Cristian Cioacă la un pas de eliberare!

0

Ieri, la Judecătoria Piteşti s-a judecat o nouă cerere de liberare condiţionată depusă de fostul poliţist Cristian Cioacă. Acesta a fost condamnat la 15 ani şi 8 luni închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte fiind bănuit că şi-a ucis soţia, pe avocata Elodia Ghinescu. A ispăşit din pedeapsă aproximativ 9 ani şi ieri, magistraţii au cerut Serviciului de Probaţiune Argeş să emită un regim de supraveghere, necesar în cazul eliberărilor condiţionate. Este semn bun, spune avocata lui Mari Vasii. 

Cristian Cioacă a fost adus ieri dimineaţă la Judecătoria Piteşti alături de mai mulţi deţinuţi de la Penitenciarul Mioveni. Pe o ploaie deasă, deţinuţii au fost coborâţi pe rând, fiind însoţiţi de mai mulţi gardieni. Îmbrăcat într-un hanorac şi având gluga trasă pe cap, fostul poliţist a zâmbit când i-a văzut pe jurnalişti.

Procesul nu a durat mult. Judecătorii au dispus amânarea, noul termen de judecată al cererii fiind stabilit pentru data de 28 iunie. La ieşirea din sală, Maria Vasii avocata lui Cristian Cioacă a precizat că decizia judecătorilor nu este un motiv de supărare, ba din contră, este o veste bună.

A explicat de ce.„ Potrivit noii legi, sub care noi ne judecăm, întrucât termenul final de executare a pedepsei ar fi doar august 2028, fiind o perioadă mai mare de 2 ani până la expirarea duratei pedepsei, instanţa era obligată să ceară Serviciului de Probaţiune să efectueze o verificare cu privire la programul de probaţiune.

Este un înscris necesar pentru ca odată eliberat condiţionat, orice persoană condamnată, după eliberare este obligată să se supună unui regim de supraveghere. Despre asta este vorba! Pentru noi este un semn bun că, în sfârşit, se ia act de împrejurarea că dânsul îndeplineşte toate condiţiile pentru eliberarea condiţionată şi se pregăteşte forma legală pentru a putea fi eliberat.

Dânsul beneficiază de toate condiţiile pentru a fi eliberat condiţionat dar cu această cerinţă de a fi spus unui program de supraveghere”, a explicat avocata Maria Vasii.

Îndeplineşte condiţiile eliberării

Cristian Cioacă a fost condamnat în iunie 2014 la 15 ani şi 8 luni închisoare sub acuzaţia de loviri cauzatoare de moarte faptă comisă asupra soţiei lui, avocata Elodia Ghinescu.

Cadavrul acesteia nu a fost găsit nici până acum. Cristian Cioacă a executat aproximativ 9 ani din pedeapsă şi a beneficiat de reducere de peste 1300 de zile, primite ca recompensă pentru zilele de muncă efectuate în penitenciar, pentru participarea lui la diverse activităţi, dar şi prin recursul compensatoriu (n.r. pentru că în penitenciar nu există condiţiile impuse de normele UE, la fiecare 30 de zile de stat în condiții proaste, se consideră că a stat cu șase zile mai mult).

Astfel, în acest moment cu anii executaţi şi cu reducerea de care a beneficiat se consideră că îndeplineşte condiţiile legale potrivit cărora, ar fi executat două treimi din pedeapsă. M.Sandu