Festivalul de teatru de studio, la final

0

Timp de o săptămână, Piteștiul a devenit centru de pelerinaj artistic grație celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului Internațional al Teatrului de Studio.

Manifestarea a fost organizată de Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Argeș, și a avut ca temă Dramaturgia Diasporei Românești.

Sala Studio „Liviu Ciulei” a găzduit cele șase spectacole prezente în festival, în timp ce foaierul Teatrului Davila a devenit neîncăpător pentru cele trei conferințe susținute de dramaturgi cu notorietate în țară și în diaspora.

Tema festivalului, inspirată și inedită, a prilejuit invitaților și publicului spectator întâlniri memorabile cu Saviana Stănescu, Matei Vișniec și Mircea M. Ionescu, autorii primelor spectacole prezentate. Fiecare dintre dramaturgi a creat punți de legătură cu cei prezenți în fața cărora au făcut destăinuiri despre viața personală și profesională: Saviana Stănescu a făcut radiografia unui “Dramaturg fără frontiere”, Matei Vișniec a prezentat „Condiția dramaturgului în diaspora”, iar Mircea M. Ionescu a povestit despre „Dificila întoarcere acasă”.

Spectacolele prezentate pe parcursul festivalului de invitații din SUA, Franța, Republica Moldova și România au fost selecționate chiar de dramaturgi:
➢ Zebra 2.0 de Saviana Stănescu, regia Jeremy Goren (Theater Company ANOMALOUS CO LLC, New York, SUA);
➢ Occident Express Ro de Matei Vișniec, regia Alain Timár (Teatrul Municipal Matei Vișniec, Suceava);
➢ Puștoaica de la etajul 13 sau Dragă societate de Mircea M. Ionescu, regia Alexandru Grecu (Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”, Chișinău, Republica Moldova);
➢ Summit, după Tristan Tzara, concept, scenariu și regie Florin Fieroiu (Teatrul Masca, București);
➢ Paradoxul dorințelor de Ana-Maria Bamberger, regia Codrina Pricopoaia (Compania Azacusca, Paris);
➢ Dragoste și Progres de Bogdan Adrian Toma, regia Cătălin Saizescu (Teatrul „Alexandru Davila”¸ Pitești).

Ediția din acest an a cuprins și o audiție, prezentată de Teatrul Național Radiofonic, a piesei „București-Underground” de Saviana Stănescu și Toma Enache, precum și un spectacol în aer liber, susținut în fața publicului din Piața Primăriei. Este vorba despre Farfuria de Maria Manolescu, în regia lui Dragoș Mușoiu, producție a Teatrului Masca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.