Pui de urs omorâți de tren la Nămăești!

0

În cursul săptămânii trecute, doi pui de urs au murit după ce au fost loviți de un tren în localitatea Nămăești, din comuna Valea Mare Pravăț. Animalele au pierit la o zi, unul după altul, în același loc. Puii au fost îngropați într-o zonă din localitate. Accidentele au fost posibile după ce urșii au coborât tot mai mult către gospodăriile localnicilor. Atacurile lor s-au înmulțit în ultima lună și, spune primarul, numărul lor crește îngrijorător. M.Sandu
Cei doi pui de urs, a căror vârstă era de până în 3 ani, au murit după ce au fost loviți de un tren care transportă ciment de la combinatul Holcim. ”Medicul veterinar a fost chemat să constate decesul. S-a întrunit comisia din cadrul Primăriei Valea Mare Pravăț, la care a participat medicul veterinar și reprezentanți ai Fundației Conservation Carpathia. Puii au fost îngropați după ce a fost făcută o groapă cu un buldoexcavator”, ne-a precizat Sorin Sorescu, director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș. Accidentul a avut loc în două zile diferite. ” S-a întâmplat pe calea ferată lângă tunel. Cred că erau frați. Cum ar fi azi, a fost omorât unul și a doua zi celălalt s-a dus să-și caute fratele. A simțit miros de sânge, nu a mai plecat de pe șine și a fost lovit și el de tren ”, a explicat primarul comunei Valea Mare Pravăț, Petre Boncoi. Edilul a precizat că a fost săpată o groapă adâncă, astfel încât cadavrele celor doi urși să nu fie dezgropate de alte animale.

Numărul urșilor a crescut mult

Pe de altă parte, în comună au avut loc în ultima lună peste 9 incidente provocate de atacurile urșilor și nu este de mirare că a avut loc accidentul după ce urșii au fost văzuți tot mai des, în cele mai neașteptate zone din localitate. ” Noi nu am avut probleme până anul trecut, să vină ursul să îți ia animalul de lângă casă. Acum au început! Avem în comună tot felul de animale pe care noi nu le aveam: bursuci, urși, lupi, căprioare. S-au înmulțit toate în ultima vreme, dar mai ales urșii. Sunt oameni care mă sună să îmi spună că îi văd pe stradă, ziua, noaptea. Au văzut ursul ziua, în sensul giratoriu de la Holcim, printre mașini, printre TIR-uri. Livezile din apropierea pădurilor sunt praf. Dacă i-ați vedea cum se urcă în nuci sau în pruni și mănâncă… Urșii sunt foarte inteligenți. Se urcă în nuc și stau la pândă până când pot să atace. Au văzut caii omului, i-au urmărit până într-un hățiș și acolo au prins un mânz pe care l-au mâncat aproape în întregime. Au luat o oaie din gospodăria unui localnic. Pe urs nu-l mai sperie nici lumina nici zgomotele. Sunt foarte inteligenți, se bagă prin hățișuri de nici câinii nu pot să intre după ei. Din fericire până acum nu au atacat oameni, dar mă tem că se va ajunge și acolo. Dacă nu se va da drumul la recoltare va fi vai de noi. Avem o ursoaică, cu trei pui, într-o zonă, alta, cu doi pui, în altă zonă. Ei se înmulțesc foarte mult. Și atacurile din gospodării sunt în zone diferite”, a declarat Petre Boncoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.