Drama Dariei, subiect de reportaj BBC

0





Cazul fetei din Câmplung care ani de-a rândul a fost folosită de traficanţi a ajuns în atenţia BBC. Televiziunea britanică a realizat un reportaj cutremurător în care demască tehnicile folosite de indivizii certaţi cu legea pentru atrage tinere minore prin metoda Loverboy, dar şi spre autorităţile care nu pot opri traficul de persoane şi exploatarea sexuală a copiilor. Printre cei intervievaţi de jurnalista BBC Jean Mackenzie se numără fata care acum duce o viaţă normală şi părinţii ei.


Reportajul “Sclavele sexuale ascunse ale României” a fost filmat în 2020. Include, pe lângă ale poveşti terifiante şi povestea Dariei, fata care în 2018, pe când avea 13 ani și era în clasa a VII-a, a plecat de acasă de şapte ori într-un an, după ce proxeneții i-au oferit droguri și au profitat de dependenţa ei. Părinții au acuzat autoritățile competente, poliția în special, că nu s-au implicat prea mult în găsirea fetei și pedepsirea vinovaților. Abia după ce scandalul a izbucnit, în 2019 au fost făcute descinderi şi o parte dintre cei care au schimbat cursul vieţii fetei au fost judecaţi, doi dintre ei fiind condamnaţi.

Și-a găsit fata drogată, în portbagaj

Jean Mackenzie, corespondent BBC, a venit în România special pentru a găsi răspunsuri şi a afla de ce sunt atât de multe fete traficate, dar mai ales de ce acestea refuză orice fel de ajutor. A descoperit că traficanţii foloseau metoda loverboy şi fetele se îndrăgosteau de cei care le exploatau. Părinţii fetei din Câmpulung au vorbit în faţa jurnalistului BBC despre eforturile lor de a-şi recupera coilul din mâinile traficanţilor. Ei spun că ştiau cine a luat fata, dar susţin că Poliţia nu a vrut să îi ajute. “La Poliţie când mergeam, auzeam că ei nu au ce să facă, că nu au personal ca să poată să meargă să o caute”, spune mama fetei în reportaj. Până la urmă, femeia a hotărât să-şi recupereze singură fiica. A aranjat o întâlnire cu traficantul prefăcându-se că vrea să cumpere droguri. Acolo, a găsit-o pe fată în portbagajul maşinii. “Şi-a deschis portbagajul, a tras-o jos, ea era drogată. Nu putea să stea în picioare. Ştiu cum era copilul meu acasă şi cum am găsit-o …”, povestea mama, în lacrimi. „La poliție când mergeam, nu auzeam decât că ei nu au ce să facă, pentru că nu au personal să o caute”, a mai spus Mărioara, mama fetei.
„Cred că la început aveam droguri numai gratis. După, a început să fie nevoie de bani și știau că singura opțiune era să mă prostituez. Mi-au fost prieteni doar în capul meu, dar eram o sclavă pentru ei, făceam tot ce-mi spuneau”, a mărturisit fata jurnaliștilor de la BBC. Acum Daria merge la şcoală, ducând o viaţă normală., alături de cei dragi. Familia ei nu va uita niciodată coşmarul prin care a trecut timp de peste doi ani. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.