Mor de dragul bătăliei politice de la Câmpulung

26
  • Din punctul meu de vedere

Eram tânăr și eram la Paris, fără casă și fără masă, iar una dintre secretarele de la EHESS, căsătorită cu un chilian care trăia din cântatul la chitară, m-a lăsat să dorm într-o mansardă din Place du Commerce pe care încă o mai deținea cu chirie. Încăperea avea o ușă scundă, intrai pe burtă direct în pat, dar miracolul a făcut ca pe noptieră să găsesc cartea lui Sartre ”Existențialism și umanism”, iar fiindcă la noi comunismul era în toi și astfel de lucrări nu se traduceau, n-am dormit nici o clipă și am citit-o cu o poftă nebună. Am aflat astfel că:
– Omul este condamnat la libertate.
Vă închipuiți că această afirmație m-a stupefiat, nu puteam în ruptul capului să înțeleg ce este cu această condamnare, deși îmi doream nebunește să deslușesc misterul.
Ai grijă ce îți dorești că s-ar putea să ți se întâmple !
Astăzi, în fața fiecărui articol pe care îl scriu, mă simt condamnat la libertate, fiindcă am dreptul că exprim orice punct de vedere, dar aproape întotdeauna îmi e greu să mă decid, să calibrez ideile.
Să intrăm în subiect.
Sâmbătă, m-am dus la Câmpulung, unde a avut loc ceea ce se numește adunarea generală de alegeri a organizației PSD din oraș. Vreo 300 de oameni dintr-o comunitate de 38 de mii de locuitori s-au întâlnit pentru a-și alege liderii politici și a stabili o strategie pentru câștigarea alegerilor de anul viitor.
Sunt și eu, cel care scrie, dar sunteți și dumneavoastră, cei care citiți, condamnați la libertatea de a judeca în ce măsură niște oameni care au ales să facă politică sunt sau nu demni de apreciere.
Eu cred că da, cei 300 de la Câmpulung merită o reverență pentru faptul că într-o zi de sâmbătă au ales să plece de acasă pentru un exercițiu democratic.
Anul viitor, Câmpulung Muscel va fi un fel de Stalingrad al alegerilor locale din județul Argeș, în sensul de bătălie crucială între PSD și opoziție, iar dacă personalizăm, putem spune că lupta se va da între:
– Deputatul PSD Simona Bucura Oprescu și primărița Elena Lasconi, de la USR.
Vă rog să nu mă acuzați pentru metafora cu Stalingradul, este doar o exprimare mai mult sau mai puțin inspirată, dar am vrut să subliniez că indiferent de scorul mare pe care în mod cert îl va obține PSD Argeș la locale, dacă nu recucerește Câmpulung, victoria nu va avea glorie.
Doamna Simona Bucura Oprescu coordonează această bătălie împotriva domnei Elena Lasconi, iar lupta se va da pentru fiecare stradă, pentru fiecare casă.
Electoral, desigur.
Se pare că primărița nu are cine știe ce talent administrativ, dar la capitolul comunicare excelează, dar de partea PSD joacă o altă doamnă, a treia prinsă în jocul de imagine, pe nume Corina Scarlat.
Doamna Corina Scarlat monitorizează de mult timp administrația Lasconi și o face într-un mod atât de profesionist cum nu am întâlnit în 33 de ani. Pe unde mă duc, atrag atenția că așa se face opoziție la un primar, cum o face doamna Scarlat, care analizează fiecare gest, fiecare decizie a primăriței cu argumente pe care le-aș numi științifice, punând în ecuație aspectele economice și sociale. Demonstrațiile au loc pe Facebook.
Nu e ”vrăjeala” pe care o promovează liberalii la Pitești, împotriva primarului Cristian Gentea, e o critică acerbă pe argumente.
Sâmbătă, la adunarea celor 300, Corina Scarlat a prezentat o sinteză a analizei sale demolatoare și cred că auditoriul a fost convins și surexcitat de gafele Primăriei.
Este foarte interesant, ca joc democratic, că doamna Scarlat nu a fost aleasă lider politic, ea rămâne un expert care se pune în slujba echipei, ceea ce presupune un altruism rar în astfel de situații.
Nu am eu niciun amestec, dar cred că modul exemplar în care documentează și polemizează Corina Scarlat trebuie să îi asigure o implicare în viitoarea administrație, asta, desigur, dacă PSD va câștiga alegerile.
Le va câștiga ?
Ei bine, Câmpulung este un oraș dificil de administrat, e un labirint edilitar, cel mai complicat labirint al Argeșului, aici se întretaie nu doar străzi, ci și epoci istorice, curente arhitectonice și culturale, ba chiar și mentalități regionale.
Elena Lasconi a făcut gafe, a amenințat că își ia orașul în spate și îl mută la Brașov, a insultat ca la galeriile de fotbal, a îndatorat comunitatea, dar a și proiectat în mod interesant, chiar dacă riscant.
Am început prin a vorbi despre condamnarea la libertate. Putem privi lupta politică de la Câmpulung ca o bătălie pentru ciolan sau ca pe un exercițiu democratic sublim, ori să ne plasăm pe undeva la mijloc între aceste două viziuni.
Faceți ce credeți.
În ceea ce mă privește, mă declar impresionat de seriozitatea ședinței politice, de calitatea discursurilor, de noblețea atitudinilor.
Stilul doamnei Bucura Oprescu se potrivește mai mult ideii mele despre politică și administrație decât stilul doamnei Elena Lasconi, mi se pare că intră în coliziune obiectivitatea și subiectivitatea, echilibrul și spectacolul, concretul și iluziile, dar asta nu înseamnă că nu respect ambele tabere.
Îi respect însă, apriori, pe cei 300 despre care tot vorbesc și care și-au sacrificat confortul pentru a face politică într-o zi de sâmbătă.
Nu e ușor să fii condamnat la libertate, dar și mai greu e să fii condamnat la exprimarea unui punct de vedere.
Mor de dragul bătăliei politice de la Câmpulung.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

26 COMENTARII

  1. articolul este plin de laude si complimente la adresa psd ului si a lingusitoarei si profitoarei doamne- simona bucura, crescuta de puscariasul Nicolescu* Dumneata poate ai niste avantaje sa lauzi psd ul, dar nu cred ca Romanii sunt atat de prosti incat sa mai voteze aceasta mizerie numita PSD.

  2. Așa e bre cei 300 de la Termopile! Tin pieptul la ciolan, și dai și lupta, și dai și lupta !Cu tot respectul, bati campii cu mare gratie! Aproape ai făcut-o simpatica pe primărița , făcând comparația cu Gentea și pamponica! E de ajuns ca e altceva ,parca , dacă a mai și încercat sa facă câte un lucru bun pentru urbe, e nemaipomenita!
    In rest ,aceleași lingeri de clanțe ,laturi aruncate către dușmanii politica ai stăpânilor de la ‘minut’ !
    Se pare ca de când ai intrat pe burta in încăperea aia, te-ai obișnuit prea mult si cu poziția aia ‘politica’ de nevertebrata, tocmai la Paris, in piața comerțului capitalist !

  3. Ziaristii locali prezenti au scris că au fost în jur de 200 de participanți. Smeoreanu a numărat vreo 300, ca să-i iasă comparația cu eroii din antichitate…
    La alegerile trecute, PSD-istii au tocat-o pe doamna Lasconi pe tema domiciliului, in condițiile în care doamna locuia de ceva timp în Câmpulung. Eroina lui Smeoreanu chiar n-are treabă cu orașul, ea are de zeci de ani domiciliul în altă parte a țării..
    Despre deșteptăciunea protejaților doamnei Simonica, căutați în online o declarație a unui consilier local PSD care cerea, apăsat, prezența unui „mobexpert” pentru fluidizarea circulatiei in orașul de la poalele Mateiașului…
    Așa că, domnule Smeoreanu, nu prea ai mână bună în promovarea femeilor din PSD. Cu ultima, cea care a candidat la președinție, chiar te-ai fâcut de cacao! Ne-am obișnuit însă, când e vorba de aleșii PSD, n-ai gust, n-ai miros!

  4. Dumneavoastră care politicieni din Argeș va sunt pe plac ? Gorghiu, Coteț, Mosteanu ? Pronunțați un nume și sunt gata sa vorbim, dacă tot vreți sa vorbim.

    • dl Smeoreanu, pe mine nu ma intereseaza din ce partid fac parte acesti politicieni atata timp cat fac ceva pentru tara, pentru argeseni, dar ei nu au facut nimic pentru tara in ultimii 32 de ani, au facut doar pentru ei, Argesul a ramas fara industrie, fara petro- chimie, nu am avem o autostrada care sa lege vestul de sudul tarii, nu avem spitale, nu mai avem nimic al nostru, si dv laudati psd ul , pentru ce, ce a facut?

  5. Mi-a aratat cineva azi o fotografie de la alegerile de la Campulung. Am vazut ca erai, Smeorene, asezat langa usa ce ducea catre WC. Sa fi fost pura intamplare?

  6. Eu nu o să aduc niciun argument științific. Sunt ultra pertinente cele ale dnei Corina Scarlat (femeie deșteaptă și puternică, bună pentru postul de primar).
    În loc de argument, doar un fapt de viață: băștinașul Lăsconi a devenit occidentalul Lasconi, cică pentru a îndrepta o eroare notarială de acum 50 de ani.
    Vorba ,,periană” a primăriței: ,,Să mori tu? Mi se face silă!”.

  7. Maestre, iar vrei sa ne iei de prosti? Adica vrei sa uitam ca astia de la PSD au devalizat judetul si tot ei si-au batut joc de municipiu? N-avem cum, stimabile, asa cum nu putem ignora nici vina matale, ti-a placut rolul de lipitoare pe langa alesii locali, in loc sa semnalezi derapajele evidente ale acestora! Sincer, mi-e scarba!

    • Câinii latră , caravana trece !

      Ce-i drept câinii, cățelușii, dulăii – javre in totalitate – sunt cam gălbejiți, jegoși si amărați, vai mama lor !

      Multi si gălăgioși, asta știu ei sa facă cel mai bine, gălăgie.

      Bineînțeles ca după alegerile viitoare vor vomita sânge, de oftica si de obida.

  8. Vad pe aici tot felul de laude la adresa Corinei Scarlat, cum ca a facut o analiza „demolatoare” , cu argumente „profesioniste”, „stiintifice” (Smeoreanu), „ultra-pertinente” (Boni)… Pai doamna respectiva si-a intitulat analiza „Cum a ingropat Elena Lasconi Campulungul strada cu strada”. O asemenea fractura de logica inca de la titlu ma face sa ma indoiesc de „argumentele” ei. E ca si cum, inainte de Elena Lasconi, Campulungul era ditamai citadela pavoazata cu marmura si a aparut primarita asta noua care in 2 ani a distrus toate minunatiile din oras, dupa un plan alcatuit „strada cu strada”… Nici macar ca exercitiu dramatic-politic nu e bun acest titlu, mi se pare un provincialism infantil, bun pentru „politicieni” care se pricep la lipit afise cu speranta ca pupa vreo slujba de bugetar la vreo sucursala obscura a vreunei institutii. Ca sa nu mai spun ca sistemul de a face politica si campanie electorala pe principiul „uite ce prosti sunt adversarii, votati-ne pe noi, nu venim cu solutii, dar noi nu suntem asa de prosti”) e deloc incurajator pentru masa de votanti… In ziua in care o sa vad partidul ala care vorbeste doar despre solutiile proprii, fara a se mai obosi sa-si umfle stima de sine prin inventii si injuraturi la adresa adversarilor sai, o sa revin la vot. Pana atunci, toti sunt la fel… Nu vedeti? Politica de nivel satesc, la birt…

Comentariile sunt închise.