Marcel Ciolacu este premierul desemnat

0
0
  • La consultări, președintele a dat mâna numai cu anumiți politicieni!

După ce premierul Nicolae Ciucă şi-a înaintat oficial demisia luni, începe rocada guvernamentală. Executivul condus de Marcel Ciolacu, ar trebui să fie învestit în funcție până joi. Ieri, când își sărbătorea ziua de naștere, președintele Klaus Iohannis a început consultările cu partidele la Cotroceni. Acesta nu a dat mâna cu toţi reprezentanții partidelor ci numai cu unii dintre aceștia. În jurul orei 14.00 într-o declaraţie de presă preşedintele României a anunţat că noul premier este Marcel Ciolacu.
● La ora 12.00 au intrat reprezentanții PSD și PNL și ai minorităților naționale: Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Varujan Pambuccian. Când a ajuns în sala de consultări, Klaus Iohannis s-a îndreptat către cei trei zâmbitor și a dat mâna călduros cu fiecare dintre cei trei. „Suntem în situaţia pe care am planificat-o de acum un an şi jumătate, de rotaţie la nivelul premierului şi cred că este extrem de important să observăm că ceea ce s-a început şi s-a discutat ca o soluţie pentru stabilitatea României continuă în parametrii planificaţi şi de aceea suntem acum, aici, ca să continuăm”, a spus Klaus Iohannis la începutul întâlnirii.
● La ora 12.30 a intrat la consultări delegația UDMR formată din: Kelemen Hunor și miniștrii Tanczos Barna și Cseke Attila. Președintele Iohannis nu a dat mâna cu reprezentanți partidului, limitându-se doar la a-i saluta și a le ura bun venit după care i-a invitat să ia loc.
● La ora 13.00 erau programați reprezentanții USR, Cătălin Drulă, și membrii Biroului Național Oana Țoiu și Radu Miruță care, de asemenea, au fost întâmpinați de președinte cu un simplu : ” Bună ziua, Bine ați venit”, fără a da mâna cu ei.
● La ora 13.30 a intrat la consultări cu președintele delegaţia AUR ( Alianța pentru România), condusă de George Simion. Nici cu aceştia nu a dat mâna, la fel ca şi în cazul celorlalţi politicieni UDMR şi USR.

Încep negocierile pentru formarea Guvernului

Consultările au loc după ce Nicolae Ciucă a demisionat luni din funcția de premier. După ce s-au încheiat preşedintele Klaus Iohannis şi premierul desemnat au susţinut declaraţii de presă. „Coaliția de guvernare a decis acum un an și jumătate să funcționeze pe un mod nou, cu o schimbare a premierilor. Acest model a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa și în continuare. L-am avut premier pe Nicolae Ciucă cu miniștrii din partidele care au fost în coaliție. România a trecut cu bine prin mai multe crize: energie, inflație. Avem creștere economică și toate sunt rezultatul unei munci intense. Faptul că azi ne găsim aici arată un nou nivel de implicare și seriozitate la nivelul coaliției de guvernare. Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. În acest condiții cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al coaliției. Să continue munca serioasă și eficientă a coaliției cu acest nou guvern. Vă doresc mult succes în negocierile pentru formarea guvernului și vă aștept pentru depunerea jurământului”, a spus Klaus Iohannis.

Până joi va fi format noul Guvern

Premierul desemnat Marcel Ciolacu şi-a început discursul urându-i „La muţi ani” preşedintelui Iohannis. De asemenea i-a mulţumit lui Nicolae Ciucă pentru „gestul de onoare” a demisiei . „ Prin gestul său, România a trecut într-o altă etapă, de democraţie consolidată. Dacă Guvernul României condus de Nicolae Ciucă a fost despre stabilizarea României, îmi doresc ca viitorul gGvern al României să fie despre economie şi reformă. În primul rând până joi, România trebuie să aibă un Guvern votat şi pe urmă să venim la dumneavoastră pentru depunerea jurământului. Îmi asum cu toată responsabilitatea faptul că România are nevoie de aceste reforme şi de Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Locul României este în Uniunea Europeană şi în NATO”, a spus Marcel Ciolacu.

Orban a protestat

Parlamentarii Forța Dreptei, partid condus de fostul premier Ludovic Orban, au protestat în fața Palatului Cotroceni pe motiv că nu au fost chemați la consultări. Aceștia au adus pancarte cu mesaje pentru președintele țării: ” Te-am votat, tu ne-ai trădat”, ”Ghinion! De ziua ta, țara te va condamna!” sau ” Iohannis, cal troian al PSD”. Partidul Forța Dreptei nu a foist chemat la consultările pentru desemnarea premierului pentru că nu este partid parlamentar, actualii deputați ai Forța Dreapta intrând în Parlament pe listele electorale ale PNL. M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.