Oul – o binecuvântare

0
  • Conf. Univ. Dr. Adrian Tase:

Cunoscut ca nucleu generator de viață, oul este, din perspectiva pascală, și o simbolică sepultură. Oul însângerat de Paște îl reprezintă pe Iisus Hristos, iar coaja întruchipează piatra mortuară pe care, ciocnind-o, semnificăm deschiderea Sfântului Mormânt și Învierea Domnului.
Din perspectiva biomedicală, oul este, de asemenea, un nucleu generator de viață.
Disponibil pe piață și accesibil ca preț, oul este o sursă inestimabilă de nutrienți calitativi, fiind recomandat în cadrul dietelor sănătoase.
Pentru numai 70 de calorii, oul oferă proteine de cea mai bună calitate – peste cele din carne; minerale – iod și seleniu; vitamine din grupul B, cum sunt riboflavina (B2), acidul pantotenic (B5), biotina (B7), cobalamina (B12); colina și carotenoide – luteina și zeaxantina.
Oul este și o evidentă sursă de colesterol alimentar, de circa 200 mg per bucată. Cu toate acestea, în extrasele promoționale, termenul de colesterol nu apare explicit. O posibilă cauză a acestei „discreții” este că, printre factorii majori de risc ai infarctului miocardic se află și hipercolesterolemia și, mai ales, excesul de colesterol „rău” LDL. Menționăm că, asocierea dintre consumul de ouă și mortalitatea cardiovasculară continuă să fie scrutinizată.
În editorialul „Eggs and the heart” dintr-un număr recent al European Heart Journal, Franz Messerli analizează diferențele sesizate la nivel global. Vestea bună este că, la populațiile studiate din Asia, consumul de ouă se corelează cu scăderea mortalității cardiovasculare. Nu același lucru se întâmplă în America de Nord și Europa. Pentru a identifica sursa acestui contrast, autorul a studiat micul dejun din aceste trei culturi.
Americanii, în proporție de 70%, mănâncă ochiuri cu șuncă, iar restul de 30% omletă sau alte forme de ouă procesate.
Asiaticii, în proporție de 70% mănâncă Shakshuka sau alte forme de ouă fierte, restul de 30% omletă sau alte forme de ouă procesate.
Pe continentul nostru se mănâncă o treime ouă fierte, o treime ouă procesate și o treime ouă cu șuncă.
Concluzia este că, modul de preparare are o importanță decisivă. Prin prăjire și alte forme de procesare, apar deșeuri oxidative ale colesterolului care sunt toxice. Acest nefericit proces biochimic nu are loc dacă ouăle sunt fierte. n
În această perioadă, în care mâncăm ouă roșii preparate prin fierbere, ne dăm seama de binecuvântarea acestui minunat aliment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.