Asociația Forestierilor propune programul ”Rabla pentru sobe”

0

Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR) propune subvenţionarea înlocuirii sobelor vechi cu sobe moderne, cu randament ridicat pentru un confort termic sporit, costuri mai mici şi poluare redusă. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat remis Agerpres.
Conform sursei citate, modernizarea sistemelor de încălzire este pe agenda statelor europene pentru că, dincolo de creşterea eficienţei energetice, se reduc emisiile de gaze cu efect de seră. „Nevoia de energie curată şi ieftină este tot mai mare în condiţiile în care preţul energiei a crescut, iar economiile europene sunt sub stres din cauza războiului din Ucraina”, se mai precizează reprezentanții ASFOR.
Peste 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemne
Potrivit asociaţiei, populaţia cea mai vulnerabilă şi care are nevoie de sprijin trăieşte în mediul rural. „Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea se regăsesc în mediul rural. Politicile de izolare termică a locuinţelor au ocolit mediul rural. La ţară, oamenii se încălzesc cu lemne pe care le ard în sobe vechi, cu randament scăzut – sub 30%. Pentru a-şi încălzi casele, oamenii ard cantităţi mari de lemn. Sobele vechi „nu ţin” căldura. Pentru a face economii, nu sunt încălzite toate camerele. Mai mult, fumul degajat poluează”, susţine organizaţia.

”De ce să nu folosim eficient lemnul?”

În acest context, una dintre soluţiile cele mai potrivite este demararea unui program prin care statul să subvenţioneze înlocuirea sobelor vechi cu unele noi, de înaltă eficienţă. ASFOR susţine că există pe piaţă sobe moderne, pe lemn sau pe peleţi, cu randamente de 80-90%. De asemenea, există producători de sobe eficiente în toată Europa, inclusiv în România. „Important este însă să demarăm, să facem primii paşi şi să începem un astfel de program! România are resursă din plin. Mai mult, peste jumătate din pădurile ţării sunt proprietate publică – pădure publică a statului: 48,1% (3,1 milioane hectare) şi pădure publică a unităţilor administrativ-teritoriale: 17,4%. De ce să nu folosim eficient lemnul? Să ardem mai puţin lemn în sobe şi să valorificăm superior această resursă?”, precizează specialiştii ASFOR. n

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.