Cum alegem lanseta pentru crap

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm ”Cum alegem lanseta pentru crap”. Informațiile sunt oferite de Dan Mitrănescu, unul dintre cei mai buni pescari de crap din România, proprietarul danmitranescu.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.

Principalele caracteristici

Cu experiență pe care o am de aproape 15 ani în construirea lansetelor, cunoscând și ceva pescuit pentru a putea emite pretenții că știu la ce se folosesc chestiile astea, mă voi rezuma la a spune generalități, lucruri ce se pot verifica, logice, susținute de fizica, toate acestea în asociere cu noțiuni recunoscute că eficiente în pescuitul crapului.
Voi prezenta principalele aspect care dau valoare reala lansetelor, care este costul lor efectiv în producție și cum putem face ușor o alegere corecta, fară a mai cădea în capcane comerciale.
Să știm de unde plecăm: Prin expresia “lanseta de crap” asocierea este făcută de pescari cu o lanseta de 3,9m care poate arunca monturile uzuale din acest stil de pescuit, monturi cu o masă de peste 120g în marea lor majoritate.
De ce nu o lansetă mai scurtă? O lansetă mai scurta nu poate să prindă crap? Ba da, dar în majoritatea cazurilor randamentul unei partide de pescuit depinde în special de plasarea monturilor la o distanță cât mai mare, în locuri liniștite, în care peștii se retrag. Totodată monturile cu un bun randament, așa cum sunt cele cu sac solubil sau momitoare, au nevoie de o “catapultă” cât mai lungă pentru a fi aruncate cât mai departe. De multe ori se înțelege greșit noțiunea de “distanță” în privință lansetelor. “ Distanța” nu înseamnă neapărat lanseuri de peste 170m cu un boilies, în mult mai multe situații poate să însemne și 120m cu un sac solubil !

Să plătim prețul corect pentru o lansetă

Câte lansete pot să facă asta? În niciun caz răspunsul nu este dat de așa zisul casting în care orice lansetă, poate să arunce foarte mult cu plumbul potrivit. Minciuna acestor demonstrații este data de faptul că dacă pe o lanseta slabă se pune un plumb ușor se vor obține rezultate similare celor în care o lanseta bună se armează cu un plumb greu, mai ales în mana unui aruncător bun. Totuși, pe baltă, odată ce montura o să crească în greutate, lanseta moale o să piardă zeci de metri în fața celei care se încarcă cu greutăți mai mari.
Lucrul acesta nu este promovat de niciun comerciant, deoarece interesul este să se vândă lansete moi, care sunt mult mai ieftine la fabricare datorita carbonului de proasta calitate și astfel se pot pune adaosuri comerciale mari, fără că acest lucru să poată fi observat.
Se expun expresii pompoase și neverificabile în descrieri gen: carbon modular , straturi, x-uri, împletiri în v, se inventează scări valorice ale carbonului altele decât cele consacrate, dar în spate sunt produse proaste calitativ care nu ajuta în scopul pe care cel puțin teoretic ni-l propunem în pescuitul la crap, respectiv plasarea unei monturi la o distanță cât mai mare, acesta fiind și ideea de la care am plecat. Chiar daca nu dorim performanțe, dar măcar să plătim prețul corect pentru o lansetă.

Care sunt avantajele

Mai trebuie să punem o întrebare dacă suntem aici, mai mult pentru cultura generală. Dacă o lansetă de crap trebuie să fie cât mai lungă pentru a ne ajuta în aruncare, de ce ne limităm la 3,90m?
Mulți ar spune că transportul este motivul, dar “secretul” stă tot în zona comercială și este dat de faptul că producătorii s-au adaptat pescuitului la vârf, respectiv la cerințele regulamentelor competiționale de pescuit la crap unde lungimea maximă admisă pentru lansete este de 4m.
Acesta este motivul pentru care lansetele de 3,9m (majoritatea de 3,94-3,96m real ) au fost perfecționate și li se acordă o mai mare atenție în comparație cu alte lungimi.
Dacă am stabilit de ce vrem 3,90m, respectiv pentru că lungimea ne ajută în aruncare, putem trece la următoarea caracteristică ce ne poate aduce avantaje, aceasta fiind rigiditatea lansetei. Este simplu de înțeles că dacă avem nevoie de lungime pentru a arunca bine, această lungime trebuie să rămână cât mai mare și în momentul aruncării, iar acest lucru se poate realiza numai cu o rigiditate cât mai mare.

Ce deficiențele au

Am ajuns și la ultima caracteristică a unui blank bun, aceasta fiind dată de o greutate cât mai mică. Deși static greutatea nu reprezintă o mare problemă, totuși o lansetă grea are două mari deficiențe în aruncarea. Lansetele cu o masă mare se “mișcă greu” așa cum spun pescarii, adică au un moment de inerție mare și nu se pot urni din loc ușor, aspect ce încetinește viteza de execuție, iar pe finalul aruncării greutatea mare dă o revenire slabă, aceasta fiind dată de balansul amplu și prelungit. Acest balans mărește frecarea firului cu inelele și descrie o sinusoidă pe ieșirea firului, mărind inutil lungimea acestuia și implicit greutatea pe care montura trebuie să o tragă. Din teste pe lansete cu puteri identice, dar cu greutăți diferite, pot exista diferențe de peste 10 m în aruncare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.