Protest pe timp nelimitat la Casa de Pensii Argeș

0

Ieri a fost, din nou, protest la Casa de Pensii Argeș. Salariații au încetat lucrul și au ieșit în fața instituției purtând pancarte cu mesaje prin care își anunțau cererile și își manifestau nemulțumirile. Angajații spun că salariile lor sunt cu mult mai mici față de colegii din Casa Națională de Pensii Publice și cer egalizarea acestora. Revendicările salariale au fost anunțate prin adrese transmise atât Guvernului României cât și Ministerului Muncii, dar susțin că nu au primit un răspuns. Protestele vor avea loc în fiecare zi, atât în Argeș cât și în țară. 

Primul protest al salariaților de la CJP Argeș a fost pe 26 octombrie, atunci când activitatea cu publicul s-a desfășurat normal și au ieșit în fața sediului doar o parte din cei 80 de angajați. Ieri au ieșit toti și programul cu publicul a fost întrerupt, ghișeele fiind închise.

În luna octombrie reprezentații CJP Argeș au transmis memorii prin care își anunțau nemulțumirile. ”Înainte de 26 octombrie am făcut memorii pe care le-am trimis la Ministerul Muncii și la Gurvenul României și nu am primit niciun răspuns. Cerem egalizarea salariilor de la nivelul celor de la CNPP în baza legii nr 153 /2017”, a declarat Ionuț Marinescu lider sindical al CJP Argeș.

”Muncă egală, salarii egale”

”Voi vreți austeritate noi vrem respect și demnitate”, „Vrem respect”, „Muncă egală, salarii egale”, „Fără discriminare”, ”Munca să ne fie apreciată”. Acestea au fost mesajele, de pe pancartele salariaților de la Casa de Pensii Argeș, ieşiţi în fața instituției la prima oră a dimineții. În curte se aflau și oameni care aveau de rezolvat diverse probleme la CJP Argeș. ”Nu putem deocamdată să intrăm. Stăm și așteptăm. Or fi având și dânșii dreptate. Nu făceau nici ei grevă degeaba. Protestul dumnealor poate e motivat. Nu făcea nimeni de drag, ca să stăm aici toți”, spunea un pensionar.

Diferențe salariale de 3.000 de lei

”Ne cerem scuze beneficiarilor pentru situația creată. Este prima dată când protestăm, dar nu se mai poate! Trebuie să luptăm și noi pentru drepturile noastre. Solicităm salarizarea la nivel de Casa Națională de Pensii. În data de 26 octombrie, când noi protestam, angajații de la Finanțe au primit majorări salariale cu 2.400 de lei brut, iar la Argeș, la Casa de Pensii se spune că nu se poate, că nu sunt bani.

Un inspector superior cu peste 25 de ani vechime are la Casa Județeană de Pensii Argeș salariul net de 4.800 lei, iar la Casa Națională de Pensii Publice același inspector superior are un salariu net de 6.700 lei. Sunt diferențe de aproape 3.000. Cel mai mic salariu de aici este pentru inspector debutant, care are venitul net de 3.000 lei.

Noi avem foarte puțini inspectori debutanți pentru că nu s-au mai făcut angajări din 2009. Au fost posturile blocate. Când s-au deblocat nu a venit nimeni la concurs pentru că era salariul foarte mic. 80 angajații de la Argeș au încetat munca. A fost în mai multe județe din țară, nu doar la noi”, a mai spus Ionuț Marinescu.

Vor întrerupe lucrul 2 ore zilnic

Protestul a durat de la ora 8,00 la ora 9.30, apoi angajații s-au întors la muncă. Mulți oameni așteptau afară să își rezolve diverse probleme și au format o coadă pentru ajunge la ghișeu când lucrătorii aveau să înceteze protestul. Angajații CJP Argeș, la fel ca și colegii lor din țară, sunt hotărâți să nu renunțe la manifestări pentru a-și câștiga drepturile.

”Este un protest pe termen nelimitat. O să mai discutăm astăzi să vedem ce vom face în zilele următoare. Ar trebui ca în fiecare zi să existe o formă de protest de scurtă durată, de maximum 2 ore, în care lucătorii întrerup lucrul”, a mai spus Ionuț Marinescu, reprezentantul salariaților de la CJP Argeș. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.