La închisoare după ce a transportat 44 de migranți

0
0

 

Un argeșean, în vârstă de 51 de ani, din comuna Slobozia, a fost condamnat de Tribunalul Arad la 3 ani închisoare cu executare, pentru trafic de migranți. Luni a fost ridicat de oamenii legii și dus la penitenciar. Bărbatul, șofer de TIR, a fost prins în timp ce transporta în semiromorcă, într-un comprtiment ascuns 44 de migranți din Bangladesh şi din Pakistan. Anchetatorii au găsit în telefonul șoferului o filmare cu alți afro-asiatici pe care îi dusese la destinație, de aici concluzia că nu se afla la primul transport ilegal de migranți. M.S.

Marian C., de 51 de ani, din comuna Slobozia, era șofer de TIR la o firmă de transporturi din Pitești și făcea curse în Franța.  Acesta a fost prins în luna martie 2023, după ce polițiștii de imigrări din Arad au făcut filaje la o pensiune unde se știa că s-au cazat mai multe grupuri de străini. Au observat cum în cursul nopții migranții au fost luați cu autoturime și duși pe un drum județean în aproperea unei teren agricol cu multă vegetație. Au văzut TIR-ul parcat în zonă și l-au dat în consemn la frontieră. ”Astfel, în data de 01.03.2023, în jurul orei 05.30, s-a prezentat pe sensul de ieșire din România, cetățeanul român (…) conducând ansamblul rutier format din cap tractor marca Scania, cu care transporta şase (6) paleti cu componente electrice pe ruta România-Franța conform CMR din data de 27.02.2023, compartimentul marfă al autoutilitarei fiind sigilat. Cu ocazia controlului de frontieră, s-au constatat urme de modificare la cablul vamal aplicat semiremorcii, acesta fiind secţionat. În compartimentul destinat transportului de marfă, au fost descoperiţi ascunşi 44 migranţi: 41 originari din Bangladesh şi 3 originari din Pakistan”, reiese din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. Marian C a fost arestat preventiv și nu a recunoscut faptele. El a susținut că străinii au tăiat prelata și s-au ascuns în remorcă fără știrea lui. A fost contrazis de șase dintre migranți, martori în dosar care a declarant ”că îl recunosc pe inculpat ca fiind persoana care i-a îmbarcat în mijlocul de transport şi care a tăiat prelata ulterior îmbarcării, pentru a crea aparenţa că martorii ar fi făcut asta şi ar fi urcat fără ştirea sa. Martorii au susţinut că intenţionau sa treacă în mod fraudulos frontiera de stat din România în Ungaria şi că au plătit în acest sens suma de 3000 de euro fiecare către o călăuză de origine necunoscută.”

Nu era la primul trafic de migranți

Când l-au arestat pe Maran C., oamenii legii i-au confiscat telefonul asupra căruia a fost făcută o percheziție informatică. S-au găsit în conversațiile de pe whatsapp filmări cu cetățeni străini duși la destinație. ”În general, metoda aceasta este utilizată de către persoanele care transportă migranti, pentru a oferi dovada că transportul a fost efectuat cu succes. Transportatorii trimit respectivele filmări în momentul în care ajung la destinație pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, urmând ca, în baza dovezii, transportatorului să i se remită suma de bani promisă pentru efectuarea transportului.”, scriu procurorii în rechizitoriu. În luna iulie, Marian C. a fost condamnat la 3 ani cu executare de Tribunalul Arad. În plus, este obligat să plătească, la firma la care lucra când a fost prins, daune de 7.000 de euro, contravaloarea remorcii confiscată de autorități pentru că a fost folosită de comiterea infracțiunii. Curtea de Apel Timișoara a menținut decizia de la Arad. A fost emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, iar luni, în baza acestuia, Marian C. a fost ridicat de polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Costești și a fost dus la Penitenciarul Mioveni unde a fost încarcerat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.