Bucureştean salvat din munţi de salvamontiştii musceleni!

0



Sfârşitul de săptămână a fost anunţat unul în care temperaturile scad, iar precipitaţiile şi vântul puternic îşi fac apariţia, mai ales în zonele montane. Chiar şi cu o prognoză negativă, un bucureştean de 53 de ani, iubitor al muntelui, s-a încumetat să plece în Iezer, să facă sport.


Probabil, plecat de dimineaţă, sâmbătă, după mai multe ore de alergat prin Iezer, când viscolul s-a înteţit, iar ceaţa şi temperaturile scăzute au început să îl afecteze pe bărbat, acesta a sunat la 112 să ceară ajutorul salvatorilor montani. La solicitarea Jandarmeriei montane, Salvamont Argeş a participat cu 10 salvatori montani la reperarea şi evacuarea din creasta masivului Iezer Papuşa a unui bărbat rătăcit.
Plecase încălțat cu adidași
Bărbatul a dat ca punct de reper Vârful Iezer đi Vârful Rođuşu. Informaţiile oferite de bărbat au fost destul de vagi, iar faptul că se înoptase iar omul nu avea asupra sa nici lanternă, dar nici echipament adecvat de munte, nu avea decât echipament de alergare montană, colanţi şi adidaşi, au făcut ca omul să intre într-o uşoară stare de hipotermie, însă această stare se putea agrava cu trecerea timpului. Salvamontiştii musceleni alături de jandarmii montani, împărţiţi în echipe de câte doi, au plecat pe toate traseele să îl găsească pe turistul rătăcit. Pe alte două trasee pe Valea Jepilor şi pe Văcarea, au plecat un ATV şi echipajul mobil montal al jandarmilor. Salvatorii au încercat să ţină legătura permanent cu turistul, însă la un moment dat acesta nu a mai avut semnal. După ceva vreme, au reluat legătura cu bărbatul căruia i se agravase starea de hipotermie, iar informaţiile legate de locul unde se află erau din ce în ce mai vagi. La un moment acesta a spus că va coborâ spre Cuca, însă informaţia s-a dovedit a fi greşită.
Intrase în hipotermie
Cum toate traseele erau luate la pas de salvatorii montani, nu se punea problema ca bărbatul să nu fie găsit, însă timpul când urma să fie recuperat, cu cât era mai mare, cu atât era mai rău pentru turist. În jurul orei 22.00, bărbatul a fost găsit în zona Portăreasa. Acesta era în stare de hipotermie. A fost luat de echipajul cu ATV şi dus la punctul de transfer de unde a fost luat de echipajul mobil al Jandarmeriei Argeş. Bărbatul a fost dus la Voina, acolo unde avea maşina parcată. Acesta a refuzat transferul la o unitate medicală, cât şi cazarea. După circa o oră omul şi-a revenit. Acesta le-a spus salvatorilor că a mai făcut traseul pe care s-a rătăcit acum, prin ianuarie 2020. El a mai preciyat că a participat la maratonul Ieyer Păpuşa şi că avea experienţă. După ce turistul a fost în siguranţă, salvatorii au plecat înaintea colegilor care la acea oră se aflau tot pe traseele din Ieyer. Aceştia au fost recuperaţi de echipajele mobile şi aduşi la Voina, la Baza salvatorilor montani din Muscel. B.Radu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.