Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Vidraru!

0

A fost semnat contractul de retehnologizare și modernizare a Centralei Hidroelectrica Vidraru. La ceremonie a fost prezent premierul României, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Energiei, Sebastian Burduja și de CEO Hidroelectrica, Karoly Borbely. Delegația a făcut o vizită de lucru la baraj, apoi au fost scurte declarații și ceremonia de semnare a contractului. 

 

 

În 1961 au început lucrările la Barajul de la Vidraru și la hidrocentrală. Ambele au fost date în folosință în 1966. După 58 de ani s-a semnat primul contract de retehnologizare. Este vorba de un contract de 188 milioane de euro. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit la Hidroelectrica despre faptul că acest contract a fost atribuit la a șasea licitație.

Pensii mai mari pentru muncitorii de la baraj

În alocuțiunea sa, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre munca celor care au construit Barajul Vidraru, precizând că această categorie de muncitori va beneficia de cea mai mare majorare a pensiei.

”Privim cu toții acest baraj impresionant și vă mărturisesc că simt o uriașă mândrie față de trecut dar și o încredere totală față de viitor. În primul rând, sunt dator să transmit respectul meu total față de miile de muncitori care au lucrat pentru a ridica această adevărată operă de artă. A fost un efort incredibil de zeci de mii de ore de muncă în condiții deosebit de grele în care, din păcate, au fost și accidente și multe vieți pierdute. Au forat zeci de kilometri de galerii subterane, au excavat milioane de metri cubi de rocă și au turnat mii de tone de beton ca să închidă acest baraj în arc, una dintre cele mai mari lucrări hidroenergetice din România. De aceea, cei care au lucrat aici la baraj sunt adevărați eroi. Pentru munca lor desăvârșită, statul român are obligația să le arate respectul cuvenit. Iar asta se face prin majorarea și recalcularea pensiilor din acest an, cu atât mai mult cu cât acest lucru va fi făcut de o ageșeancă de-a dumneavoastră (n.r ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu) împreună cu echipa ei de la Ministerul Muncii. Cei care au lucrat aici, de la mineri, zidari, dulgheri, mecanici, electricieni vor fi printre pensionarii care la recalculare vor avea cele mai mari creșteri de pensii. Așa este și firesc! Asta înseamnă cu adevărat să prețuim munca în România”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Investiția va putea fi amortizată în câțiva ani

”Niciodată, în istoria sa modernă, România nu a investit și nu a construit într-un ritm mai susținut ca acum. Sunt zeci de miliarde euro investiți în tot ceea ce înseamnă infrastructuri critice de transport, sănătate și  IT. Iar investiția de azi, de retehnologizarea și amenajarea hidroenergetică de la Vidraru, de peste 200 de milione de euro, este unul din obiectivele esențiale pentru sistemul nostru energetic.   Această investiție ne va permite să  modernizăm această capodoperă a ingineriei românești, să putem obține energie verde într-un mod și mai eficient pe termen lung. Sunt convins că dacă investiția din 1966 a fost amortizată în 28 de ani, cea semnată astăzi, va fi recuperată, probabil, în câțiva ani”, a mai spus premierul.