Când scapă primarul Pendiuc de închisoare!

7

Vestea sfârșitului de săptămână a fost condamnarea, cu executare, a fostului primar al municipiului Pitești, Tudor Pendiuc și a oamenilor de afaceri Constantin Scarlat de la CNCD și Gheorghe Văsâi de la Girexim. Cei trei au primit pedepse cu închisoarea de câte 4 ani în dosarul Publitrans. Au de plătit un prejudiciu de aproximativ 5 milioane de euro. Restul inculpaților din dosar, au fost achitați sau a încetat procesul penal împotriva lor, intervenind prescripția. Între ei, fiica fostului primar Emanuela Pendiuc dar și omul de afaceri Valentin Vișoiu. Iată mai jos desfășurarea cronologică a evenimentelor. De asemenea, aflați cât ar trebui să stea în închisoare fostul primar.
Tudor Pendiuc a fost primar PSD al Piteștiului în perioada 1992-2014. În 2014 societatea SC Publitrans 2000 SA, deținută în totalitate de Consiliul Local Pitești, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziționate de Consiliul Local. Procurorii DNA spun că primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistenței fondurilor publice necesare, a făcut demersuri pentru a fi încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între SC Publitrans 2000 SA și societățile CNCD SA și Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099,65 de lei). Cele două firme erau obligate să dețină în proprietate autobuzele, însă acestea au fost achiziționate în leasing, cu puțin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local. Tudor Pendiuc mai era acuzat că ar fi primit mită un apartament, în Bucureşti, de la Valentin Vişoiu, patronul Conarg cel care a girat asocierea, pentru fiica sa Emanuela Pendiuc.

A executat 8 luni din pedeapsă

În noiembrie 2014 au fost arestaţi preventiv Tudor Pendiuc, Gheorghe Văsâi, Constantin Scarlat şi Valentin Vişoiu. Ulterior, au primit arest la domiciliu, numai că edilul a încălcat măsurile impuse şi s-a întors în arest, unde a mai stat câteva luni fiind plasat apoi, din nou, în arest la domiciliu, până în august 2015. În total 8 luni. Constantin Scarlat, Valentin Vişoiu şi Gheorghe Văsâi au stat puţin în arest, ulterior fiind în arest la domiciliu, până în martie 2015. Pe 20 martie 2015, au fost trimişi în judecată, dosarul ajungând la Tribunalul Bucureşti. Pe lângă cei patru, în dosar au mai fost inculpaţi Emanuela Pendiuc, Aurelian Roman, Manule Rotaru, Elena Berinde, Emilian Nechita, Corina Ivan, Alexandru Petriea, Mihai Petriea şi Carmen Lis.

10 sentinţe cu executare, în primă instanţă

Pe 12 februarie 2020, după cinci ani de la începerea judecății, 12 inculpaţi, din cei 13, au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti în primă instanţă la închisoare cu executare. Tudor Pendiuc a fost condamnat la 8 ani de închisoare, în timp ce fiica acestuia, Emanuela Pendiuc, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare.
Ceilalți inculpați au primit următoarele pedepse: • Valentin Vișoiu – 7 ani și 8 luni; • Constantin Scarlat – 6 ani; • Gheorghe Văsâi – 6 ani; • Aurelian Roman – 4 ani și 6 luni; • Emilian Nechita – 4 ani și 6 luni; • Manuel Rotaru – 5 ani și 6 luni; • Elena Berinde – 5 ani și 6 luni; • Lucia Ivan – 4 ani și 6 luni.

Fostul primar a cerut continuarea procesului

Sentinţa a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Bucureşti, de procurorii DNA. Între timp, a intervenit prescripţia faptelor iar atunci Tudor Pendiuc a hotărât să continue procesul penal, sperând într-o achitare. Acum dacă ar putea da timpul înapoi, probabil că fostul primar ar lua altă decizie. Vineri el a fost condamnat, definitiv, la 4 ani închisoare cu executare. A scăpat de acuzaţia de luare de mită dar a rămas cu cea de abuz în serviciu în formă agravantă şi continuată, pentru care a primit pedeapsa. Având în vedere că a stat în arest preventiv şi arest la domiciliu aproximativ 8 luni, această perioadă îi va fi scăzută din pedeapsă. În plus, se va ţine cont de faptul că Tudor Pendiuc are 68 de ani, prin urmare, beneficiază de prevederea articolului 100 ( 2) din Codul Penal potrivit căruia se poate elibera condiţionat după ce va executa o treime din pedeapsă. Astfel, el ar mai avea de executat aproximativ 8 luni închisoare până când ar putea fi eliberat. Cel mai probabil, în ianuarie 2024 ar putea cere eliberarea condiţionată.

Valentin Vişoiu a fost achitat

Constantin Scarlat şi Gheorge Văsâi au fost condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în forma calificată, în formă continuată, la câte 4 ani închisoare, pedepsele fiind reduse cu câte 2 ani, faţă de decizia Tribunalului Bucureşti. Emanuela Pendiuc, a fost achitată pentru spălare de bani şi s-a dispus încetarea procesului penal privind acuzaţia de luare de mită, după ce a intervenit prescripţia faptei. Omul de afaceri Valentin Vişoi a fost achitat pentru spălare de bani, achitat pentru complicitate la abuz în serviciu şi s-a dispus încetarea procesului penal în privinţa acuzaţiei de dare de mită. La fel şi în cazul celorlalţi inculpaţi. Potrivit deciziei judecătoreşti, în cazul lui Valentin Vişoiu, judecătorii au aplicat Art 5 (1) din Codul Penal care prevede: „ În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă.” Culmea este că aceeaşi prevedere privind legea cea mai favorabilă a fost aplicată şi în cazul celor condamnaţi, dar cu toate acestea au rezultat pedepse cu executare, nu achitare!

Vor sta în carantină 21 de zile

Vineri, la câteva ore după ce a fost dată sentinţa, Tudor Pendiuc, Constantin Scarlat şi Gheorge Văsâi s-au predat la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş. Aceştia au fost preluaţi de poliţiştii de investigaţii criminale, fiind transferaţi la Penitenciarul Mioveni. Acolo, vor sta în carantină timp de 21 de zile. Condamnaţilor aflaţi în prima zi de deţinere li se efectuează examenele medicale şi vaccinările necesare, într-o perioadă de 72 de ore. Medicul urmează să stabilească starea sănătăţii şi a capacităţii de muncă în primele 21 de zile de detenţie; totodată, fiecărui deţinut i se va întocmi o fişă medicală care, întocmai ca şi dosarul de penitenciar, îl va însoţi pe deţinut pe toată durata executării pedepsei cu închisoarea, potrivit legeaz.net.

Au de plătit peste 23 de milioane lei

Curtea de Apel Bucureşti îi obligă pe Tudor Pendiuc, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsâi să plătească către Publitrans 2000 S.A. suma de 23.279.706.03 lei reprezentând suma profiturilor obţinute de SC CNCD SA si Girexim Universal SA şi a valorilor decontate în cadrul contractului de comision/discount. Şi Emilian Nechita, fost director în cadrul Primăriei Piteşti, va trebui să plătească în solidar cu cei trei, doar o parte din sumă. De asemenea a fost lăsată nesoluţionată acţiunea civilă exercitată împotriva inculpaţilor Vişoiu Valentin, Rotaru Manuel Vasile şi Berinde Elena. „…măsurile asigurătorii luate asupra bunurilor inculpatului Vişoiu Valentin cu privire la care se va dispune lăsarea nesoluţionată a laturii civile se menţin, urmând a înceta de drept dacă partea civilă nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri”, se precizează în sentinţă, ceea ce înseamnă că Publitrans 2000 are termen de 30 de zile să introducă o acţiune civilă împotriva acestora. M.Sandu

7 COMENTARII

 1. Dezamagitoare justitia romana cu viteza ei de melc:
  – unii scapa pe prescriptie
  – altii scapa din mila judecatorilor de la recurs
  – iar cei care ar trebui sa faca puscarie de-adevaratelea, scapa pe motiv de varsta.

  Bun exemplu de dat celor care muncesc cinstit si nu castiga decat din salariu.

 2. Asa si-au cladit averile miliardarii de carton ai Pitestiului, indivizi iesiti din regimul comunist cu o sama de pile si relatii pe care le-au valorificat in regimul capitalist.
  Cateodata, foarte rar, dupa ce fura cu acte in regula nederanjati de DNA, mai ajung si la procese si uneori la puscarie.
  De aici incepe lupta cu iesirea cat mai rapida din inchisoare:
  „scriu” carti pe teme academice in inchisoare ca sa li se reduca pedeapsa,
  aduc acte medicale ca sufera de nu stiu ce afectiuni
  fac lobby prin presa ca le e greu la parnaie
  etc.

  Iar presa (care demult nu mai traieste din vanzarea ziarelor tiparite) se apleaca sa ciuguleasca si ea ceva de la masa bogatasilor ajunsi la ananghie.

 3. Pai articolul de fata nu e tot linguseala?

  Aproape ii face din infractori – eroi in lupta cu Statul Paralel ( vreau sa emigrez in el), Binomul nu stiu care si tot asa…

 4. Pendiucaru’ – Ciubucaru’ a avut un singur scop in toata afacerea asta:
  – sa o scoata basma curata pe Ema, fiica sa stilata, om de televiziune, scolita, tot ce vrei, dar care nu s-a dat in laturi de la a primi un apartament drept shpaga.

  Daca ne aducem bine aminte, la inceput Pendiuc a fost pus sub arest la domiciliu si ii mergea foarte bine sa stea acasa in loc de stat la puscarie.
  Dar s-a apucat sa dea telefoane la ceilalti indivizi implicati in afacere ca sa ii invete el ce sa declare la politie.
  Se pare ca tactica lui a dat roade: Ema a scapat de cei 5 ani de puscarie (cu executare) primiti in prima instanta, iar el insusi a scapat de 4 din cei 8 ani primiti tot la primul proces.

  „Daca ar da timpul inapoi…” tot pentru salvarea Emei s-ar fi luptat, eventual ar fi luat totul asupra sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.