Proiect pentru stimularea natalității

3
0

  • PSD a inițiat un proiect de lege pentru stimularea natalității și sprijinirea familiilor cu copii



În ultimii ani, natalitatea a scăzut dramatic în România. În 2019 și 2020 s-a înregistrat cel mai mic număr de copii născuți în România din ultimii 50 de ani, potrivit datelor publicate de INS.


Efectele sunt de durată, cu implicații grave în asigurarea dezvoltării viitoare a României care se află în topul țărilor UE în ceea ce privește impactul îmbătrânirii demografice asupra sustenabilității finanțelor publice.

PSD propune un set de măsuri de stimulare a natalității, axat pe sprijinirea familiilor cu venituri reduse, respectiv:
1. Acordarea de urgență a alocației de stat pentru copii la nivelul prevăzut de Ordonanța de urgență nr. 9/2019, respectiv de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani.
2. Creșterea deducerilor acordate salariaților care au copii îndeosebi pentru lucrătorii cu salarii mici și medii, de până la 5000 de lei net. Prin această măsură se asigură creșteri de salarii nete pentru 85% din salariați. Măsura reduce inechitățile salariale și riscul de sărăcie în rândul familiilor cu mulți copii.
3. Acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar în creșe și grădinițe.

Se propune acordarea unui stimulent educațional sub formă de tichete sociale în valoare de 1.000 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 0 – 3 ani și de 1500 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani. M.S.


3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.