30 de urşi ar putea fi împuşcaţi în Argeş

0

Pornind de la atacurile maniferelor asupra oamenilor dar mai ales asupra gospodăriilor, în ultimul ordin al ministrului Tanczos Barna de la Ministerul Mediului, s-a aprobat uciderea a aproximativ 500 de exemplare de urs. Fostul ministru anunţa că a trimis documentul spe avizare la Academia Română. Ordinul este contestat de organizaţiile de protecţie a animalelor, care spun că este doar o modalitate de a da „liber” vânătorilor străini să omoare speciile mari. La rândul lor, reprezentanţii Academiei Române spun că documentaţia depusă spe avizare nu este completă, lipsind exact studiul în urma căruia s-a decis sacrificarea celor aproximativ 500 de urși. Potrivit ordinului, în Argeş ar trebui ucişi 30 de urşi. În judeţul nostru numărul lor a crescut constant iar atacurile s-au înmulţit.
În ordinul fostului ministru, nivelul de prevenţie alocat judeţului Argeş este de 30 de urşi. Iată unde vor fi sacrificate animalele: Negoiu – 4, Șuici – 4, Cumpăna – 1, Arefu – 2,Valea Danului – 1, Jepi – 1, Mușătești – 1, Mălureni – 1, Capățâna – 2, Plăișor – 3, Corbi – 2, Bratia – 1, Râușor – 1, Aninoasa – 1, Râul Târgului – 1, Câmpulung – 1, Stoenești – 1, Rucăr – 1, Dâmbovicioara – 1. Deși s-au solicitat, cote de prevenție în fondurile cinegetice Poenari, Curtea de Argeș, Retevoești, Izvorul Dâmboviței, Grădiștea, Rădești, Micești și Dârmănești. În aprilie 2023, conform unui studiu, populația de urși bruni din ţară este între 7.536 şi 8.093 de exemplare, iar densitatea lor medie este de 11 exemplare pe 100 de kilometri pătrați. În comparație, în 2016, estimările erau de 5.000 de exemplare. În ultimii patru ani, statul român a plătit peste 21 de milioane de lei pentru pagubele produse de urși în gospodăriile oamenilor.

Academia Română nu a primit toată documentaţia

După anunțul ministrului, Academia Română a transmis: „Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române a primit din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin e-mail, în data de 14 iunie 2023, la ora 18:08, scrisoarea cu nr. 178233/14.06.2023 referitoare la solicitarea avizului CMN pentru proiectul de ordin privind aprobarea nivelului de prevenție și intervenție pentru prevenirea pagubelor și a accidentelor în cazul speciei urs brun (Ursus arctos), precum și referatul de aprobare, proiectul de ordin (aprobat și semnat de domnul Tánczos Barna) însoțit de 4 anexe, însă fără studiul realizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” (INCDS), pe baza căruia s-a decis sacrificarea a 426 exemplare de urs brun pentru prevenție și 55 exemplare pentru intervenție. Semnalăm ca important faptul că studiul ar trebui să cuprindă și informații despre lup și pisică sălbatică. Avem în vedere, de asemenea, că fostul ministru s-a exprimat prin rețelele de socializare, iar media (presă scrisă, on-line și televiziune) a preluat faptul că s-a transmis ordinul „semnat” spre avizare la Academia Română. Academia Română precizează că va analiza solicitarea după ce va fi completată documentația cu studiul omis. De asemenea, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii va verifica în documentația transmisă de minister stadiul implementării celor două ordine de ministru aflate în vigoare.”

Vânătoare mascată

Federaţia Coaliţia Natura 2000, formată din 22 ONG-uri de mediu din România, afirmă că proiectul privind reintroducerea cotelor de vânătoare la urs are o fundamentare ştiinţifică ”cu mari probleme” şi nu rezolvă problema conflictelor cu aceste animale, ci ”dă undă verde străinilor să reia vânătoarea pentru trofee în ţara noastră”. Ca urmare, organizaţiile solicită retragerea propunerii privind cotele de prevenţie. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.