Pescuitul la crap pe bălți și lacuri cu reținere (ultima parte)

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm ultima parte din ” Pescuitul la crap pe bălți și lacuri cu reținere”. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.

Momelile de cârlig

Din punctul meu de vedere cele mai eficiente momeli de cârlig sunt cele flotante sau critic echilibrate. Porumbul artificial, pop up-urile, peletele flotante, wafters-urile și porumbul preparat cu spumă flotantă nu lipsesc niciodată din trusa cu momeli de cârlig.
Desigur că putem prinde crapi și la momeli scufundătoare precum porumbul preferat, porumbul de conservă, boilies-uri sau pelete. Totuși, prezentând o atracție ceva mai scăzută, sunt mai degrabă momeli pe care le-aș folosi în cazul partidelor de durată, preferându-le pe cele de mai sus.
Poate vă întrebați, ce arome funcționează cel mai bine? Nu pot spune că peștii au o preferință pentru o aromă anume pe bălțile cu reținere…
În schimb, de-a lungul anilor aromele clasice mi-au adus rezultate excelente, precum cele de : căpșună, miere, scopex, tutti frutii, usturoi sau vanilie, atât în ce privește momelile cât și nadele.
Dimensiunea momelior de cârlig poate fi diferită în funcție de talia peștilor. Dacă avem în vedere ciortanii de 1-2 kg, momelile de 6-8 mm sunt cele potrivite. Pe de altă parte, dacă urmărim crapii de 3-4 kg, momelile de 8-12 mm sau chiar mai mari sunt de preferat.
Un lucru care nu ar trebui să ne sperie și să ne determine să creștem dimensiunea momelilor de cârlig este apariția carașilor și plăticilor.
Adesea, pescuind cu momeli și monturi de finețe putem prinde și carași / plătici. Dacă mărim momelile sau cârligele este posibil ca trăsăturile să dispară și nici crap să prindem. Prin urmare, nu vă speriați de peștii mici deoarece și mustacioșii vor vizita patul de nadă mai devreme sau mai târziu. Mai jos un exemplu concret al unei partide în care timp de 24 h am prins 20 kg de crap, dar și 10 kg de caras între 500 gr-1 kg :
Culorile momelilor de cârlig pot varia în funcție de preferințele peștilor. Cea mai prinzătoare culoare din observațiile mele este galbenul, folosită ca atare sau în combinație cu alte culori precum : roșu, roz sau portocaliu.
De preferat este să încercăm momeli de diferite culori pentru a putea identifica culoarea care aduce cele mai multe trăsături.
Pentru un plus de atracție putem adăuga momelilor de cârlig un săculeț solubil care să conțină un amestec pentru săculeț, pelete, groundbait șamd. Astfel lângă cârlig se va afla o grămăjoară de nadă care va face nor și va ridica particule în suspensie menite să atragă atenția crapilor din zonă.

Monturile recomandate

Monturile cu momitor și forfac scurt sunt alegerea mea principală în ce privește bălțile cu reținere.
În 90% din cazuri mizez pe momitoare datorită atracției pe care o prezintă.
Pescuiesc cu plumb doar când navomodelul este necesar, sau nu pot atinge distanța dorită cu momitor. Prefer monturile in line sau helicopter dacă nu am agățătură ori pe cele cu plumb pierdut dacă există structuri submerse.
Monturile cu plumb sunt necesare în cazul pescuitului cu navomodel deoarece acesta se practică adesea la distanțe considerabile. greutatea momitorului nu este suficientă pentru a întinde firul.
În același timp, monturile cu plumb sunt ceva mai selective. Șansele de a prinde caras sau plătică sunt mai mici decât dacă am pescui cu momitor.
Legat de monturile cu momitor, forfacele folosite trebuie să fie neapărat unele scurte de 5-8 cm, sau de 10-12 cm dacă pescuim pe zone cu mâl.
Ideea principală a momitorului este ca momeala de cârlig să stea cât mai aproape de nadă pentru a fi descoperită de crapi.
Firele de forfac pe care le folosesc sunt fire textile de 0.10-0.14 mm sau 15 lbs, fire subțiri indicate pescuitului de finețe.
Cârligele variază între nr. 6-10, în funcție de talia peștilor și dimensiunea / flotabilitatea momelilor de cârlig.
Este foarte important să verificăm de fiecare dată modul în care se echilibrează cârligul cu momeala, pentru a evita ridicarea forfacului în întregime. Dacă acest lucru se întâmplă șansele de a prinde crap sunt extrem de mici.
Pentru a echilibra cârligul corect putem pune un număr mai mare (de la 8 trecem la 6 de ex.), o alică de plumb pe firul de păr sau pe forfac, ori putem tăia din momeală. Soluții sunt, tot ce contează este să ne dăm interesul pentru a oferi o prezentare corectă a momelii pe substrat.

Concluzii

În linii mari acestea ar fi abordările optime pentru partidele pe bălți cu reținere. Pescuitul de finețe cu momitoare, săculeți solubili, momeli și cârlige mici mi-a adus întotdeauna rezultate excelente. Deopotrivă, foarte productive au fost și partidele în care am folosit navomodelul, pe anumite bălții fiind un ,,rău necesar”. Indiferent că pescuim lansat sau plantat, nu ar trebui să exagerăm cu nădirea, mărimea cârligelor sau a momelilor de cârlig. Chiar dacă plecăm cu gândul la marea captură este posibil ca un pescuit grosier să nu ne aducă trăsăturile dorite, iar partida va fi una slabă sau eșuată. M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.