Analfabeţii cumpărau permise false cu 2000 de euro!

1



Cinci dosare penale au fost întocmite în acest an, de către Poliţia Rutieră Câmpulung, pe numele unor persoane care deţineau permise de conducere false, emise de autorităţile din Cehia. Cazurile, deşi identificate separat, la intervale mari de timp, aveau un numitor comun: provenienţa documentelor false! Asta i-a determinat pe oamenii legii să extindă ancheta. S-a stabilit că falsificatorii erau doi soți din Sighetul Marmaţiei, iar intermediarii erau argeşeni. Aceştia vindeau documentele false cu sume cuprinse între 2.000 şi 3000 de euro, unii dintre beneficiari fiind analfabeţi!


Cazul a fost preluat de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Argeș, care au reuşit să afle detaliile reţelei de falsificatori, principalii suspecţi fiind reţinuţi şi plasaţi în arest la domiciliu. Oamenii legii au pornit de la faptul că suspecţii, toţi din zona Berevoeşti, conduceau, în general noaptea, maşini pe drumuri lăturalnice, evitând întâlnirea cu echipajele de poliţie.

Când erau opriţi, aceştia prezentau permise de conducere emise de autorităţile din Cehia. Curios era cum de au obţinut aceştia permisul, dat fiind faptul că unii dintre ei nici măcar nu au fost în stare să scrie declaraţiile sau să semneze procesele verbale de constatare, fiind analfabeţi.

Oamenii legii au întocmit dosar penal privind săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, respectiv complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. Din cercetări s-a stabilit că din cursul anului 2018 până în prezent, mai multe persoane din județul Maramureș, cu complicitatea unor persoane din comuna Berevoești, județul Argeș, au contrafăcut, sau intermediat obținerea de permise de conducere falsificate, ce păreau a fi emise de autoritățile din Cehia.

„Cei în cauză ar fi ales potențialii cumpărători din rândul persoanelor neșcolarizate, cărora le-ar fi învederat că permisele de conducere ar fi autentice și că nu vor întâmpina probleme din partea autorităților, în situația în care vor fi verificate.Pentru administrarea probatoriului, în ziua de 29 iulie a.c., au fost puse în executare cinci mandate de percheziție domiciliară la locuințele persoanelor bănuite, dintre care două pe raza județului Maramureș și trei pe raza județului Argeș.

După administrarea probatoriului, în cursul serii, a fost dispusă reținerea, pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, față de un bărbat de 42 de ani, din Berevoești, județul Argeș, respectiv un bărbat de 43 de ani și o femeie de 40 de ani, ambii județul Maramureș, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, cu propunere de luare a unei măsuri preventive” a anunţat Florin Popa, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş despre acest caz.

Arest la domiciliu pentru 3 inculpaţi

Ancheta a stabilit că falsificatorii erau doi soţi din Sighetul Marmaţiei, Irina G. de 40 de ani şi Niculae G. de 43 de ani, iar argeşeanul Viorel G., de 42 de ani, din comuna Berevoeşti era cel care găsea potenţialii cumpărători de permise. Acesta era ajutat şi Mihai H şi Ion F, tot din Berevoeşti. Cei interesaţi plăteau între 2.000 şi 3.000 de euro pentru documentul fals.

Erau atât de naivi încât după ce primeau permisul erau convinşi că acesta a fost obţinut pe căi legale din Cehia şi nu vor apărea probleme dacă vor fi verificate în bazele de date. Evitau întâlnirea cu oamenii legii la sugestia intermediarilor. Totul până s-au ales cu dosarele penale şi apoi, în cursul cercetărilor au început să vorbească…

Cei trei reţinuţi au fost prezentaţi sâmbătă Tribunalului Argeş cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa  respins cererile şi a stabilit ca inculpaţii să fie plasaţi în arest la domiciliu pe o perioadă de câte 30 de zile. Deşi decizia nu este definitivă, niciunul dintre cei trei nu a depus, până ieri, contestaţie la hotărârea judecătorească. M.Sandu


1 COMENTARIU

  1. Deci de cand e lumea si pamantul si se da examen la permis in Romania si cred ca si in strainate este aproape la fel, dar la noi se intrece masura.
    Sunt 3 categori de cazuri:

    1. Cei care merita sa ia permisul, sunt experti la condus si nu are cele le face examinatori. Sunt cei mai putine astfel de cazuri, fiindca este imposibil sa fi expert dupa scoala de soferi, mai ales ca instructori auto vorbesc la telefon si nu invata pe elevi notiuni elementare.

    2. Cei care sunt la limita treceri si este la latitudinea examinatorilor sa i treaca sau nu. Eu daca as fi examinator as trece daca nu ar face incalcari grave ale regurilor, fiindca nimeni nu s-a nascut invatat si unele lucruri se invata din experienta de condus. Eu unul nu stiam sa plec din rampa dor cu frana de mana, acum stau din acceleratie si la o coasta foarte abrupta, si dupa 10 ani de condus inca mai am de invatat, de exemplu sa dau prioritate persoanelor care se grabesc sa intre in sens giratoriu cu viteza.

    3. Cei care nu merita sa ia permisul, chiar daca ar fi nevastamea, mama, tata si fratele meu, nu las trece daca consider ca nu merita sa conduca pe drumurile publice.

    Problema in Romania, in fiecare judetet si Romania sunt cursanti care iau permisul pe ochi frumosi, pile pe rudenie, prietenie, etc. Si eu daca as fi instructor si ar fi la cazul nr. 2 as pune accentul pe prietenie si las trece. Dar niciodata cei care sunt la punctul 3.
    Dar stiu cazuri care sunt pericol public, nu stiu sa conduca, se lauda ca au dat bani la politist *( Duna, Bulgaru si alti ), tu care esti martor sa vezi ca incalca toate regulile de circulatie si il trece pe respectivul, si pe mine nu ma trece fiindca nu m-am incadrat de exemplu pe o banda, cand mi-a zis in sens sa fac la drepata si sa trece 3 benzi si ma penalizeaza, sau imi calca frana ca vine acela de la 10 metri in sens, am dat cazuri pe care le-am auzit, und emai exte dreptatea ?

    – sau cazuri care a avut elevul curaj sa faca contestatie ca a considerat ca este nedreptatit, si politistul s-a asigurat ca nu trece 2 ani, si s-a dus la OLT si a vorbit cu cei de acolo sa il pice, si se se mai luade peste tot ca a vut grije de el, unde mai este dreptatea ?
    – sau cazuri cu femei gravide sau simple doamne / domnisoare care au fost jignite verbal si nonverbal si nedreptatite doar pe faptul ca nu au raspuns avansurilor, dreptatea unde mai este ?
    – sau cazurile de constestati care macar nu au fost verificare, fiindca la orice munca si examinare se mai comit si erori cu sau fara drept, doar pe baza faptului ca politistul intotdeauna are dreptate. Unde mai este impartialitatea, dreptatea si corectitutidea ? Prefectura sau organele abilitare dorm si se fac ca nu vad fiindca nu doresc sa aiba o bila neagra in gradina lor si le tin partea unor fiindca sunt oameni unor importati oameni cu putere politic.

    Deci ne meritam soarta, si pana cand nu se fac eun miting sau o reforma generala, cazuri ca la Pitesti sutn si o sa mai fie in toata tara, dar la Pitesti s-a intrecut de mult masura.

    Deci prostia, coruptia si pilele dauneza grav sanatati si bunastari tuturor. Chair daca unul are permisul si omoara oameni pe strada, sau altu nu il permisul pe nedrept si pierde un job, viitorul lui in viata sau dezvoltarea Romaniei (cumparea de masina, combustibil, excursi, etc), chiar daca politistul se bucura la o mita, pierde mult mai mult, sa numai vorbesc de blesteme, acatiste si suferinta celui picat pe nedrept.

    Dumnezeu oricum va face dreptate, o data sau mai tarziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.