Expoziție de grafică în memoria pictorului Rudolf Schweitzer-Cumpăna

0
1

Muzeul Județean Argeș va organiza astăzi, de la ora 10.00, la Galeria Națională de Artă Naivă, vernisajul expoziției de grafică „Rudolf Schweitzer-Cumpăna – 49 de ani de la moartea artistului”.   

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 16 februarie – 17 martie 2024, de luni până duminică, în intervalul 9.00-19.00. Lucrările sale se regăsesc în numeroase colecții publice și private din țară și din străinătate. În timpul vieții face donații semnificative muzeelor din Pitești, Brăila, Galați, Craiova.

#A studiat pictura în Germania

Rudolf Schweitzer-Cumpăna s-a născut la Pitești, la 7 mai 1886, într-o familie de origine germană. În 1904 a plecat în Germania, la Berlin, unde, în perioada 1904-1908/1909, a studiat pictura, mai întâi la școala privată a pictorului Adolf Gustav Schlabitz şi apoi la Academia Regală de Arte Frumoase, sub îndrumarea profesorilor Erich Hanke, Arthur Kampf şi Anton Alexander von Werne. În 1911 a debutat la Salonul Oficial din București, iar anul următor a expus cinci lucrări la expoziția colectivă organizată de Societatea Tinerimea Artistică. Apoi, în 1913, a avut prima sa expoziție personală la București.


#A primit titlul de Maestru Emerit al Artelor

Ulterior a participat la numeroase expoziții personale și colective, în țară și în străinătate, făcându-se remarcat prin calitatea estetică a lucrărilor expuse, precumpănitoare fiind peisagistica rurală și urbană, ca și o amplă și variată portretistică, apreciată pentru realism și expresivitate, fără a ocoli genuri ca natura moartă înfățișată în cadrul domestic.
În 1956, la împlinirea a 70 de ani, Rudolf Schweitzer-Cumpăna a primit titlul de Maestru Emerit al Artelor, iar în 1971 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.