Analfabeţii cumpărau permise false cu 2000 de euro!

1



Cinci dosare penale au fost întocmite în acest an, de către Poliţia Rutieră Câmpulung, pe numele unor persoane care deţineau permise de conducere false, emise de autorităţile din Cehia. Cazurile, deşi identificate separat, la intervale mari de timp, aveau un numitor comun: provenienţa documentelor false! Asta i-a determinat pe oamenii legii să extindă ancheta. S-a stabilit că falsificatorii erau doi soți din Sighetul Marmaţiei, iar intermediarii erau argeşeni. Aceştia vindeau documentele false cu sume cuprinse între 2.000 şi 3000 de euro, unii dintre beneficiari fiind analfabeţi!


Cazul a fost preluat de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Argeș, care au reuşit să afle detaliile reţelei de falsificatori, principalii suspecţi fiind reţinuţi şi plasaţi în arest la domiciliu. Oamenii legii au pornit de la faptul că suspecţii, toţi din zona Berevoeşti, conduceau, în general noaptea, maşini pe drumuri lăturalnice, evitând întâlnirea cu echipajele de poliţie.

Când erau opriţi, aceştia prezentau permise de conducere emise de autorităţile din Cehia. Curios era cum de au obţinut aceştia permisul, dat fiind faptul că unii dintre ei nici măcar nu au fost în stare să scrie declaraţiile sau să semneze procesele verbale de constatare, fiind analfabeţi.

Oamenii legii au întocmit dosar penal privind săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, respectiv complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. Din cercetări s-a stabilit că din cursul anului 2018 până în prezent, mai multe persoane din județul Maramureș, cu complicitatea unor persoane din comuna Berevoești, județul Argeș, au contrafăcut, sau intermediat obținerea de permise de conducere falsificate, ce păreau a fi emise de autoritățile din Cehia.

„Cei în cauză ar fi ales potențialii cumpărători din rândul persoanelor neșcolarizate, cărora le-ar fi învederat că permisele de conducere ar fi autentice și că nu vor întâmpina probleme din partea autorităților, în situația în care vor fi verificate.Pentru administrarea probatoriului, în ziua de 29 iulie a.c., au fost puse în executare cinci mandate de percheziție domiciliară la locuințele persoanelor bănuite, dintre care două pe raza județului Maramureș și trei pe raza județului Argeș.

După administrarea probatoriului, în cursul serii, a fost dispusă reținerea, pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, față de un bărbat de 42 de ani, din Berevoești, județul Argeș, respectiv un bărbat de 43 de ani și o femeie de 40 de ani, ambii județul Maramureș, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, cu propunere de luare a unei măsuri preventive” a anunţat Florin Popa, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş despre acest caz.

Arest la domiciliu pentru 3 inculpaţi

Ancheta a stabilit că falsificatorii erau doi soţi din Sighetul Marmaţiei, Irina G. de 40 de ani şi Niculae G. de 43 de ani, iar argeşeanul Viorel G., de 42 de ani, din comuna Berevoeşti era cel care găsea potenţialii cumpărători de permise. Acesta era ajutat şi Mihai H şi Ion F, tot din Berevoeşti. Cei interesaţi plăteau între 2.000 şi 3.000 de euro pentru documentul fals.

Erau atât de naivi încât după ce primeau permisul erau convinşi că acesta a fost obţinut pe căi legale din Cehia şi nu vor apărea probleme dacă vor fi verificate în bazele de date. Evitau întâlnirea cu oamenii legii la sugestia intermediarilor. Totul până s-au ales cu dosarele penale şi apoi, în cursul cercetărilor au început să vorbească…

Cei trei reţinuţi au fost prezentaţi sâmbătă Tribunalului Argeş cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa  respins cererile şi a stabilit ca inculpaţii să fie plasaţi în arest la domiciliu pe o perioadă de câte 30 de zile. Deşi decizia nu este definitivă, niciunul dintre cei trei nu a depus, până ieri, contestaţie la hotărârea judecătorească. M.Sandu