188 de ani de la înființarea primei unități de pompieri

0
0

Ieri s-au împlinit 188 de ani de la înființarea primei unități de pompieri militari din România, „roata de pojarnici”. În actul oficial de înfiinţare era specificată şi unforma ce urma să fie purtată de pompieri. 

La data de 15 mai 1835, „roata de pojarnici“ a început să funcţioneze, sub comanda căpitanului Bacinschi şi a locotenenţilor Racliş şi Măcărescu.”Pojarnicii ieşeni aveau la dispoziţie 76 de cai, 24 de sacale, patru tulumbe şi cinci căruţe. Anexa la Regulamentul de înfiinţare a „roatei“ prevedea că „toate instrumenturile de pojar“ trebuie ţinute sub acoperiş, vara, iar iarna, la loc ferit de îngheţ.

De asemenea, paharele de aramă de la tulumbe trebuiau unse cu său după fiecare utilizare, la fel ca şi furtunurile, care erau confecţionate din piele. Subordonaţi Ministerului Trebilor Dinăuntru, lucrurile fuseseră organizate în stil cazon, conform proiectului aprobat la 1835, care prevedea şi portul unei uniforme specifice: „vor avea mundire, după forma de pedestrime a Miliţiei… cu guler vânăt şi cu şase bunghi albi.

Pantalonii cu postav sur, căzăceşti, cu vipisca vânătă“, a transmis ieri, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Această „roată“ era alcătuită din 3 ofițeri, 9 unterofițeri (subofițeri), 2 barbancici (cei care aveau grijă de cai), 90 de soldați pojarnici și un conoval (fierar). În zilele noastre unitățile de pompieri militari din România au fost reorganizate și restructurate, devenind Inspectorate pentru Situații de Urgență.

Acest lucru presupune asumarea mai multor responsabilități, printre care intervenția în cazul unor accidente grave, pentru descarcerare, prin componenta SMURD. Sărbătoarea de ieri reprezintă înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari în ţara noastră şi nu trebuie confundată cu Ziua Pompierilor din România care este marcată în fiecare an pe 13 septembrie.

Ziua Pompierilor din România şi este prilej de a rememora lupta purtată în 1948, pe Dealul Spirii, de compania de pompieri din Bucureşti condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu împotriva oştiri otomane, venită să înfrângă prin forţa armelor mişcarea revoluţionară din acel an. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.