Clasele primare și a VIII-a, cursuri numai dimineață

0

Din următorul an școlar, elevii care sunt în clasa a VIII-a și elevii claselor primare vor învăța doar dimineața, potrivit unor amendamente votate în ședința Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților. 
Aceste amendamente vizează proiectul Legii învățământului preuniversitar. În forma propusă de Ministerul Educației era structura „de regulă”, ceea ce nu excludea posibilitatea ca elevii să aibă ore și după-amiaza. Amendamentul pentru elevii din învățământul primar a venit de la vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților. Totodată Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că este de acord: „Da, de principiu, de acord. Vor fi sigur provocări logistice. Le vom gestiona dacă avem un termen rezonabil, împreună cu autoritățile publice locale care administrează toate clădirile școlare.”
De asemenea, în actualul regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) este precizat că programul este stabilit de consiliul de administrație în cazul școlilor care au cel puțin două schimburi. Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I și a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 și nu se vor termina mai târziu de ora 14.00.
În învățământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră și o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs. La clasa pregătitoare și la clasa I, activitățile de predare-învățareevaluare acoperă 30—35 de minute, restul de timp fiind destinat activităților liber alese, recreative.
În situațiile în care clasele din învățământul primar funcționează împreună cu alte clase din nivelurile superioare de învățământ, ora de curs este de 50 de minute, iar în ultimele cinci minute se organizează activități de tip recreativ. Pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și din învățământul postliceal, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauză de 10 minute după fiecare oră; după a treia oră de curs se poate stabili o pauză de 15—20 de minute. S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.