La patru ani de când a fost destituit ilegal din funcţie, Marian Viorel Badea, directorul executiv al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor Argeș a câştigat procesul. Acesta va trebui să primească daune dar şi salariul pe perioada cât a fost îndepărtat abuziv din funcţie. Cel mai important însă este faptul că, după ce a pierdut procesul, Consiliul Judeţean este obligat să îşi recunoască în mod public greșeala şi să afişeze hotărârea judecătorească pe site-ul instituţiei.
Totul a pornit de la o majorare salarială pe care, directorul executiv Marian Viorel Badea a acordat-o oamenilor din subordine în anul 2017, aliniindu-se în acest fel salariilor funcţionarilor cu al celor din aparatul propriu al Cosiliului Judeţean. Fostul preşedinte C.J., Dan Manu, l-a destituit pe directorul executiv invocând „manifestări care aduc atingere prestigiului autorității sau instituției publice în care își desfășoară activitatea”, „refuzul de a îndeplini atribuțiile de serviciu” sau „încălcarea prevederilor legale referitoare la îndatoriri, incompatibilități, conflicte de interese și interdicții stabilite prin lege pentru funcționarii publici”. Marian Viorel Badea a organizat atunci o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut public adevăratul motiv pentru care a fost îndepărtat din funcţie. Apoi a contestat decizia în instanţă. Au fost mai multe doare, Marian Viorel Badea câştigând de fiecare dată. În timp ce se judecau, reprezentanţii CJ Argeş, deranjaţi de faptul că directorul executiv a introdus acţiunea la Sibiu au încercat să aducă dosarul la o instanţă din Argerş, invocând necompetenţa teritorială. Nu au reuşit!
Procesul a avut loc la Sibiu iar reprezentanţii CJ Argeş au pierdut. Recursul s-a judecat la Alba Iulia şi CJ Argeş a pierdut şi de această dată.
Nu a comis abateri disciplinare
În sentința definitivă judecătorii explică de ce demiterea ui Marian Viorel Badea a fost un abuz. „În consecință, cum de fapt întregul conflict dintre reclamant și reprezentanții legali ai CJ Argeș a fost generat de refuzul președintelui CJ de a fi de acord cu majorarea salariilor și pentru funcționarii publici din instituțiile subordonate CJ și cum, în final, acest refuz s-a dovedit a fi abuziv și nelegal, instanța constată că modul în care reclamantul a interpretat dispozițiile legale a fost corect și că întregul șir de sesizări formulate împotriva sa nu era justificat”.
În plus, magistrații spun că directorul executiv nu a comis vreo abatere disciplinară. „Faptul că reclamantul a refuzat să ia măsura sugerată prin recomandarea din raportul de audit de „revenire la documentele administrative de modificare a drepturilor salariale ale personalului emise la 31.01.2017” nu înseamnă că acesta ar fi săvârșit vreo abatere disciplinară, cu atâta mai mult cu cât avea dreptul legal de a emite decizii pentru stabilirea drepturilor salariale ale funcționarilor din subordine”. În privința raportului emis de comisia de disciplină se precizează că au fost copiate niște abateri dintr-un alt raport emis de alte organe, prin care se arată o activitatea defectuoasă în anumite sectoare fără a se preciza cui îi aparține vina. Mai mult, i se imputau deficiențele directorului și nu funcționarilor care avea atribuții în acele domenii.
Trebuie publicată sentința
Ca urmare a sentinței, a fost anulat ordinul de demitere. Consiliul Județean va trebui să-i acorde salariul salariul indexat, majorat şi recalculat. Va primi și daune morale în valoare de 10.000 lei la care se vor adăuga cheltuieli de judecată. „Obliga pârâţii Consiliul Judeţean Argeş, Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Manu Dan-Constantin, Secretarul judeţului Argeş, Voica Ionel la plata către reclamant a sumei de 10459 lei cheltuieli de judecată, respectiv 8000 lei Consiliul Judeţean Argeş și câte 1229 lei cei doi pârâţi”, se arată în decizie.
În hotărâre există și un paragraf care se referă la Consiliul Judeţean, instituţia fiind obligată „ la publicarea hotărârii judecătoreşti pe site-ul acestuia, în imediata continuare a actelor administrative sancţionatorii şi menţinerea acesteia pe toată durata afişări H.CJ. Argeş nr. 111 şi H.CJ. Argeş nr. 112 din 12.04.2018”, după cum au dispus judecătorii. Până ieri decizia nu fusese publicată pe site-ul CJ Argeş însă nu a fost depăşit termenul legal de 30 de zile în care trebuie să afișeze hotărârea. M.Sandu