9 ani închisoare după ce a ucis un polițist local

0

Tânărul în vârstă de 19 ani, din comuna Moșoaia, vinovat de moartea polițistului local Condoruș Savaste, de 55 de ani, a fost condamnat de Tribunalul Argeș, la 9 ani închisoare. Judecat pentru ultraj raportat la loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, tânărul a fost închis de la data comiterii faptei până în prezent. Va rămâne după gratii până când își va ispăși pedeapsa.   

Pe data de 4 noiembrie, Savaste Condorus, în vârstă de 55 de ani, agent la Poliția Locală Pitești la Ordine Publică, din anul 2007, mai avea câteva minute să iasă din tură. Se afla în apropiere de Colegiul I.C. Brătianu, din Pitești. A văzut un grup de trei tineri gălăgioși. Unul dintre ei a aruncat cu o sticlă de bere în curtea colegiului. Agentul a intervenit și i-a atras atenția asupra gestului. Atunci Ștefan Florin M., de 20 de ani, din comuna Moșoaia, despre el fiind vorba, s-a dus la agent și l-a lovit cu pumul în față. Savaste Condoruș a căzut pe spate, lovindu-se de asfalt cu capul. Agresorul și prietenii lui au plecat. În tinpul agresiunii, tânărul și-a pierdut telefonul, aparatul fiind găsit în stație de martori și predat poliștilor. Când și-a dat seama că nu mai are telefonul, agresorul s-a întors la locul faptei ca să-l recupereze, dar când a ajuns, acolo se aflau polițiștii care demaraseră cercetările.

A mințit la audieri

Despre agresiune  autorul a avut o altă versiune, susținând că lovitura lui a fost de autoapărare. El le-a spus anchetatorilor că  ”în timp ce se afla cu concubina sa și cu prietenul său, în stația de autobuz din fața Colegiului Național I.C.Brătianu au coborât din autobuzul nr. 8. și a aruncat o sticlă de bere în curtea liceului, moment în care o persoană de sex masculin, îmbrăcată în uniformă, l-a prins de gât și i-a atras atenția, motiv pentru care s-a panicat și a lovit-o pe aceasta cu pumnul în zona feței. Referitor la telefonul identificat, a declarat că acesta îi aparține și că i-a căzut din buzunar, în momentul altercației”, după cum se precizează în rechizitoriu.

Martorii au povestit exact cum s-a întâmplat

Savaste Condoruș nu și-a mai revenit niciodată. După aproximativ două săptămâni, a murit la spital în urma leziunilor grave de la cap. În cursul anchetei, oamenii legii au audiat mai mulți martori. Cu toții au susținut că agentul local a fost scuipat și lovit cu pumnul după ce i-a cerut tânărului să se legitimeze și i-a spus că va chema un echipaj care să-l amendeze pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Doar prietenii agresorului au susținut varianta acestuia, cum că agentul l-ar fi strâns de gât, versiune contrazisă de mai multe persoane prezente în momentul atacului.

”Inculpatul a comis o infracţiune de o gravitate extremă”

În februarie 2024, Ștefan Florin M. a fost trimis în judecată, pentru ultraj, în varianta loviturilor sau vătămărilor cauzatoare de moarte. Judecătorii Tribunalului Argeș au dat sentința luni. Tânărul a fost condamnat la 9 ani închisoare cu executare. ”…instanţa reţine că inculpatul a comis o infracţiune de o gravitate extremă, asupra unui reprezentant al unei autorități publice cu atribuţii în domeniul asigurării ordinii şi siguranţei publice care se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu – aplicarea unei amenzi contravenționale, răpindu-i acestuia viaţa, valoare socială primordială. Instanţa va ţine cont la stabilirea pedepsei deopotrivă de oroarea produsă în societate prin săvârşirea infracţiunii. Având în vedere toate aceste elemente, stabilirea pedepsei inculpatului ar trebui să fie orientată spre maximul special. Cu toate acestea, dat fiind că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale și față de vârsta sa tânără la data comiterii faptei – 20 de ani neîmpliniți și de colaborarea sa parțială cu organele de cercetare penală, instanţa va aplica inculpatului o pedeapsă egală cu pragul superior al cuantumului de mijloc al limitelor pedepsei închisorii, de 9 ani, pedeapsă pe care o consideră potrivită şi compatibilă cu gravitatea infracțiunii și cu periculozitatea inculpatului”,  explică judectorul în motivarea sentinței.

Obligat să plăteacă daune de aproximativ 77.000 euro

Magistratul au admis toate cererile civile, astfel că, tânărul va fi obligat să plăteacă soției victimei daune morale în valoare de 50.000 euro, Spitalului Județean de Urgență Pitești 15.000 lei daune materiale, Serviciului de Ambulanță Argeș, 250 lei daune materiale și Poliției Locale Pitești 23.988 lei reprezentând despăgubiri materiale constând în trei salarii achitate efectiv soției victimei și echivalentul în lei la data plății al sumei de 20.000 euro reprezentând despăgubiri de viaţă, ce urmează a fi achitate de  Poliția Locală a Municipiului Piteşti familiei polițistului local decedat conform H.C.L. nr.133/28.03.2024. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.