Mâine este sărbătoarea Sfântei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș

0
0

 

Sfânta Muceniță Filofteia este sărbătorită pe 7 decembrie. Pelerini din toată țara sosesc de această sărbătoare la Curtea de Argeș unde se află moaștele acestei sfinte.  Este una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox, având în vederea că ea a trecut la cele veșnice  când avea doar 12 ani.

 

Numele Filofteia sau Filoteia este de origine grecească și înseamna „iubitoare de Dumnezeu”. Sfânta Filofteia a trăit la începutul veacului al XIII-lea în orașul Târnovo  din Bulgaria. Mama sa era o persoana evlavioasă. De la ea a învățat câtă bucurie aduce dragostea față de Dumnezeu și semeni.

Dăruia zilnic mâncare săracilor

Deși mama sa moare, Filofteia nu va uita niciodata îndemnurile ei de a iubi neîncetat. Potrivit tradiției,Sfânta Filofteia  dăruia zilnic săracilor din mâncarea pe care trebuia să o primească tatăl ei la câmp. Orice sărac care îi ieșea în cale era hrănit. Din acest motiv, tatăl rămânea uneori fără hrană îndestulată. Aflând de la cea de-a doua soție că Filofteia împarte mâncarea săracilor,  tatăl se hotărăște să o urmărească. O vede împărțind hrana celor sărmani și neînțțelegând milostenia, își lovește fiica cu securea la un picior. Atât de grav a rănit-o, încât și-a dat sufletul la vârsta de numai 12 ani.Moaștele Sfintei Filofteia au rămas la Târnovo până în anul 1393, anul în care Țaratul bulgar a fost ocupat de turci. Pentru a le feri de profanare, moaștele au fost duse la Vidin, iar după câțiva ani i-au fost oferite lui Mircea cel Bătrân (1386-1418). Acesta le-a așezat în vechea ctitorie domnească, cu hramul „Sf. Nicolae”, de la Curtea de Argeș, care  pe atunci  era catedrala mitropolitană.

Aducătoarea de ploi

Unii spun că  moaștele muceniței au venit direct din locul în care ea a fost martirizată de tatăl ei. Potrivit acestei versiuni, trupul Sfintei Filofteia nu a putut fi ridicat decât numai după pomenirea numelui  cetății Curtea de Argeș, însă, potrivit studiilor recente, moaștele ei au venit în Țara Românească după ce au stat o vreme în Vidin. În timpul primului război mondial, moaștele Sfintei Filofteia au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din București, iar după terminarea războiului au fost readuse la Curtea de Argeș. Din 1949 ele s-au aflat în paraclisul  Mănăstirii Curtea de Argeș iar de câțiva ani se află în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș. Cinstirea Sfintei Filofteia a fost la început locală. În ședința din 28 februarie 1950, Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât generalizarea cinstirii ei în toată țara. Slujba proclamării acestei generalizări a avut loc în octombrie 1955, la Curtea de Argeș. Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, și în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită. Potrivit tradiției, Sfânta Filofteia este o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. Astfel, ea mai este numită și „aducătoarea de ploi”. Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaștele Sfintei pe timp de secetă, iar tradiția spune că prin mijlocirea ei în fața lui Dumnezeu, a plouat și roadele au fost bogate.

I.I

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.