Polițiștii au oferit cafea șoferilor opriți în trafic!

0

De Ziua Internațională a Somnului, polițiștii argeșeni, în colaborare cu un medic pneumolog din cadrul Spitalului Județean Argeș, specializat în medicina somnului, au desfășurat o acțiune pentru prevenirea accidentelor rutiere, produse pe fondul oboselii la volan. Oamenii legii au oprit în trafic șoferi care tranzitau județul nostru și le-au oferit cafea. În plus, tuturor conducătorilor trași pe dreapta li s-a explicat riscurile la care se expus dacă subt obisiți la volan. M.S.

Conducerea unui autovehicul atunci când avem o stare de somnolență este cunoscută sub denumirea de oboseala conducătorului auto și poate schimba DESTINELE OAMENILOR ÎN MOD DRAMATIC, dacă nu ținem cont de sfaturile specialiștilor, dar și de semnalele transmise de propriul corp, a transmis IPJ Argeș într-un comunicat de presă.

În județul Argeș, în anul 2022, s-au produs 3 accidente rutiere grave, produse pe fondul oboselii la volan, accidente în urma cărora 4 persoane au fost rănite grav.
Întrucât oboseala la volan reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere, politiștii argeșeni au oprit în trafic, pe DN 7, vehicule înmatriculate în alte județe sau care aveau de parcurs o distanță considerabilă, oferindu-le șoferilor o cafea, dar și o pauză binevenită, în care au primit informații esențiale pentru un drum în siguranță, a mai precizat sursa citată.

De asemenea, politiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității Argeș le-au distribuit pliante cu sfaturi utile pentru prevenirea evenimentelor negative produse din cauza conducerii într-o stare de somnolență.

Recomandarea principală pentru șoferi ar fi să ia pauze atunci când se simt obosiți sau devin agitați la volan, cu atât mai mult dacă au o distanță mare de parcurs și să respecte regulile de circulație.

Pentru a întelege cât mai bine fenomenul și riscurile la care ne expunem atunci când conducem într-o stare de somnolență, vă transmitem materialul întocmit de domnul Muntean Petru Emil – medic pneumolog în cadrul Spitalului Județean Argeș, specializat în medicina somnului:

Introducere: Conducerea într-o stare de somnolență creşte semnificativ riscul de accidente.
Cunoaşterea cauzelor, consecințelor și prevenirii conducerii în stare de somnolență le permite șoferilor să evite riscurile inutile pe drum.
Concentrarea pe o igienă a somnului poate permite ca un somn să fie mai bun cu fiecare noapte (menținerea unui program de somn stabil, limitarea utilizării dispozitivelor electronice înainte de culcare și asigurarea faptului că dormitorul este liniştit, întunecat și favorabil odihnei neîntrerupte).

Cât de frecvent este conducerea somnolentă?
Deși nu există o măsurare exactă a condusului somnolent, studile indică faptul că este o stare destul de comună în rândul șoferilor. Sondajul Sleep în America din 2015 al Fundaţiei Naţionale pentru Somn a constatat că peste 60% dintre șoferii adulți au raportat că au condus somnolent în ultimul an.

Care sunt pericolele unui condus somnolent?
Șofatul într-o stare de somnolență este din păcate o contribuţie majoră la accidentele auto din întreaga lume. Potrivit Administrației Naționale pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi (NHTSA), în 2017, conducerea într-o stare de somnolență a dus la cel puţin 91.000 de accidente, ducând implicit la aproximativ 50.000 de răniți și peste 800 de decese. Aceste date subestimează probabil impactul condusului într-o stare de somnolență, deoarece este adesea imposibil să se stabilească definitiv dacă conducerea într-o stare de somnolență a provocat un accident, mai ales în cazul accidentelor mortale. În lumina acestui fapt, alte studii ne expun că conducerea într-o stare de somnolență provoacă până la 6.000 de accidente mortale în fiecare an.

De ce este periculoasă conducerea într-o stare de somnolenţă?
Conducerea într-o stare de somnolență crește semnificativ riscul de accidente de maşină.
Microsomnul este un fenomen prin care o persoană adoarme pentru o perioadă scurtă de timp (aproximativ 5 secunde), însă este suficient pentru ca mașina să iasă de pe şosea sau să se ciocnească cu un alt vehicul aflat în mers. Daunele cauzate de aceste accidente cresc atunci când ele apar în contextul unor viteze mari. Cercetările arată că privarea de somn duce la o deficienţă mentală similară cu beţia 24 ore de privare de somn sunt echivalentul aproximativ a unui conţinut de alcool în sânge de 0,10%. Această deficiență face ca o persoană să fie mai puțin atentă la mediul înconjurător și să fie mai ușor distrasă. Le încetinește acestora timpul de reacţie, ceea ce face mai dificilă evitarea pericolelor neprevăzute de pe carosabil. Somnul insuficient este, de asemenea, legat de înrăutăţirea procesului decizional al conducătorilor, ceea ce poate duce la asumarea unor riscuri la volan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.