64 de echipaje la Raliul Iașiului

0

De astăzi și până duminică, orașul celor 7 coline va găzdui ediția a 39-a a Raliului Iașiului. Organizatorii au pregătit multe noutăți pentru concursul de la începutul lunii septembrie.
Una dintre acestea este desfășurarea celor 9 probe pe parcursul a 3 zile, de vineri până duminică. SuperSpeciala de la Râpa Galbenă, atât de așteptată de toată lumea, va da startul competiției vineri seară, prilej cu care echipajele participante vor fi prezentate. Ca de obicei, la final de raliu va avea loc festivitatea de premiere, duminică, după prânz, în centrul Iașului.

Participă și echipaje din străinătate

”O particularitate a etapei de anul acesta de la Iași este prezența numeroasă a echipajelor din străinătate. Vor fi două echipaje din Turcia, unul din Slovacia, unul din Bulgaria și unul din Italia. Avem în total 64 de echipaje înscrise. Evenimentele vor debuta vineri, 8 septembrie 2023, unde invităm cât mai mulți spectatori”, a precizat Dan Codreanu, manager Raliul Iașului.
Poircișteanu, pe locul 11
La start vor fi prezenți și piloții argeșeni, cel mai titrat dintre aceștia fiind piteșteanul Valiu Porcișteanu, campion și vicecampion național. După 5 etape, liderul clasamentului general este campionul en-titre Simone Tempestini, cu 158 de puncte, urmat de Sebastian Barbu, cu 132 de puncte, și Norbert Maior, cu 99 de puncte. Înaintea acestei runde, Porcișteanu se situează pe locul 11, cu 35 de puncte, adunate însă din 3 etape.

Fiul unui fost campion mondial, la start

Surpriza momentului pentru motorsportul din România este prezența la Iași a lui Eliott Delecour, fiul fostului mare campion francez François Delecour. Eliott va debuta în raliuri în România, în cadrul Cupei Dacia, la Raliul Iașului 2023. ”Eliott îi calcă pe urme celebrului său tată, iar debutul său în Campionatul Național de Raliuri Betano se va produce la sfârșitul acestei săptămâni, pe macadamul de la Iași. Să nu uităm că François Delecour, de trei ori campion național al României la rally și campion mondial R-GT, a concurat și el în trecut la Iași”, a declarat Dan Codreanu, managerul Raliului Iașului.

Programul evenimentului

Vineri, 8 septembrie 2023, începând cu ora 20.00, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt va avea loc festivitatea de deschidere, ce constă în Startul Festiv.
Secundele vor începe să fie cronometrate începând de sâmbătă, 9 septembrie 2023, când începe lupta pe macadamul de pe cele șase probe speciale, dintre care trei sunt distincte. În prima zi de concurs vor fi câte două treceri pe Cioca Boca, 14.55 km și Mădârjac, 23.80 km. Seara, începând cu ora 18.00, va avea loc cea mai spectaculoasă SuperSpecială, la Râpa Galbenă și pe Bulevardul Independenței.
Duminică, 10 septembrie 2023, va avea loc proba de la Dobrovăț, celebră pentru cele două săritori artificiale. Mai mult decât atât, a doua trecere pe proba este Power Stage Ciurea, iar în aproierea sosirii va avea loc Festivalul WOODSCAPE, aflat la prima ediţie, care îmbină perfect pasiunea pentru sport şi petrecerea timpului în aer liber.
Ca de obicei, la final de raliu va avea loc festivitatea de premiere, duminică, 10 septembrie 2023, de la ora 15.00, pe Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt.
”Sper că Iașul va deveni parte din Campionatul European”
Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a vorbit despre evenimentul sportiv pe care îl va găzdui capitala Moldovei.
”Raliul Iașului este o competiție tradițională pentru noi. Este unul dintre cele mai frumoase momente din Campionatul României, ce atrage prezența numeroșilor spectatori. Sper să fie o etapă de succes, le urez să se întoarcă toți acasă sănătoși, indiferent de locul ocupat. Visez la momentul în care Iașul va deveni o competiție din Campionatul European, cu vizibilitate totală la nivel european. Este o competiție care s-a maturizat de la an la an, iar rezultatele sunt pe măsură. Așteptăm prezența celor care trebuie să-și apere titlul și ieșenii să fie interesați de această competiție. Știm că avem și echipaje susținute de mediul privat, sperăm ca acest obicei să continue”, a precizat primarul Mihai Chirica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.