Sergiu Rizescu, cetățean de onoare al Piteștiului!

0
0

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Argeş, Sergiu Rizescu, a împlinit 91 de ani. Primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea a ținut să-l felicite pe fostul deținut politic și fost parlamentar de Argeș. De asemenea, edilul a anunțat că lui Sergiu Rizescu îi va fi conferit titlul de Cetățean de Onoare al Piteștiului.
”Sergiu Rizescu, supraviețuitor al detenției politice din Închisoarea Pitești, va primi recunoaștere din partea municipalității prin acordarea Titlului de Cetățean de Onoare al Piteștiului! Un senior al politicii românești, un bărbat remarcabil prin verticalitate, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România este un exemplu pentru toate generațiile! Experiențele personale dificile, activitatea sa impresionantă în promovarea drepturilor omului, recunoașterea meritelor sale, la nivel mondial, în generarea de evenimente și literatură memorandum despre „Fenomenul Pitești” sunt doar câteva dintre motivele pentru care va intra în galeria piteștenilor de onoare, în ședința de Consiliu Local din 20 iulie 2023. Astăzi, când împlinește 91 de ani, îi doresc sănătate și viață lungă și îi transmit, din nou, toată prețuirea”, a transmis Cristian Gentea.

A fost deputat două mandate

Sergiu Rizescu s-a născut în 1932 și este preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Argeş. A fost arestat și condamnat în 1952, la scurt timp după ce a absolvit Liceul ”Nicolae Bălcescu” din Pitești. Despre experiențele cumplite pe care le-a trăit în închisoarea comunistă de la Pitești, Sergiu Rizescu a povestit deseori jurnaliștilor. „A fost teribil la închisoarea Pitești. În afară de bătăile crunte, îmi amintesc că ne era foame în fiecare zi, deoarece mâncarea era extrem de puțină. La micul dejun primeam un ceai spălăcit.
Masa de prânz consta într-o ciorbă de praz sau varză și 125 grame de pâine. Iar seara ni se dădea arpacaș de către gardieni. În tot restul zilei, gura mi se umplea de salivă. De foame, nu puține erau dățile când efectiv îmi înghițeam saliva. Practic, saliva devenise un aliment pentru mine și alți deținuți”, a spus la aniversarea vârstei de 90 de ani pentru Adevărul. „Tata nu a știut la început că am fost arestat și că sunt la Pitești. La închisoarea de la Poarta Albă, unde era deținut, tata strângea des coji de pâine din rațiile reduse pe care le primea și le punea într-un săculeț, gândindu-se că poate voi ajunge și eu la aceeași închisoare și voi avea nevoie de mâncare mai multă”, a mai spus acesta. Sergiu Rizescu este fost deputat în legislatura 1992-1996 și în legislatura 1996-2000, ales în județul Argeș pe listele Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat și Partidului Ecologist Român. M. Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.