Se amână Examenele Naționale?

0
0
  • Greva profesorilor a continuat ieri
  • Înscrierile la Evaluarea Națională trebuiau să înceapă ieri, dar se așteaptă noul calendar

Ieri a fost o nouă zi de grevă generală în școli și grădinițe, intrându-se în a treia săptămână de proteste, dar practic doar a 9-a zi grevă propriu-zisă, doarece în ultimele zile a fost minivacanță de Ziua Copilului și de Rusalii. Totuși, o mica parte dintre profesori a renunțat la grevă începând de ieri și au chemat la școală elevii, după apelul Ministerului și după prima ofertă de salarizare a Guvernului. La fel s-a întâmplat și la Pitești, acolo unde o parte din învățători, educatori, diriginți și profesori au chemat elevii la școală prin intermediul grupurilor de Whatsapp.
Ieri, la ora prânzului, a fost programată o întâlnire la Minister, între oficialități, sindicaliști, elevi și părinți pentru a se lua o decizie privind reprogramarea examenelor naționale.
Astfel, ieri trebuiau să înceapă înscrierile la Evaluarea Națională, acestea urmând să dureze conform calendarului, doar 4 zile, până pe 9 iunie. ”Nu mai începe nimic! Se pare că problema devine de amploare! Protestul s-a radicalizat!” ne-a anunțat ieri, Adrian Voica, liderul Sindcatului Învățământ Preuniversitar Argeș Muntenia.
Conform caledarului oficial, anunțat initial, Evaluarea Națională 2023 pentru clasa a VIII-a are loc în perioada 19-22 iunie. Proba la Limba română este programată pe 19 iunie, iar proba la Matematică pe 21 iunie. Elevii de clasa a VIII-a ar trebui să finalizeze cursurile pe 9 iunie.
Primele rezultate s-ar afișa pe 28 iunie, iar cele finale, după contestații, pe 4 iulie 2023.
Programul initial al Evaluării
• 6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională
• 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
• 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
• 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
• 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
• 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
• 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
• 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
• 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Solicitările sindicatelor:
• Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
• Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).”
Ce a oferit Guvernul și s-a refuzat:
● Câte 1000 lei brut pentru personalul didactic de predare și auxiliar ● 400 lei brut pentru personalul nedidactic
Conform protestatarilor oferta nu reprezintă un rezultat al negocierilor Guvernului cu Sindicatele. Aceste majorări reprezintă de fapt oferta Guvernului refuzată de Sindicate și nu este de natură să conducă la stingerea conflictului, deoarece oferta nu acoperă nici măcar indicele prețului de consum care doar în parilie, comparativ cu martie este 100,75% conform INS. Majorarea salarială plasează cadrele didactice cu studii superioare și masterat pe o grilă de salarizare de la 0 la 12, între 2,04 la debut și 2,61 la final de carieră cu toate gradele didactice și vechime maximă. S.Mihai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.