Secretul nadei

0
0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acestă ediţie vă prezentăm ”Secretul nadei” și ”Nada pentru plătică”. Informaţiile sunt oferite de Adi Petrișor, pescar de compețitie, de 4 ori campion național la feeder, 3 titluri de vicecampion național la individual, 4 titluri campion național cu echipa la staționar, câștigător a mai multor concursuri importante din țară, atât cu feederul cât și la stationar, realizator de emisiuni tv la postul Fishing&Hunting Chanel.
Când vine vorba de nadă, orice lucru este important. Auzim tot felul de comentarii, că aia se folosește numai iarna, că la nada cealaltă nu vine scobarul, că în pescuitul crapului se folosește numai culoarea roșie… cam toate astea sunt povești. Că să poți trage o concluzie trebuie să testezi mult și să încerci tot felul de variante că să ajungi la un numitor comun.
Nada Benzar
De exemplu, “nada Benzar Ice Mix nu se folosește decât iarna”… după spusele unora. De ce? Nu cred că sunt motive pentru a trage o astfel de concluzie clară. Eu de exemplu folosesc și vara aproape la fiecare pescuit nada Ice Mix, dar o folosesc pe cea neagra deoarece nu-mi aduce peștele mic pe văd. Deja am eliminat prin această propoziție 2 variante, cea simpla și cea roșie de Ice Mix. Ea trebuie folosita într-o proporție mică indiferent unde pescuim, pe baltă sau pe o apă curgătoare. Rolul Ice Mix-ului este să ajute la desfacerea nadei. Chiar dacă folosim o nadă mai colantă, dacă avem Ice Mix nu vom avea probleme la desfacerea ei.
Nada de clean, nadă universală
O alta nada despre care mulți pescari m-au întrebat cum ar putea fi combinata este Benzar Mreană-Scobar. Este simplu, merge în 3 variante, desigur cu puțin curaj. O variantă ar fi Special Concurs (1 kilogram) plus Mreana Scobar (2 kilograme). O alta ar fi Mreana Scobar (1 kilogram) plus Benzar Clean. Aici vreau să mă opresc puțin. Aceasta nadă pe care scrie clean este percepută de foarte mulți pescari greșit. Dacă scrie clean asta nu înseamnă că este strict pentru clean. Eu de exemplu o folosesc cu rezultate bune și la caras, însă adevărată valoare o are în combinație cu Mreana Scobar sau cu Special Concurs, dar merge foarte bine și cu Benzar Special Feeder. În concluzie, nada de clean este o nadă universala, pe care o puteți folosi în aproape orice combinație. Nu vă puneți întrebări, mai bine utilizați-o. La aceste combinații, dacă doriți, puteți folosi și aroma lichida. Eu de obicei, dacă pescuiesc pe rău, folosesc aroma Turbo Cașcaval, însă în proporții mici, mai ales pe această canicula, care se pare că ne vă mai stresa destul de mult.
Benzar mix
Pentru a avea rezultate vă trebuie puțin curaj pentru a combina nadele între ele, însă atenție să nu săriți în cealaltă extremă. De exemplu nada Benzar Anason eu nu o văd combinată decât cu Ice Mix sau Benzar Prăjit. Mirosul de anason este foarte puternic, iar dacă-l amestecam cu o nadă care este la fel de mirositoare nu vom avea rezultatele așteptate. Este foarte important să nu amestecăm nadele cu miros foarte puternic. O altă nadă pe care n-o văd prea mult combinată este cea cu aromă de usturoi. Poate cu Benzar Prăjit, însă această nada se recomandă a fi folosită simplă. Sper că am fost înțeles și v-am răspuns la câteva întrebări, până data viitoare vă spun fir întins.
Nada pentru plătică
Am tot fost rugat în ultima perioada să vorbesc și de plătică și iată că în articolul de azi vă povestesc despre cel mai important lucru și anume nada. Zilele trecute am făcut o partidă bunicică și cu peste mic și cu plătici frumoase, pescuind la feeder. Ca nadă am folosit Special Concurs 2 kilograme, 1 kilogram Ice Mix și 2 flacoane de adititv Turbo Brasem Caramel din gama Benzar. La această nadă am mai adăugat cam 500 grame argilă uscată introdusă după umectarea nadei deoarece am vrut să facă puțin nor. Se știe că plătică este atrasă de acest lucru.
Feeder
La montură nu m-am complicat deloc; ca de obicei în pescuitul la feeder am folosit un coșuleț de 60 grame, un forfac de 0,12, iar cârligul unul mărimea 14. În cârlig doi viermi mari sau o bucată de râmă, asta în funcție de moment. Erau destul de multe clipele în care pe vad se aflau foarte mulți pești mici, iar atunci selecția o făceam din râme. Foarte interesant era faptul că lungimea strunei nu a trebuit să fie că de obicei și anume 1-1,5 metri, au fost suficienți 45-50 centimetri pentru un randament bun. Și în acest caz a trebuit să respect regula de bază și anume să lansez coșulețul în același loc tot timpul.
Pescuit pe râu
Un lucru la care a trebuit să fiu atent a fost la strângerea nadei în coșuleț deoarece adâncimea apei unde pescuiam era destul de mare, undeva la 3,5 metri, iar daca nada se desfăcea înainte să ajungă pe fundul apei atunci aveam o reală problemă. Foarte important a fost și timpul de înțepare. Am observat că atunci când aveam smucituri bruște și înțepam nu aveam pește, iar ca să nu se mai întâmple acest lucru a trebuit să am răbdare să nu mă grăbesc deloc la trăsătură. Una peste alta am prins pește, am fost foarte mulțumit de nada care a ținut peștele foarte bine pe vad. Nu a plecat nicio secundă, ba mai mult am prins și câteva exemplare frumoase. Vă recomand să folosiți cu încredere această nadă și această rețetă deoarece funcționează foarte bine nu numai la plătică ci și la caras, drept dovadă că și în această partida am prins cam 15 carași. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.