ITM Argeș a dat amenzi de peste 600.000 lei

0

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a prezentat rezultatele activității de control pe luna septembrie. Inspectorii au efectuat sute de controale și au dat amenzi de sute de mii de lei. M.D.
Reprezentanții instituției au găsit patroni care aveau angajați la ”negru”, dar și angajatori care nu respectau drepturile salariaților și normele de securitate în muncă. Activitatea de control desfăşurată de ITM Argeş în luna septembrie 2023:
I. Activitatea de control se prezintă astfel: nr. de controale efectuate: 308; nr. de sancțiuni aplicate: 155; valoare totală amenzi: 613.400 lei
II. În domeniul relaţiilor de muncă : S-au efectuat un număr de 150 controale, s-au aplicat 65 sancţíuni, din care 45 amenzi în valoare totală de 388.900 lei. Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe: comerț, transport, confecții, construcţii, restaurante, hoteluri și alte facilități de cazare, depozitare și comercializare a carburanților de tip auto GPL. Principalele deficiențe constatate: primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinţei de vechime.
III. În vederea diminuării numărului de persoane ce desfăşoară muncă nedeclarată, în luna septembrie 2023, ITM Argeş a efectuat un număr de 150 controale. Astfel, la 12 angajatori sancționați, au fost depistate ca prestând muncă nedeclarată un număr de 16 persoane. Valoarea amenzilor aplicate este de 160.000 lei.
IV. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă : În baza Legii nr.319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, au fost efectuate 158 controale. Au fost aplicate 90 sancțiuni, din care 48 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 224.500 lei. Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe: construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, distribuție mărfuri, confecții textile, comerț, hoteluri și alte facilități de cazare, depozitare și comercializare a carburanților de tip auto GPL.Neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neasigurarea echipamentelor individuale de protecție antiexplozivă, neautorizarea privind protecția împotriva exploziilor.
Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro sau direct la sediul din Piteşti, B-dul Republicii nr.11.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.