Un nou proiect aprobat pentru Spitalul Județean Argeș!

0

S-a aprobat finanțarea prin PNRR a unui nou proiect al Spitalului Județean de Urgență Pitești! Anunțul a fost facut de Cristina Cazacu, purtătorul de cuvânt al instituției prin intermediul unui comunicat de presă. Vorbim despre dotarea celui mai mare și mai important spital din județ cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale.  M.D.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Pitești (SJUP) întreprinde, permanent, demersuri pentru ca actul medical să se desfășoare la standarde înalte, în condiții de siguranță maximă, atât pentru pacienți, cât si pentru cadrele medicale. Astfel, a fost depus un nou proiect pentru dotarea cu aparatură de ultimă generație a Blocului Operator, a sălilor de naștere, precum și a compartimentului de microbiologie. Investiția, care va fi finanțată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost aprobată de Ministerul Sănătății, urmând să fie semnat contractul de finanțare.

Datorită eforturilor personalului implicat, respectiv membrii Unității de Implementare a Proiectului: Dan Olariu – coordonator Bloc Operator, Mugurel Enescu – medic Laborator analize medicale, Marcel Buzatu – medic șef Obstetrică Ginecologie, Grațiela Huțanu – șef Serviciu Achiziții, instituția va fi dotată, curând, cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale. Toți cei implicați au fost sustinuți și motivați în permanență de către managerul instituției, c.j. Adriana Molfea. Astfel, nici pentru acest proiect nu au fost achiziționate servicii de consultanță.

#14 milioane, valoarea proiectului

Suma obținută prin finanțare europeană, în valoare totală de 14.099.440 lei (cu TVA), va fi investită pentru a completa dotările existente. Se vor achiziționa: sterilizatoare de capacitate mare (800 l) de ultimă generație pentru sterilizarea instrumentarului chirurgical, sterilizatoare cu plasmă (160 l) pentru sterilizarea instrumentarului chirurgical termosensibil, roboți cu dublă tehnologie de dezinfecție cu ultraviolete și ozon, linii laparoscopice cu sistem modular de filtrare antibacteriană și antivirală a aerului insuflat și exuflat, unitate electrochirurgie cu sistem de aspirație și filtrarea aerului/fumului produs în timpul intervențiilor chirurgicale, mașină automată de spălat și dezinfectat instrumentar chirurgical, linie endoscopică completă urologică cu modul de irigare și aspirație continuă a fluidelor, mașină profesională de spălat și dezinfectat pardoseli, analizor microbiologie cu inoculator automat pentru identificarea și testarea sensibilității la substanțe antimicrobiene pe baza concentrației minime inhibitorii (CMI) a bacteriilor și fungilor, analizor automat hemocultură, analizor pentru identificare microbiană prin spectrometrie de masă MALDI-TOF, echipament automat rapid pentru hemoculturi cu antibiograme, lavoar apă sterilă spălare chirurgicală cu 1 post, aspirator chirurgical cu filtru antibacterian pentru sălile de nașteri, sisteme de decontaminare a aerului pentru sălile de nașteri, aparat dezinfecție aeromicrofloră pentru a dezinfecta toate încăperile seției (săli e tratamente, saloane, oficiu, băi, etc), sistem portabil prelevare probe aer, aparat pentru controlul igienei suprafețelor, sistem de control al igienei mâinilor, aspirator ultrasonic cu sistem de filtrare, mașină de spălat și dezinfectat instrumentar și sticlărie.

Obiectivul primordial al acestei investiții îl constituie ocrotirea sănătății pacienților care se adresează SJU Pitești prin intermediul unui act chirurgical sigur, steril, realizat în cele mai bune condiții, utilizând aparatura medicală de ultimă generație, minim invazivă. Acest lucru va fi posibil, printre altele, prin dotarea celor 11 săli de operație și a stației de sterilizare din Blocul Operator cu echipamente medicale moderne, cu tehnologie avansată, dezvoltându-se astfel o structură medicală unitară, integrată, sigură și performantă care să asigure nevoile pacienților. Dotările Blocului Operator vor fi unele de actualitate, adaptate nevoilor patologiilor tratate, cu accent în sferele Chirurgie Urologică și Neurochirurgie.

#11 săli vor fi dotate

La etajul 3 al clădirii centrale a Spitalului Județean de Urgență Pitești funcționează Blocul Operator – alcătuit din 11 săli de operație și un Compartiment de sterilizare, ce deservesc împreună întreaga activitate chirurgicală a instituției. Activitatea în cadrul Blocului Operator este una continuă, SJUP fiind singurul spital din județul Argeș care poate asigura și activitatea chirurgicală de urgență în toate specialitățile, inclusiv politraumă.

Statistic, în ultimii 5 ani, numărul anual total al intervențiilor chirugicale efectuate în sălile Blocului Operator a depășit 6500 de operații. Cele două Secții de Chirurgie, cu un număr total de 76 de paturi, acoperă o arie largă de intervenții chirurgicale. Pe lângă calitatea ridicată a actului medical chirurgical, pacienții beneficiază de îngrijiri pre și post operatorii.

Menționăm că SJUP dispune de resursa umană necesară utilizării acestor echipamente, dovada fiind asigurarea activității celor 9 linii de gardă doar în specialitățile chirurgicale, cu medici foarte bine pregătiți în centrele universitare din țară și străinătate.

Acest proiect se va derula până la sfârșitul anului 2024. În curând va fi demarată licitația pentru achiziționarea echipamentelor și materialelor destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.