același deznodământ.

2015 – Astra Asigurări
2016 – Carpatica Asigurări
2021 – City Insurance
2023 – EuroIns

Ultimele 2 din cele 4 fiind lideri de piață la momentul prăbușirii.

Toate aceste crahuri au generat măriri de prețuri pentru polițele RCA care sunt, toată lumea știe, obligatorii. Cum se poate așa ceva pe o piață supravegheată?

Această Auroritate de Supraveghere Financiară a fost creată in 2013 pentru a supraveghea, printre altele, piața asigurărilor tocmai pentru a preveni astfel de evenimente. În această instituție au fost angajate o grămadă de persoane, pe salarii exorbitante (cei din conducere primesc în jur de 15.000 euro pe lună !!!) ca să controleze firmele de asigurări corect și la timp, pentru a nu ajunge în situația de a da faliment aproape peste noapte. Unde au fost acești mari specialiști ai finanțelor în ultimii 2 ani? Cum se poate ca în 2021 să colapseze liderul de piață iar 2 ani mai târziu situația să se repete cu noul lider de piață?

Iese directorul de comunicare de la ASF după ce instituția a publicat săptămâna aceasta noile tarife nesimțite și aruncă 5-6 cuvinte către fraieri: Noi doar publicăm tarifele calculate automat, după niște algoritmi… Pe bune??! Atâta faceți voi? Pentru atâta lucru luați salariile alea?

Presa mainstream e liniștită. Ne dă știrea și trece mai departe. Excepțiile le numeri pe degete. Libertatea, B1… cam atât.

De exemplu, din ancheta ziarului Libertatea pe subiectul City Insurance aflăm lucruri care ar fi trebuit să cutremure zona media și cea a justiției: în 2020 când, din cauza indicatorilor financiari precari, lui City i s-a cerut de către ASF un aport de capital suplimentar de 50 milioane euro, societatea a venit cu un fel de scrisorică, ceva – cum că a primit un împrumut de exact această sumă de la o firmă portugheză și că banii ăștia chiar există într-un cont la o bancă elvețiană. Evident, totul era un fals. Cum se face totuși că experții ăia super-bine-plătiți de la ASF au înghițit minciuna asta gogonată? Cum se face că nimeni n-a verificat nimic? La cea mai mică și prăpădită bancă din lume, dacă vii chiar și cu o scrisoare de garanție în valoare de zece lei, există o procedură de verificare a semnăturilor de pe ea. La ASF nu există? Ce părere aveți despre niște oameni care primesc un extras de cont fals de 50 de milioane de euro și nu-l verifică, zic: Bine-așa, băieți, hai c-am rezolvat, țineți-o tot așa!

Și băieții au ținut-o: au scos imediat din România 30 de milioane de euro, bani reali de data asta, din RCA-ul acela plătit cu greu de noi, pe post de ONORARIU DE SUCCES. Care succes? Că au păcălit cu brio marea Autoritate de Supraveghere din țara bananieră numită România, raiul tuturor pungașilor de pe lumea asta. Voi, oameni buni, chiar credeți că i-au păcălit? Sau lucrurile sunt de fapt mult mai rele? După câteva luni City dat faliment și ASF a ieșit să ne spună că scumpește polițele RCA. Algoritmul, deh!

Cu alte cuvinte: scoateți, fraierilor, mai mult din buzunar că aștia au furat banii, și-or fi luat iahturi, vile la Miami și Lamborghini-uri și acum voi, fraierilor, trebuie să plătiți mai mult, că vin alții la rând și vor și ei iahturi, vile…… Că doar noi supraveghem aici, nu ne jucăm!

Și ce să vezi? Nu durează mult și ne găsim în exact aceeași situație cu EuroIns, o societate bulgărească de asigurări lăsată nestingherită de ASF să devină lider de piață deși înregistra același gen de probleme financiare ca și City acum 2 ani.

Ce face ASF ? Calculează repede și publică niște tarife mărite din nou, cu aproape 40%, care au ajuns astfel să fie mai mari decât cele din Germania și la același nivel cu cele din America. Că doar fraierii sunt obligați să le plătească dacă au mașini. Nu-i problemă, își mai iau unii iahturi, că poate n-au apucat la precedentele falimente…

Am ajuns să mă simt ca un iobag de pe vremuri, fără drepturi și speranțe, jupuit de șapte piei și de ultimii bani doar ca să trăiască bine boierii. Ciocoi vechi și noi, autorități române corupte, asigurători (unii) rău-intenționați și hoți, presă (în marea majoritate) obedientă, populație care tace și înghite.

Ce țară e asta?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.