Generația FC Argeș 1973 a sărbătorit 50 de ani de la terminarea junioratului

0
0

Generația FC Argeș 1973 a aniversat sâmbătă, la Hanul Valea Ursului, 50 de ani de la terminarea junioratului și câștigarea titlului de campioană națională la Juniori Republicani.

La finalul sezonului 1976-1977, echipa pregătită de antrenorul Vasile Florescu s-a încununat campioană, după ce s-a impus la limită, scor 2-1, în finala cu Dinamo București, disputată la Cluj. Din acea echipă de aur a fotbalului juvenil argeșean au făcut parte Constantin Petcu, Constantin Neguț, Dan Ionașcu, Alexandru Manolache, Doru Drăghici, Jan Popescu, Fernando Mirică, Gigi Rădoi, Bogdan Meilescu, Ovidiu Coman, Doru Bărîcă, Răzvan Tunaru, Alin Mîrzacu, Cristi Grecu, Gheorghe Dinescu, Cristi Iosif, Nicolae Luca, Dan Moromete și Daniel Nicoară.

La evenimentul de la Hanul Valea Ursului, printre invitații organizatorilor s-au regăsit foștii mari fotbaliști alb-violeți Telu Stancu, Mihai Zamfir, Andrei Speriatu, Gheorghe Chivescu, Vivian Moisescu, Viorel Moiceanu, Marin Radu, Nicolae Radu, Aurel Ancuța, Marian Roșu, Gabriel Grigoriu, Vasile Stan, Cornel Sorescu, fostul președinte al Asociației Județene de Fotbal Argeș, Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești, Gheorghe Stancu, primarul comunei Bascov, Gabi Șerbănoiu, primarul comunei Stîlpeni, și Mihai Georgescu, primarul comunei Călinești.

#Diplome și tricouri aniversare pentru toți componenții echipei

După primirea invitaților, cei prezenți au depănat amintiri în jurul mesei pregătită de organizatori. Atmosfera de distracție și voie bună a fost întreținută de o formație de muzică de petrecere. Bucuroși de revedere, protagoniștii au ținut să imortalizeze aceste momente unice prin multe fotografii de grup și filmulețe video pentru cei stabiliți în străinătate care nu au putut veni din motive obiective. S-a trecut apoi la premierea componenților echipei care a câștigat titlul național la Juniori Republicani, cei prezenți primind din partea primarului Cristian Gentea diplome și tricouri aniversare. În semn de respect și prețuire pentru întreaga activitate, Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș, i-a înmânat antrenorului Vasile Florescu o plachetă aniversară.

#Vasile Florescu: ”Copiii nu trebuie cocoloșiți!”

Antrenorul Vasile Florescu a rememorat cu plăcere momentele frumoase trăite în acele timpuri: ”Este un eveniment foarte important pentru mine. Nu speram vreodată în viața mea să apuc aceste clipe pentru a-mi expune activitatea pe care am avut-o în cadrul clubului FC Argeș. Mă aflu în acest oraș de 64 de ani, din 1959 trăiesc în acest oraș, cu anumite pauze de un an sau câteva luni. Cei de la clubul FC Argeș au considerat că pot să fac față la un Centru de Copii și Juniori pentru a învăța copiii să joace fotbal și de a învăța ceea ce este bun în viață. Trăiesc cu o impresie foarte frumoasă pentru activitatea pe care am adus-o. A fost un club de care m-am atașat încă de la venirea ca jucător, unde mi-am dat toată silința ca acest club să intre în Divizia A. Activitatea Centrului de copii și Juniori era recunoscută în toată țara. Aveam mereu jucători chemați la loturile naționale. Centrul de Copii și Juniori a adus o bună propagandă fotbalului piteștean. În fiecare dimineață, când mergeam la stadion, găseam părinți care veneau cu copiii să îi dea la fotbal. Cu ajutorul clubului și președinților pe care i-am avut, am ieșit în primii trei pe țară. Era o onoare pentru juniori să joace pe Stadionul 23 August, în deschiderea finalei Cupei României. De departe, cel mai bun președinte al clubului FC Argeș a fost Puiu Rapaport, cu Mișu Găiseanu contabil. Pe timpuri, lucrai de plăcere și din inimă cu fiecare jucător. Îți plăcea atitudinea lui. La stadion îi dădeai o educație copilului. Am elevi numai ingineri, patroni, oameni cu facultate. Din grupul meu, toți au școală. Fotbalul românesc a decăzut mult. Degeaba ne încântă Iordănescu cu știința lui științifico-fantastică… Pe fotbalist trebuie să îl iei deoparte, să îl trage de urechi și să-i spui ce trebuie să facă în teren. Acum dacă îi iei de urechi, mă spune lui maică-sa și mă dă în judecată. Cum adică să îmi cocoloșesc copilul? Fără sănătate nu poți să faci fotbal. Munca la Centrul de Copii și Juniori trebuie făcută de oameni care au suflet în ei și pasiune. Acum sunt interese bănești. Sunt antrenori care au fost prinși când luau șpagă. Și la loturile naționale, până nu dădea tac-su șpagă, nu juca. Și acum, avem oameni în Pitești care dacă ar intra acum pe ușă, i-aș da afară și i-aș trage de urechi. Și-au plătit impozitele și toate taxele pe care le-au avut la mașină prin părinți”.

#Doru Drăghici: ”Secretul rezultatelor era ambiția și munca continuă”

Doru Drăghici, căpitanul FC Argeș 1973, a rememorat momentele frumoase trăite alături de colegii de generație: ”În perioada respectivă, fotbalul se juca pe valoare. Nu existau enumerații financiare. Campionatul era foarte strâns pentru că selecția era foarte dură. Nu se făceau exporturi de fotbaliști ca în ziua de azi. Te băteai pentru fiecare minge în parte, meci de meci ca să câștigi un campionat. Lotul cu care am câștigat campionatul a fost format de domnul profesor Vasile Florescu. A venit în licee și ne-a selectat pe fiecare în parte. A făcut o grupă care a mers împreună 5 ani. Prin coagularea acestei formații, am avut acest rezultat. Menționez că s-a mai jucat încă o finală anul următor, pe care, din păcate, am pierdut-o în fața celor de la Dinamo. Secretul succesul era ambiția și munca continuă. Nu existau în perioada respectivă telefoane, calculatoare și alte lucruri care să îți distragă atenția de la fotbal. Din punctul meu de vedere, rezultatele nu se obțin decât prin muncă, cu un comportament bine consolidat și în afara spațiului de joc și printr-o dăruire totală în tot ceea ce fac. În situația de față, lucrurile merg pe o pantă descendentă. Consider că fără o investiție la nivel de antrenori, fără o pregătire fizică foarte bună, fără o alimentație și medicamentație corespunzătoare,  nu cred că se vor mai obține rezultatele din vremurile noastre”.

 

#Gheorghe Dinescu: ”Un eveniment care a trezit multe amintiri”

Gheorghe Dinescu, inițiatorul acestui eveniment, a povestit cum s-a ajuns să organizeze întâlnirea acestei generații : ”Este un eveniment de suflet, un eveniment care a trezit multe amintiri. Sunt unul dintre juniorii FC Argeș 1973 care l-a avut ca antrenor pe domnul profesor Vasile Florescu. Am făcut acest eveniment împreună cu autoritățile locale din județul Argeș, un eveniment care nu s-a mai făcut până acum. M-am întâlnit de multe ori prin oraș cu domnul profesor Vasile Florescu și discutam cum să reunim această generație. Nu este ușor să îi aduni pe toți la un loc, însă am reușit într-un final. Mă bucur că îi avem alături de noi pe campionii din 1978-1979. Nu cred că vor mai fi alții. Trebuie să-i prețuim la adevărata lor valoare și îi așteptăm să aniverseze și ei 50 de ani de la câștigarea titlului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.