Alegerea echipamentului de pescuit la crap (II parte)

0
0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm ultima parte din ”Alegerea echipamentului de pescuit la crap”. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.
Dacă prima parte a articolului despre alegerea echipamentului de pescuit la crap a fost dedicată lansetelor, acum este timpul să discutăm despre mulinete, fire, avertizori, swingeri și așa mai departe. Prin această serie de articole, ne propunem în primul rând să ajutăm pescarii începători pentru a lua deciziile potrivite.

Cum alegem mulinetele

Ce este mai importantă, lanseta sau mulineta? E ca și cum ai spune, ce a fost primul, oul sau găina? Pe scurt, ambele contează la fel de mult. Cuvântul cheie este echilibrul.
Alegerea combo-ului ideal se realizează pe baza trăsăturilor ambelor componente. Cum despre lansete am vorbit în articolul anterior, acum a sosit vremea mulinetelor.
Criteriile pe care mă bazez în momentul achiziționării unei mulinete noi sunt următoarele. Ordinea poate fi diferită, de la pescar la pescar, pentru mine fiind valabilă cea de mai jos.

Mărimea
Mărimea este punctul de plecare în alegerea unei mulinete. Deși mărimile nu sunt universal valabile și diferă de la producător la producător, putem să ne bazăm pe câteva repere.
Mulinete de crap pornesc de regulă de la mărimile 5000-6000. În această plajă de mărimi există 2 tipuri de mulinete. Cele cu un corp de dimensiuni reduse ce sunt mai degrabă optime pentru pescuitul la feeder sau la staționar și cele cu un corp vizibil mai mare, mulinete ce se încadrează în categoria ,,big pit”.
Mulinetele de tipul big pit reprezintă principalele mulinete utilizate în pescuitul crapului. Cu o astfel de mulinetă putem efectua lansări la mare distanță, controla eficient crapii în dril și recupera mai mult fir la o tură completă de manivelă datorită tamburului generos și raportului de recuperare. De menționat că putem pescui eficient la crap și fără a avea o mulinetă mare, robustă, de tipul big pit în anumite situații.
Mulinetele destinate pescuitului crapului ar trebui să înceapă măcar de la mărimile 4000-5000. Asta nu înseamnă că nu putem scoate un crap și cu o mulinetă de mărimea 1000, mulinetă utilizată în cazul pescuitului la bolognesă, sau una de 2000-3000 specifică pescuitului la feeder sau match. Totuși, pescuim cu lansete de crap, deci mulinetele trebuie să dispună de ceva forță pentru a se echilibra cu puterea lansetelor.
Revenind la mulinetele clasice de crap, acestea sunt disponibile pe piață în mărimi cuprinse între 5000-14000. Uneori, mărimea indicată de producător se referă mai degrabă la adâncimea tamburului și nu la corpul mulinetei. Astfel, o mulinetă de mărimea 10000 spre exemplu, poate avea tamburi 2 diferiți. Unul de 10000 pe care încape mai puțin fir și unul de 14000 cu o capacitate mult mai mare.
Înainte de achiziționa o mulinetă, este recomandat să ne documentăm cât mai temeinic asupra mărimii tamburului și corpului mulinetei. Dacă putem vedea mulineta într-un magazin sau la alți pescari, cu atât mai bine, pentru a ne putea face o idee clară despre ce anume dorim să cumpărăm.

Greutatea
Greutatea mulinetei joacă un rol esențial în diverse cazuri. Cum ne ajută concret o mulinetă mai ușoară?
Nevoia de distanță! Un ansamblu lansetă-mulinetă de greutate redusă ne poate oferi posibilitatea de a arunca la distanțe apreciabile, fiind în avantajul pescarilor ce nu dispun de o forță sau tehnică deosebită.
Pescuitul de frecvență! În cazul aruncărilor repetate, (spre ex. pescuitul la momitor în care schimbăm lansetele la o oră) sau a drilurilor multiple, o mulinetă ușoară poate conta în economia partidei. Un echipament greu ne va solicita inutil în astfel de partide, în care petrecem mult timp cu lanseta în mână.
Cum definim mai exact o mulinetă ușoară? Din nou, nu există un standard anume. Plaja de 500-650 gr mi se pare cea mai apropiată de adevăr. Dacă mulinetele depășesc 700-800 gr, pot fi încadrate în categoria mulinetelor grele, specifică mai degrabă pescuitului plantat sau partidelor în care nu urmărim un pescuit cu frecvență ridicată.

Componentele mulinetei

Una dintre cele mai mari greșeli în alegerea mulinetei este să avem pe post de criteriu principal numărul rulmenților! Acum ceva timp se credea că o mulinetă de calitate trebuie să conțină mulți rulmenți, afirmație parțial adevărată. Pe scurt, calitatea acestora contează de fapt și nu numărul. De asemeni, materialele din care sunt realizate mulinetele și în special fiabilitatea angrenajelor primează în detrimentul numărului de rulmenți. La o primă căutare pe magazinul www.claumarpescar.ro găsim mulinete de crap cu 10 rulmenți ce au un preț sub 100 lei, în timp ce altele cu ,,doar 5-6 rulmenți” sau 10 pot avea prețuri de 300-1000 lei.
Nu cred că există dubii privitoare la care dintre cele 2 categorii de mulinete sunt net superioare. O mulinetă ,,bine legată” va conține întotdeauna un număr rezonabil de rulmenți și va dispune de componente realizate din materiale durabile, ce asigură o perioadă lungă de funcționare și rezistență la uzură.

Frâna
Frânele mulinetelor specifice pescuitul crapului sunt de 2 tipuri : frână pe față și baitrunner.
Frânele pe față pot fi normale sau rapide. Diferența dintre cele 2 constă în numărul de rotații necesare pentru a asigura strângerea frânei.
Astfel, mulinetele prevăzute cu o frână rapidă au o plaja de reglare a frânei mult mai scurtă comparativ cu cele cu frână uzuală. La 1-2 rotații complete a fluturelui mulinetei putem trece de la o circulare liberă a tamburului, până la punctul maxim în care poate fi strâns.
În ultima vreme, mulinetele prevăzute cu frână rapidă, denumită și quick drag (QD), au câștigat teren vizibil în comparație cu cele ce au sistem clasic de frânare.
Explicația este una simplă. Frâna rapidă este de un real folos în dril, deoarece ne ajută să reacționăm de îndată la mișcările crapilor, fiind motivul de bază pentru care pescarii de crap le preferă.
Mulinetele cu baitrunner presupun existența a 2 sisteme de frânare a mulinetei. Primul sistem este cel clasic, cu frână pe față și al doilea constă în baitrunner-ul ce se cuplează după ce lanseta este poziționată pe suport.
Ce înseamnă baitrunner? Traducerea termenilor, bait = trăsătură / runner = alergător, nu poate însemna decât un lucru. Odată activat baitrunner-ul, peștele va putea lua liber fir în momentul trăsăturii. În momentul în care vom începe să recuperăm, baitrunner-ul va reveni la poziția inițială, fără a fi nevoie să îl declanșăm manual. În acel moment, vom trece pe frână de față a mulinetei, ce are un reglaj mai strâns, în funcție de cum este setat și din acel moment vom putea începe drilul.
De regulă, mulinetele cu baitrunner sunt preferate de pescarii ce adoptă stilul plantat. Mulinetele cu baitrunner sunt de obicei destul de robuste și se pretează excelent acestui stil de pescuit, unde sunt necesare adesea mulinete de forță. M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.