Supravieţuire în război

0
0

  • O pagină de păstrat



Ce se întâmplă în Ucraina ne impresionează pe toţi. Când priveşti la televizor bombardamentele ruşilor nu-ţi imaginezi cât de speriaţi sunt bărbaţii, femeile, copiii, bătrânii, animalele şi toate vietăţile. Zgomotul asurzitor al exploziilor, sunetul sirenelor, huruitul avioanelor în timpul bombardamentului şi al elicopterelor, bubuiturile tancurilor, păcănitul mitralierelor te scoate din minţi, o iei razna pur şi simplu, nu ştii ce să faci, pe unde să o apuci, unde să te ascunzi. Nimeni nu te învaţă cum să reacţionezi, eşti pe cont propriu şi ceea ce faci în momentele acelea îţi poate salva viaţa sau să mori. În nopţile care au trecut de când a început războiul, m-am tot întrebat ce trebuie să fac eu şi familia mea ca să supravieţuim într-o situaţie identică. Am căutat în cărţile de pe internet. Ce cred eu că este bine de făcut după spusele specialiştilor public mai jos. Sunt patru reguli esenţiale. Sursa vvvvv.in.ua /supravietuire.

REGULA 1: STAREA ÎN SIGURANȚĂ

În timp ce aproape toată lumea ar dori să o evite, din păcate, există cei care trăiesc războiul în fiecare zi. Războiul este extrem de stresant și periculos, dar puteți face față situației concentrându-vă și făcând lucrurile corecte. Adunați și protejați cât mai multe consumabile. Căutați surse sigure de hrană și apă în caz de lipsă. Evitați confruntările cât puteți și mutați-vă într-o zonă mai sigură, dacă este necesar. Învățați abilități de prim ajutor pentru a trata orice leziuni sau boli. Când sunt adăugate împreună, aceste abilități vă pot păstra în siguranță pe dvs. și pe cei dragi în timpul situațiilor de supraviețuire.
Mutați-vă într-o zona departe de luptă,dacă puteți. Din păcate casa ta poate deveni nesigură în caz de război. Dacă locuința dvs. nu mai este în siguranță, faceți tot posibilul să vă mutați și să găsiți un alt loc de locuit. Unde vă stabiliți depinde de progresul războiului. Țineți evidența luptelor și încercați să aflați ce zone nu sunt furate de război.
☛ Încercați să găsiți zone departe de principalele bătălii. Acest lucru ar putea fi în mediul rural sau în orașe fără importanță strategică.
☛ Este posibil să fi fost create zone sigure pentru civili. Dacă există unul în apropiere, mergeți acolo.
Locurile rurale pot fi mai sigure, deoarece lupta vizează adesea orașele și zonele dens populate. Cu toate acestea, nu uitați că aveți nevoie de abilități de supraviețuire în sălbăticie pentru a vă menține în siguranță aici. De asemenea, poate fi mai dificil să primiți ajutor, deoarece organizațiile de ajutor vizează și orașele.
☛ Găsiți o clădire puternică din piatra cu subsol pentru adăpost. Aceste clădiri pot rezista la cele mai multe daune și pot sta în poziție verticală. Căutați o clădire cu subsol. Un subsol oferă protecție suplimentară și adăpost dacă trebuie să stați departe de vedere. Căutați clădiri adecvate ca acestea în zona dvs. și ajungeți acolo cât mai curând posibil.
● Încercați să găsiți o clădire pe care o puteți închide în caz de scurgere sau atac chimic. Căutați ferestre care sunt încă intacte și pe care le puteți închide și sigila cu prosoape umede.
● Dacă există mai multe clădiri adecvate în zona dvs., faceți o listă cu toate clădirile și locațiile lor. Acest lucru este util mai ales atunci când trebuie să fugiți din ascunzătoarea actuală și să găsiți rapid una nouă.
● Dacă nu există astfel de clădiri, găsiți o zonă cu relief care să ofere protecție împotriva luptelor.
Construiți un adăpost izolat dacă gasiți o zonă împădurită. Dacă fugiți din orașe și vă ascundeți în pădure, cei mai răi dușmani vor fi probabil vremea. De îndată ce intrați într-o zonă nouă, construiți un adăpost adecvat pentru a vă proteja de frig, ploaie și soare. Păstrați această ascunzătoare rezolvând imediat orice problemă.
☛ Găsiți ascunzătoarea într-un loc ușor de ascuns, în cazul în care oamenii ostili trec prin zonă.
☛ Încercați să vă construiți adăpostul în jurul unui element natural pentru a face munca mai ușoară. De exemplu, un copac căzut poate susține o structură.
Evitați cît mai mult posibil confruntăriele . În timp ce un război probabil îți amintește de luptă, în realitate civilii supraviețuiesc de obicei unui război evitând lupta. Dacă nu vă aflați în forțele armate, în majoritatea cazurilor este mult mai sigur să evitați confruntarea. Taci și nu te certa cu oamenii. Ai grijă de familie, prieteni și de tine, dar nu te implica în lucruri care nu te preocupă.
☛ Când trupele inamice intră pe teritoriul tău, fă tot posibilul să le ascunzi sau să le eviți în orice moment. Indicați clar că nu sunteți o amenințare.
☛ Nu încercați să furați sau să răniți pe nimeni, cu excepția apărării personale. Acest lucru va duce în cele din urmă la confruntare, deoarece oamenii disperați se vor apăra.
☛ Evitarea luptei poate însemna și fuga dintr-o zonă nesigură. Fiți întotdeauna pregătiți pentru această oportunitate de a vă menține în siguranță pe dvs. și pe cei dragi.
Învață sa folosești arme pentru a te apăra sau a vîna. În timp ce ar trebui să încercați să evitați violența, ar trebui să fiți întotdeauna pregătiți pentru această posibilitate. Acest lucru este mult mai ușor dacă aveți deja arme în casă și știți cum să le folosiți. Dacă nu, colectează toate armele pe care le găsești și învață cum să le folosești. Păstrați-le la îndemână în ascunzătoarea dvs., în cazul în care trebuie să le folosiți.
☛ Dacă aveți o armă, munițiile pot fi rare într-o situație de supraviețuire. Fotografierea pentru antrenament poate atrage, de asemenea, atenția asupra dvs. Învață să folosești arma cât mai bine fără să tragi dacă nu ai mai folosit-o niciodată.
☛ Nu neglijați alte arme posibile precum arcuri, topoare, bâte sau cuțite. Toate acestea pot fi utile la lupta împotriva oricărui atacator.
☛ Antrenează-i pe ceilalți membri ai familiei sau grupului tău să folosească și armele. Grupul dvs. este în dezavantaj dacă un singur membru știe să lupte.
Apără-te dacă e nevoie. În timp ce doriți să evitați violența în unele situații lupta este inevitabilă. Unii oameni încearcă să rănească sau să profite de alții în timpul crizelor. Dacă cineva încearcă să te rănească pe tine sau pe cei dragi sau fură provizii de care ai nevoie pentru a supraviețui, luptă-te dacă poți. Încearcă să-i sperie pe oamenii care vor să te rănească.
☛ A avea câteva arme la îndemână vă va ajuta în această situație. Păstrați toate armele într-un loc sigur, la îndemâna copiilor și obțineți-le rapid când aveți nevoie de ele.
☛ Când trebuie să te aperi pe tine sau familia ta, o relație personală bună cu comunitatea ta îți este de folos. Comunitatea se poate uni pentru a se apăra împotriva bandiților sau a altor persoane care doresc să facă rău.

REGULA 2: GĂSIȚI CONSUMABILE

Colectează-ti toate resursele si obiectle de valoare odată ce începe războiul. Avertismentul despre izbucnirea războiului vine adesea când timpul este aproape, deci este posibil să nu aveți nici măcar șansa să vă aprovizionați cu provizii. Lucrați rapid de îndată ce primiți știrile. Luați toate obiectele de valoare, banii, mâncarea și apa și păstrați-le în siguranță. Ascundeți obiectele de valoare în așa fel încât să nu poată fi furate, chiar și atunci când vă este căutat casa. Dacă puteți, ieșiți și cumpărați cât mai multe consumabile. Nu mai așteptați sau totul ar putea dispărea în momentul în care aveți nevoie de el.
☛ În special, păstrați alimentele conservate sau ambalate și apa îmbuteliată. Păstrați aceste provizii pentru situații de urgență, în cazul în care apa curată și alimentele proaspete devin rare.
☛ De asemenea, căutați medicamente și produse de igienă. Acestea sunt importante pentru menținerea sănătății dvs. în situații stresante.
☛ Nu uitați să salvați și toate documentele importante. Păstrați certificatele de naștere, permisele de căsătorie, cardurile de securitate socială și alte documente care vă pot identifica. Acest lucru este deosebit de important dacă trebuie să fugiți din țara dumneavoastră. Alte țări vă pot împiedica să intrați dacă nu vă puteți dovedi identitatea și relațiile de familie.
☛ Retrați-vă banii de la bancă pentru a avea bani la îndemână. Probabil că nu veți avea acces electronic la banca dvs.
Gasiti o sursa de apă curată. Apa este cea mai importanta resursa pentru oameni, iar apa curată poate deveni rară în timpul războiului. Apa îmbuteliată și altele asemenea se vor epuiza la un moment dat. Odată ce războiul începe, localizați toate sursele de apă posibile din zona dvs. Faceți același lucru pentru fiecare zonă nouă în care mergeți.
☛ Lacurile și cursurile de apă din apropiere sunt surse potențiale de apă, dar poate fi necesar să purificați apa înainte de a o bea.
☛ Dacă locuiți lângă mare, nu beți apă sărată.Este greu să reziste, dar apa sărată va provoca boli grave.
☛ Dacă găsiți o sursă de apă curată, utilizați-o și încercați să economisiți apa îmbuteliată pentru situații de urgență.
☛ Dacă nu există alte surse de apă în zona dvs., colectați apa de ploaie pentru băut și scăldat. Lăsați gălețile și căzile afară pentru a prinde ploaia. Nu uitați să purificați apa de ploaie înainte de a o bea.
Colectează alimente conservate și neperisabile. Aprovizionarea dvs. normală cu alimente poate fi întreruptă, deci sunt necesare produse perisabile nelimitate. De îndată ce veți primi vestea că a izbucnit războiul, colectați cât mai multe produse conservate și perisabile. Ia-le din magazin sau din orice altă sursă pe care o întâlnești. Acest lucru vă va asigura că aveți o sursă constantă în cazul în care rămâneți fără alimente.
☛ După ce războiul este pornit, conservele pot fi disponibile în supermarketurile abandonate. Când găsiți o cutie nedeschisă, obțineți-o. Nu știi când vei întâlni mai multe alimente.
☛ Încercați să evitați alimentele cu un conținut ridicat de sare care vă fac sete. Acest lucru vă va face să beți mai multă apă decât de obicei.
☛ În mod ideal, ar trebui să aveți la îndemână trei zile de alimente perisabile nelimitate în orice moment, în caz de dezastre naturale sau alte situații de urgență. Dacă aveți deja provizii, puteți evita grăbirea către magazinul de alimente care va avea loc odată cu începerea războiului.
Învață să vînezi și sa pescuiești pentru surse suplimentare de carne. Dacă mâncarea devine nesigură, știind să vâneze și să pescuiască este un avantaj. Lucrați la abilitățile dvs. de urmărire și abilități de vânătoare pentru a găsi alte surse de carne. De asemenea, practicați pescuitul pentru o cantitate constantă de pești nutritivi. Ambele abilități vă pot ajuta să treceți prin momente de lipsă de alimente.
☛ Aflați cum să curățați corect, să sângerați și să înghesuiți un animal, astfel încât carnea să nu cadă rău înainte să o puteți mânca.
☛ Nu trebuie să fii în mediul rural pentru a vâna. Există, de asemenea, multe animale în vecinătatea orașelor. Puneți capcane pentru a prinde animale mici.
Feceți provizii de produse pentru igenă atunci cînd le găsiți. Deși igiena poate să nu fie pe lista dvs. într-o situație de supraviețuire, este mai importantă decât credeți. Practicarea unei igiene bune poate preveni bolile și infecțiile și, de asemenea, vă poate ajuta să vă simțiți mai bine. Când colectați provizii, includeți întotdeauna cât mai multe produse de igienă pe care le puteți transporta. Căutați întotdeauna mai multe atunci când căutați consumabile.
☛ Produse de igienă importante sunt hârtia igienică, igienizantul pentru mâini, pasta de dinți și periuța de dinți, săpun regulat sau lichid, produse pentru femei și dezinfectant.
☛ Produsele mai puțin critice, dar importante sunt pieptenii sau periile, aparatele de ras, crema de ras și deodorantul. Acestea nu vă vor salva neapărat viața, dar păstrarea unui aspect bun vă poate ajuta să vă simțiți mult mai bine în situații stresante.
Stabiliți ce plante sunt comestibile în zona dvs. Aproapele toate zonele au plante locale care pot fi comestibile. Să știi care dintre ele să mănânci îți poate salva viața într-o situație disperată. Studiați-vă mediul și găsiți plantele care sunt comestibile. Apoi colectați-le în mod regulat pentru o aprovizionare constantă cu alimente.
☛ Dacă nu cunoașteți planta sau dacă nu știți dacă este comestibilă, mirosiți-o mai întâi. Dacă mirosul este îngrozitor, puteți presupune că nu este comestibil. Apoi țineți planta pe piele timp de 15 minute și vedeți dacă vă simțiți mâncărime sau arsură. Dacă nu, puneți planta pe buze timp de 15 minute. Apoi, luați o mică mușcătură a plantei. Dacă nu simți o arsură sau dureri de stomac după 15 minute, planta este probabil sigură de mâncat.
☛ Dacă este posibil, puteți începe și o grădină pe proprietatea dvs. pentru produse suplimentare. Cu toate acestea, încercați să păstrați acest lucru ascuns. Dacă există o lipsă de alimente, probabil va exista cineva care va încerca să-ți fure produsele.
Evitați risipa. Toate resursele sunt importante în timpul războiului, așa că păstrați tot ce puteți. Reciclează cârpe vechi pentru a face haine. Folosiți resturi alimentare pentru a pregăti bulion. Colectați apa de ploaie. Nu lăsați nimic să se piardă.
Fură provizii cînd nu ai de ales. Din păcate, uneori trebuie să faci lucruri disperate pentru a supraviețui. Dacă întâlnești consumabile sau magazine la care nimeni nu se uită sau pare abandonat, ia orice ai nevoie. Acest lucru poate fi greșit din punct de vedere etic, dar tu și familia ta trebuie să supraviețuiești.
☛ Dacă locuiți într-o zonă dens populată, puteți găsi multe magazine abandonate. Nu ezitați să le căutați consumabile și să obțineți ceea ce aveți nevoie.
☛ Dacă sunteți pe drum, opriți-vă și verificați orice clădire întâlniți. Nu știi niciodată ce au lăsat în urmă ocupanții anteriori.
☛ Cu toate acestea, nu încercați să furați alimente sau provizii pe care oamenii le păzesc. Poți fi rănit sau ucis pentru asta.

REGULA 3: EVITAȚI RĂNILE ȘI BOLILE

Aflați primul ajutor pentru a trata leziunile minore . Leziunile sunt inevitabile și pot varia de la minore la grave. Dezvoltați cel puțin o cunoștință de bază de prim ajutor pentru a trata leziunile pe care dvs. sau un partener le puteți întâlni. Când căutați consumabile, luați orice echipament de prim ajutor pe care îl întâlniți și construiți o trusă de bază de prim ajutor.
☛ Spălați toate rănile numai cu apă curată. Nu folosiți niciodată apă murdară sau nefiltrată.
☛ Păstrați toate rănile acoperite cu bandă curată. Dacă este posibil, înlocuiți pansamentul în mod regulat cu unul curat.
☛ Învățarea CPR poate salva și viața unei persoane în caz de urgență.
Stai departe de orice armă și muniție pe care le întîlnești. Minele neexplodate, bombele și alte muniții sunt o cauză majoră a victimelor civile și a morții în război. Dacă vă aflați în apropierea unei zone de luptă, materialele periculoase pot fi împrăștiate peste tot. Nu atinge nimic. În cel mai bun caz, te-ai putea tăia. În cel mai rău caz, aceasta ar putea fi o armă neexplodată care te-ar putea răni grav.
Păstrați-vă curat pentru a evita infecțiile. Deși poate fi dificil spălarea regulată este o modalitate importantă de a rămâne sănătos. Faceți un duș rapid dacă este încă disponibilă apă curentă. Dacă nu, utilizați una dintre metodele dvs. de colectare a apei pentru a colecta suficientă apă pentru a vă spăla.
☛ Încercați să colectați niște apă de ploaie într-o găleată. Apoi înmuiați un prosop în găleată și frecați niște săpun pe el. Spălați-vă corpul cu prosopul și apoi clătiți-l cu apa de ploaie.
☛ Încercați să nu vă irosiți apa îmbuteliată la scăldat. Puteți folosi apă nefiltrată pentru scăldat, cu excepția cazului în care aveți răni deschise. În acest caz, purificați mai întâi apa.
Purificați orice apă pe care o beți , care nu provine dintr-o sticlă sigilată. O boală transmisă de apă poate pune viața în pericol într-o situație de supraviețuire. Dacă este necesar să folosiți altă apă pentru băut, purificați-o întotdeauna mai întâi. Cea mai obișnuită metodă este de a fierbe apa timp de un minut pentru a ucide orice agent patogen. Apoi, filtrați obiecte mai mari turnând apa printr-o plasă fină sau o cârpă.
☛ Nu este întotdeauna clar dacă o sursă de apă este contaminată. Fierbeți toată apa din pâraie și râuri oricum, doar ca măsură de precauție.
☛ Dacă ești disperat, s-ar putea să fii tentat să bei apă necurată pentru a-ți potoli setea. Nu beți niciodată apă murdară fără a o purifica. Puteți contracta o boală sau un parazit care ar putea fi mortal.
Mănînca cît mai sănătos posibil.Acest lucru nu este întodeauna fezabil și trebuie să supraviețuiești cu toată mâncarea pe care o poți găsi. Dar păstrați-vă sănătatea cât mai bine cu alimentele hrănitoare. O cantitate constantă de vitamine, minerale, antioxidanți și acizi grași vă ajută să vă mențineți sistemul imunitar și să luptați împotriva bolilor.
☛ Încercați să vă mențineți masa cât mai echilibrată posibil. Dacă este disponibil, utilizați legume proaspete, fructe și proteine.
☛ Căutați alimente bogate în nutrienți, cum ar fi verdeață cu frunze, pește, cartofi și nuci. Alimente ca acestea vă vor oferi mesele cu cât mai mulți nutrienți posibil.
☛ Dacă nu găsiți alimente proaspete, încercați să găsiți suplimente nutritive pentru a crește aportul de nutrienți. Acestea pot fi disponibile de la magazine și case abandonate.

REGULA 4: PĂSTRAȚI-VĂ CALMUL

Rămîneți la curent cu noutățile despre război. Informațiile sunt cruciale pentru supraviețuirea unui război. Urmăriți progresul războiului pentru a afla ce zone sunt sigure sau periculoase și unde să găsiți resurse. Aceste informații pot fi rare, dar există metode pe care le puteți utiliza pentru a rămâne informat.
● Rețelele de socializare sunt o nouă modalitate excelentă de a rămâne informat. Căutați actualizări pe Twitter și Facebook de la rezidenți din alte zone. Utilizați anumite cuvinte cheie sau hashtag-uri pentru a găsi informațiile pe care le căutați.
● Radiourile portabile cu baterie pot fi, de asemenea, o sursă fiabilă de informații. Vedeți dacă puteți găsi știri locale care să raporteze despre război.
● Cereți tuturor persoanelor din afară care trec prin zona dvs. informații. Întrebați de unde provin și dacă au vești.
Mențineți relațiile personale cu familia și vecinii. Aceste relații personale te ajută să treci peste criză. A avea membri ai familiei vă ajută să vă ușurați stresul. Protejarea lor îți oferă, de asemenea, un obiectiv care te poate determina să te întreci în situații stresante. O rețea de vecini poate împărtăși și hrană și resurse, așa că tratați-i cu bunătate pe cei din jur. Aceste relații îți pot salva viața.
☛ Prezentați-vă localnicilor dacă vă mutați într-o zonă nouă. Nu trebuie să devii cei mai buni prieteni cu ei, dar să nu fii străin. Este posibil să trebuiască să te bazezi pe acești oameni pentru ajutor atunci când lupta ajunge pe teritoriul tău.
Lucrați la o atitudine mentală pozitivă: În orice situație de supraviețuire, este important să vă mențineți calmul și gândirea logică. Când disperarea și tristețea îți iau mintea, gândirea logică devine mult mai dificilă. Acest lucru va fi deosebit de dificil în timp de război, dar este extrem de important să păstrăm o perspectivă pozitivă. Fă tot ce poți pentru a gândi pozitiv.
☛ Dezvoltarea și rafinarea planurilor de urgență vă poate ajuta să rămâneți pozitiv. Vă asigură că aveți întotdeauna o procedură în cazul în care ceva nu merge bine.
☛ Luați măsuri pentru a vă reduce anxietatea și a vă menține calmul în situații stresante.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.