Tineri rătăciți pe munte salvați de jandarmi

0
0

Doi tineri, de 17 ani și 18 ani, din județul Dâmbovița, au plecat marți să se plimbe cu ATV-ul pe munte cu intenția de a ajunge pe Vârful Leota și s-au rătăcit. Au ajuns pe un traseu nemarcat și au cerut ajutorul la 112. Jandarmii de la Postul Montan Rucăr au reușit să-i localizeze pe tineri și au pornit după ei. Intervenția a durat 5 ore. Cei doi nu aveau echipament.

” Un apel la 112 primit în jurul orei 18.00, ieri, 6 februarie, anunța jandarmii argeșeni despre faptul că doi tineri din județul Dâmbovița, plecați pe munte cu ATV-ul cu intenția de a ajunge în Vf. Leaota s-au rătăcit și solicită ajutorul.

ATV-ul acestora rămăsese înzăpezit, așa că au decis să coboare de pe munte pe jos, însă, din cauza întunericului și a faptului că nu aveau asupra lor echipament specific pentru zona montană, cei doi tineri s-au panicat și au solicitat ajutorul prin apel la 112.

Jandarmii din cadrul Postului Montan Rucăr au reușit să ia legătura cu ei și să îi localizeze și, pentru că se aflau pe un traseu nemarcat, le-au indicat tinerilor să rămână la o stână părăsită, pentru a fi preluați în siguranță.

Având în vedere traseul și zona accidentată în care se aflau tinerii, jandarmii au folosit UTV-ul (vehicul utilitar de teren) din dotare și au reușit să-i recupereze pe cei doi tineri.

Aproximativ 5 ore a durat acțiunea de salvare, însă tinerii au fost coborâți în siguranță până în comuna Cetățeni, de unde au fost preluați de familie, neavând nevoie de îngrijiri medicale.

Pentru evitarea unor astfel de situații și pentru a nu vă pune în pericol, jandarmii montani adresează tuturor cetățenilor care doresc să se deplaseze în zonele montane următoarele recomandări:

– înainte de a pleca la drum, informaţi-vă asupra traseului și asigurați-vă că drumul ales este practicabil și pe timp de iarnă;

– studiați prognoza meteo din zona în care mergeți și echipați-vă corespunzător;

– utilizați autovehicule echipate adecvat condițiilor de iarnă (tracțiune 4×4, anvelope de iarnă, lanțuri, nisip, lopată etc.);

– folosiţi numai drumurile deschise circulației, traseele marcate, urmăriţi marcajele de pe traseu și să nu vă abateți de la acestea; – în caz de nevoie, apelaţi numărul unic de urgență 112 și solicitați-ne sprijinul”, a transmis Inspectoraul Județean de Jandarmi Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.