Profesoara a lovit doi elevi și a scăpat de pedeapsă

0

Un cadru didactic a fost judecat pentru purtare abuzivă după ce a lovit doi elevi. Copiii de băteau şi au fost văzuţi de profesoară. Ca să-i liniştească, i-a lovit şi i-a dat cap în cap! Întâmplarea s-a petrecut în decembrie 2017, însă Curtea de Apel Piteşti a dat sentinţa definitivă în urmă cu câteva zile. Până când s-a încheiat procesul, faptele s-au prescris, prin urmare doamna profesor a scăpat de pedeapsă şi va trebui să achite daune morale unuia dintre elevii agresaţi.

Inculpata era profesor de matematică la Şcoala „Mircea Eliade” din Piteşti, în 2017, când în timp era la serviciu a văzut doi elevi care se băteau. Aceasta a intervenit să-i despartă. Nu a folosit o metodă pedagogică să-i corijeze pe elevi, ci a adoptat politica pumnului.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, cadrul didactic, i-a lovit pe cei doi elevi, care aveau atunci 13 ani fiind în clasa a VII-a. „În drept, faptele inculpatei S. C. A. care, în data de 12.12.2017, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în cadrul Școlii Gimnaziale Mircea Eliade din Pitești a agresat fizic persoanele vătămate …, pe primul lovindu-l cu palmele în zona capului și lovindu-l cu capul de perete, iar pe al doilea lovindu-l cu piciorul în zona membrelor inferioare, precum și dându-i cap în cap, fiindu-le provocate suferinţe fizice, întrunesc elementele constitutive a două infracțiuni de purtare abuzivă”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Condamnată cu suspendare, în primă instanţă

În mai 2020 a fost trimisă în judecată sub acuzaţia de purtare abuzivă, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Piteşti. Mama unuia dintre elevi s-a constituit parte civilă în proces şi a cerut daune morale în valoare de 30.000 lei şi daune materiale în valoare de 300 lei.

În timpul judecării, au fost audiaţi mai mulţi elevi martori ai celor petrecute. În ianuarie 2023, Judecătoria Piteşti a dat prima sentinţă. Judecătorii au condamnat-o pe profesoară la 1 an şi 1 lună închisoare cu suspendare, stabilind un termen de supraveghere de 2 ani. De asemenea instanţa a admis cererea părţii vătămate şi a stabilit ca S.C.A să-i plătească daune morale în valoare de 15.000 de lei, dar nu şi daunele materiale, considerându-le neîntemeiate. Celălalt elev lovit nu s-a constituit parte vătămată. Sentinţa a fost atacată cu apel.

S-a micşorat şi valoarea daunelor morale

Curtea de Apel Piteşti a schimbat decizia dată de instanţa de fond. Pentru că în luna februarie a acestui an a intervenit prescripția faptei penale, S.C.A. a scăpat de acuzaţiile de purtare abuzivă. Mai mult, instanţa a redus şi cuantumul daunelor acordate elevului, la 5.000 de lei „Desfiinţează în parte sentinţa şi rejudecând: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 1 an şi 1 lună închisoare în pedepsele componente de 10 luni închisoare şi 9 luni închisoare pentru câte o infracţiune prev.de art.296 alin.2 rap.la art.193 alin.1 Cod penal, pe care le repune în individualitatea lor, înlăturând sporul de 3 luni închisoare.

Înlătură dispoziţiile art.83 Cod penal privind soluţiile de amânare precizate mai sus, cu toate consecinţele. În baza disp.art.16 alin.1 lit.f Cpp, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei S.C.A., pentru infracţiunile de purtare abuzivă, (…) ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale.

Reduce de la 15.000 lei la 5.000 lei despăgubirile pentru daune morale acordate părţii civile”, se arată în hotărârea instanței. Sentința este definitivă. M.Sadu