Ziua în care m-a înjurat Cartianu

10

Din punctul meu de vedere



Grigore Cartianu n-a avut de lucru și m-a înjurat, sâmbătă, într-un articol scris prost, cu grosolănii şi atât. Începe așa:


„Direktore, ești un dobitok! Marș în troaka lu’ Draknea, spurkatule!”
Insist pe ideea că dacă m-a deranjat ceva la Cartianu este că a scris subţire, fără argumente, nu că m-a înjurat. În 2004, am făcut o socoteală şi mi-a ieşit că în 14 ani de presă liberă fusesem înjurat în 10.000 de articole şi diverse notiţe. Era o vreme când, cel puţin în Argeş şi Vâlcea, nu apărea o nouă gazetă fără să mă injure la pagina întâi a primului număr, fiindcă aşa făcea tiraj. De atunci, nu am mai ţinut numărătoarea înjurăturilor, dar probabil că cifra s-a dublat.
Înainte de a continua acest articol vreau să vedeţi pentru care text a găsit de cuviinţă Cartianu să mă facă ”dobitok”. Probabil că scris cu kapa cuvântul trimite, în mintea lui Cartianu, la limba rusă. Iată ce scrisesem.
Vă invit la calm.
Nu sunt vinovaţi pentru situaţia de rahat nici Iohannis, nici Orban, Ponta sau Ciolacu.
Vinovaţi sunt cei 2 români din 3 care au votat ”pentru democrație”, ”pentru valori europene”, ”pentru a nu ne scoate Dragnea din Europa”, împotriva ”ciumei roșii”.
Vinovați sunt cei 2 din 3 români care au luptat vitejește împotriva țării lor sub stindardul pe care scria ”Muie PSD !”
În cazul în care tu, cel care citești aceste rânduri, ai fost unul dintre cei 2 români din 3, atunci tu ești vinovat.
Nu o mai iau de la capăt să-ți explic de ce, îți voi spune doar că tu ești cel care a votat să nu plătească băncile taxa pe active bancare, să nu plătească taxe firmele din energie și comunicații, tu ai votat să șteargă Orban datoriile băncii Raiffeisen și să se împrumute Cîțu fără număr.
Apropo, dacă mai iese vreodată la un miting, îl luați la șuturi și îl scoateți din mijocul vostru pe președintele lui Raiffeisen care sărea pentru Justiție, dar de fapt pentru sute de milioane de euro?
Prea târziu.
Revenind la tine, cel vinovat, cel care a crezut că Dragnea e întruchiparea răului și îl numeai Draknea, te-aș întreba de ce ai vrut să dai ajutor de stat companiilor străine, nu au spus ele că au management performant, nu cum are statul? De ce ai dorit să se oprească programul național de irigații și să dispară ”aprozarele” cu produse românești ? Cu ce te-au încurcat măsirea salariilor și pensiilor, vaucherele de vacanță și de cărți pentru profesori, plafonarea prețului la curent și gaze?
Ai vrut să fii avocatul celor de la Exxon și OMV? Prostule!
Scuze, nu ști deloc prost, deși nu găsesc cuvântul care să te caracterizeze. Probabil ceva între: neinformat, vanitos, şmecher, atotştiutor, agresiv.
Acum, nu doar cei 2 români culeg ce au semănat, culeg toţi 3. Între ei, 1 e victimă nevinovată.
Mai contează? Nu mai contează.
Măcar acum, taci.

Evident că i-am răspuns lui Cartianu şi am făcut-o în felul următor:
„Jean – Francois Marmion, coordonatorul unui volum intitulat ”Psihologia prostiei”, pe care tocmai îl citesc, scrie că ”legitima apărare este o capcană, încearcă să-i dai sfaturi, să-l schimbi pe idiot și ești pierdut”.
M-am gândit la afirmația aceasta azi – noapte când, coborând de la cabana mea unde am petrecut cu niște prieteni, după ce i-am condus la mașini, am mai fumat o țigară și am deschis Facebook din plictiseală, luând la cunoștință că tocmai mă înjurase Grigore Cartianu.
Am citit articolul pe diagonală și mi-a părut rău că e scris prost, lung dar prost, ca și cum nea Grigore ar fi primit o comandă și nu știa cum să scape mai repede de ea.Textul începe cu vreo câteva fraze chinuite despre subsemnatul, aflând printre altele că ”prin Argeș își face de cap o vietate (adică eu – n.m.) care-și pune-n piept legitimația de ziarist, ba mai mult, pe cea de director de presă, și care ne face proști pe noi, ăștia care n-am votat cu Dăncilă”.
Care legitimație, Cartiene, că n-am? În viața mea nu m-a legitimat nimeni, cu toate că am intrat la vreo zece șefi de stat și de guvern cu care am făcut interviuri, dar probabil că așa cum se vede pe mine că sunt un om venit cu treabă, se vede pe Grigore că e ciudat și trebuie să arate legitimația.
În fine, da, vă consider vinovați pe voi, ăștia care ați votat cu Iohannis, nu proști dar vinovați pentru ce se întâmplă acum. Chiar am zis, Cartiene, în articolul pentru care mă înjuri că ”nu ești deloc prost, deși nu găsesc cuvântul care să te caracterizeze. Probabil ceva între: neinformat, vanitos, şmecher, atotştiutor, agresiv”. Nu mă refeream la tine neapărat, dar dacă ți-ai băgat capul în poză, ți se potrivește.
În fine, e cald afară, timp frumos, nu prea am chef să răspuns unui articol slab, risc să scriu și eu tot slab. Un coleg din presă, chiar din Argeș, a zis ceva bun, bun despre Cartianu și, scutindu-mă de efort, preiau aici.
” Este unul dintre cei mai hidoşi propagandişti ai Binomului, celebru pentru faptul că s-a prezentat la o întâlnire cu scriitorul Paulo Coelho drept Gregoire L’Ecrivain. Vă daţi seama cât de idiot trebuie să fii ca să faci asta, nu-i aşa?… Martalogul ăsta cu faţă de sculer-matriţer şi IQ asemenea…”
Am mai găsit undeva ceva mișto despre băiatul ăsta plictisitor.
”Jurnalistul Grigore Cartianu relatează cu lux de amănunte, în două materiale consecutive, modul în care și-a mințit consătenii din localitatea Brădicenii Gorjului, dar și proprii părinți, în legătură cu faptul că ar fi ucis doi presupuși teroriști, la Revoluție. Amănuntele furnizate au mers pînă la locul unde i-a împușcat, cu un pistol-mitralieră Kalașnikov: pe unul în cap, pe al doilea în inimă”, a scris, cândva, Adevărul.
Îmi e lene să adaug alte lucruri, ce să adaug, Grigore Cartianu nu mă inspiră. Dacă nu aveți altceva de făcut, citiți articolul pentru care mă înjură ăsta.

Nu îmi permit să desconsider un jurnalist precum Grigore Cartianu, le mulţumesc celor care m-au apărat pe Facebook, dar insist pe o idee şi anume că polemica fără argumente este doar mahalagism.
Ziua în care m-a înjurat Cartianu a fost o zi în care m-am ofticat că nu facem presă, ci doar scandal.

Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni şi joi)


10 COMENTARII

  1. În lipsa unei legi a presei, un astfel de limbaj jurnalistic este practicat. Cred că ne putem critica sau ironiza, dar şi dacă am avea dreptate, mahalaua nu trebuie să ne caracterizeze. Dar dacă jurnaliştii şi politicienii folosesc astfel de atacuri suburbane, atunci ce pretenţie să mai avem de la cetăţeanul simplu?

  2. Iar canta fals nostalgicul Epocii de aur. Cartianu a sarit calul ,dar si tu Smeo i-ai ridicat mingea la fileu cu admiratia ta fata de tot ce a insemnat Dancila si gasca ei de baroni imbogatiti de la stat. Ce semeni, aia culegi.

  3. Am o intrebare : daca a doua zi dupa alegerile prezidentiale cei care acum conduc PSD au iesit public si au spus ca regreta ca au mers pe mana candidatului Dancila , ca nu era potrivita pentru o asemenea functie , noi cei 2 din 3 care ne-am dat seama mai demult de acest lucru , ce vina avem ?

    • V-ați dat seama și ne-ați nenorocit realegând un dulap inept. Vă place cum își bate joc de țară și de Constituția României? Vă place că îi tratează pe români ca pe niște servitori, fiind la rândul său servitorul altora? Sigur, nici eu nu am fost de acord cu Dăncilă dar nici cu acest individ care ne calcă în picioare, fără jenă, sfidând cu ură și nerușinare un popor din care nu merită să facă parte.

  4. Balansoarul meu, cabana mea, ziarul meu… Cine nu este cu noi, este impotriva noastra. Ne ridicam poalele in cap si ne certam cu ei. De ce sa ne mai pese de cititori? Parametrii ca incasarile obtinute din vanzarea ziarului, numarul de cititori on-line, curentele de opinie create nu par sa-l intereseze prea mult pe editorialist. Unele editoriale au devenit o rafuiala a autorului cu cititorii, iar celelalte o lupta intre cititorii pro si contra, in general pline de jigniri, cu un limbaj neadecvat. Oare nimeni nu poate sa schimbe starea de fapt?

  5. Nu-mi vine sa cred !!! am citit niste comentarii extrem de echilibrate si de bun simt ca urmare a acestui articol. Cititori pro + contra sunt in deplin dezacord cu limbajul de mahala utilizat de catre cel care se considera mare ziarist, Grigore Cartianu. Nu credeam ca acest articol intr-un limbaj suburban sa declanseze acest „declic” al comentatorilor Curierului ,care se dovedesc mai echilibrati si mai educati decat am crezut. Sa continuam in aceeasi nota indiferent de simpatii/antipatii.

  6. Domnu’Smeo,
    ziaristica asta înseamnă ,sau ar trebui sa însemne ,mai mult decât înjurături,pupat dosuri,manipulări și minciuni, mici/mari ghesefturi de la mari potentați cu funcții la stat.
    Poate ar fi timpul sa te mulțumești și sa te retragi mai mult la cabana (cu prieteni sau fara0.
    Poate ca mare ziarist ce ești știai despre domnul asta parlamentar ,omul zilei care fura săpunuri cheia in armata de i-au pus camarazii pătura in cap,și care a ajuns trezorier(după principiul azi un ou mâine un bou),
    Despre muuulti alții ca dl.Niculescu,,de exemplu,căruia parlamentara europeană de Argeș următoarea după prim ministra, ii cara perfuziile de la tribunal la spital -domiciliu și retur și făcea pe avocata.
    Multe mizerii și nulității au fost făcute in Argeș și marele ziarist nu știa sau se făcea ca nu știe. Probabil asta e politica cu:ai lor și ai noștri , dar mai lăsați cu ziaristica ca măcăne.Parca ar trebui schimbat aerul și in județul nostru,implicit in oraș.Parca ne trebui altceva, mai nou și mai proaspăt Mai lăsați-ne ! Uitativa la dl Pendiuc ca și exemplu,ajunge! Un talent in viața este sa știi când trebuie sa te retragi, mulți inteligenți și la un moment dat oameni puternici nu l-au avut și au regretat amarnic,nu mai reiau exemplele!

Comentariile sunt închise.