Patriarhului i s-a făcut o ofertă de nerefuzat

2

Din punctul meu de vedere



Încercăm toți să înțelegem cum a fost posibil ca autoritățile să mintă chiar și pe un subiect atât de sensibil cum este Lumina Învierii. Fiindcă de minciună este vorba.


Marcel Vela spune:
”Aș dori să fac 2 precizări: întâlnirile cu domnul președinte sunt periodice și tema este mereu legată de măsurile pe care le luăm pentru a combate epidemia de coronavirus.
Eu, înainte de a face un lucru ca ministru, e normal să-mi anunț premierul și președintele. Motivul pentru care am luat măsurile și am convenit cu Biserica Ortodoxă și mulțumesc deschiderii Bisericii, dar noi încercăm să ajutăm credincioșii să treacă peste aceste momente delicate.
Da, este o decizie în mod oficial și cu consultare.”, a spus Marcel Vela, la Antena 3.
Preşedintele Klaus Iohannis spune:
„Le voi solicita premierului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acestui acord. Să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul „stați acasă”, care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care respectă toate ordonanțele militare”, a spus Iohannis.
Aş putea să închei aici acest articol dacă nu m-ar fi indignat peste măsură o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, domnul Vasile Bănescu, cel care a zis:
„Poliţia Română nu ne asigură tuturor doar protecţia şi ordinea publică, ci face acum şi un gest major de civilitate creştină, pentru care toţi cetăţenii ortodocşi ai acestei ţări îşi exprimă tăcut recunoştinţa. Mai puţin ideologii anticreştini mereu de serviciu”.
Finalul declaraţiei este demenţial, mă plasează şi pe mine printre ” ideologii anticreştini mereu de serviciu” cu toate că mi-am luat zeci, poate sute de mii de înjurături, la propriu, scriind sute de articole în apărarea Bisericii Ortodoxe Române.
Mă simt vizat, deoarece marți seara, imediat ce am auzit despre planul lui Marcel Vela, am scris următoarele:
„Ciudată chestiunea cu distribuirea luminii de Paşte de către poliţişti şi voluntari, miroase a teatru, a retragere cu făclii, a Aida la piramide.
Aş paria că i s-a cam forţat mâna Patriarhului, nu ştiu cum şi nici neapărat de ce, cu toate că bănuiesc dorinţa guvernului de a spăla imaginea terfelită de miile de amenzi date enoriaşilor. Enoriaşi care, nu-i aşa, primesc acum lumină şi împărtăşanie din mâna celor care i-au cocoşat cu procese verbale.
Nu e deloc treabă serioasă, românii care abia fuseseră convinşi că nu trebuie să participe la slujba de Înviere vor vedea că se pune altceva la cale, ceva bizar şi ne neînţeles.
În locul tăcerii suferinde şi demne vom asista la o viermuială cu pretenţii solemne, la o parodie jalnică, o maimuţăreală a ceva ce trebuie să rămâne sfânt.
Vela a înviat. Adevărat a înviat. Ce porcărie.
La loc comanda !”
Asta am scris, iar Bănescu mă tratează de anticreştin, judecându-mă pe mine în loc să se judece pe sine.
Ca mine au gândit mulţi români despre care am certitudinea că sunt buni creştini. Iată câteva scurte comentarii de pe Facebook pe care eu le consider geniale.
” Nu mă bag în treburile Bisericii, dar așa circ nu cred că a existat în istorie. Auzi tu, echipaje mixte formate din popă și polițist care să împartă lumina Învierii nu au reușit să-și imagineze nici cei mai talentați autori ai absurdului. Tristan Tzara mai moare o dată de invidie…”
” Credința este în suflet. Lumina sfântă pascală se poate aprinde de la candelă. Nu mă așteptam ca politica să promoveze habotnicia. Închideți cimitirele dar dați drumul oamenilor pe stradă spre moarte! Inconștiență, populism și iresponsabilitate.”
” VELA nu e normal: a dat LIBER, sâmbătă noaptea, la mers la BISERICĂ cu mănuși, măști, la cea mai apropiată biserică, la 2 m unii de alții la coadă, cu declarația legata de gât, probabil.
Cei care vor Paști pot aștepta în fata blocului, vineri și sâmbătă! Va fi o îmbulzeală!
E absolut IREAL ce a făcut VELA! INCONȘTIENT, CRIMINAL!
Peste vreo săptămână ne așteaptă nota de plată, vai de doctori, de asistenți, vai de noi, ceilalți! Câte noi îmbolnăviri, câte decese gratuite!
Later edit
Că au voie doar voluntarii sa meargă la Biserică pentru a lua lumina, nu toată lumea! Pe ce criterii devii voluntar? De câți voluntari ar fi nevoie? Probabil de zeci de mii, în total.
Tot balamuc epidemiologic va fi, răspândire intracomunitară!
Câți oameni a îmbolnăvit preotul cu COVID 19 din Tg Frumos, care a împrăștiat boala din ușa-n ușă?”
” Pot sa-mi aleg polițistul care sa imi aduca Lumina Sfânta? Pot, pot?”
” Suntem țara excepțiilor. Nu există lege în România, care să nu aibă și o excepție. Nu există regulament, care să nu aibă și o excepție. Iubim excepțiile, rigoarea ne este străină și ne enervează.
Suntem țara șmecheriei. Confundăm, cu mândrie, șmecheria cu inteligența. Iubim șmecherii și ne dorim să fim șmecheri. Facem mișto de specialiști și ne prosternăm șmecherilor care întotdeauna ne spun ceea ce ne dorim să auzim. Ne îngrășăm cu minciuni spuse frumos, nu ne săturăm niciodată de minciuni.
Suntem țara formelor fără fond. Noi avem mereu o acută nevoie de concret, de ceva pe care să punem mâna, spiritualul nu ne satisface foamea de concret.
A pune polițiștii și jandarmii să distribuie lumina de Paște, a-i lăsa pe oameni acum să iasă cu sutele de mii din case, ca să li se distribuie în afara bisericilor, ca pe o marfă, paștile, nu are nicio legătură cu spiritualitatea, ci doar cu grija pentru nivelul de popularitate al unor politicieni și al ierarhilor BOR.
Pentru că suntem țara excepțiilor de la lege, care iubește șmecheria și se prosternează șmecherilor.
Noapte bună.”
Iată ce cred că s-a întâmplat, de fapt.
Speriat că polițiștii săi vor amenda credincioșii în noapte de Înviere, ministrul Vela s-a consultat cu un Ludovic Orban la fel de speriat și au luat legătura cu Patriarhul, căruia i-au făcut, ca mafioții, o ofertă de nerefuzat.
I-au spus că duc ei Lumina la casele oamenilor.
Ce să spună Preafericitul ? Să se opună, iar apoi să se afle și toți dușmanii să îl acuze că nu a fost de acord să ajungă Lumina la credincioși ? Nu avea cum face asta.
Și a ieșit ce a ieșit.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


2 COMENTARII

  1. Consider ca Patriarhul i-a facut o propunere de nerefuzat ministrului de interne iar acesta a cazut in plasa intinsa . Ma bazez pe declaratii de la varful Bisericii Ortodoxe care cereau fix aceeasi relaxare de Sarbatorile Pascale !
    Iar ca o parere personala , Biserica s-a indepartat de mult de popor , cuvantul care imi vine in minte prima data cand ma gandesc la ea este opulenta : constructii mult prea faraonice , straie mult prea poleite , masini mult prea luxoase….

    • Singur și trist, ca luna înspre ziuă…așa îți trebuie dacă te bagi încontinuu ca musca în lapte. Nici în Joia Mare nu stai potolit. Să îți dea Dumnezeu minte!

Comentariile sunt închise.