- Din punctul meu de vedere
Deși am călătorit de multe ori în Orient, nu cunosc psihologia omului oriental. Nu o știu și nici nu mă interesează, fiindcă mă interesează psihologia occidentalilor. În Occident îmi voi duce în continuare viața, aici vor trăi urmașii mei.
Observ că omul occidental este teribil de copilăros, îi place să se dea cu fundul de pământ, să se isterizeze, să pârască, să țipe că i s-a luat jucăria.
Fiind copilăros, omul occidental este ușor de mințit, îi dai o prăjitură și devine ascultător, îi promiți că îi cumperi înghețată și gata, poate să spună, drăgălaș, că o iubește pe mama și nu îl iubește pe tata.
Viața cu tot confortul, aragaz, frigider, duș, smartphone, hypermarket, a făcut din omul occidental o ființă răsfățată dar și ascultătoare, dacă îl ameninți că îi iei jucăriile, face frumos.
Omului occidental îi place să se dea pe Facebook, ca într-o tiribombă care nu se oprește niciodată și îi oferă o plăcută stare de amețeală.
Copilăros fiind, e și crud, capabil să ucidă vrăbii și să incendieze pisici, trăiește clipe de exaltare chinuind pe alții, dar plânge imediat ce i se spune povestea lacrimogenă.
Mai ales drept și cinstit, modest și moral a uitat să fie omul occidental devenit copil mare și răsfățat.
Acestea fiind spuse, atrag atenția că cine nu condamnă războiul din Ucraina nu are inimă, iar cine nu încearcă să îi analizeze circumstanțele nu are minte.
Lăsându-vă pe domniile voastre să vă descoperiți fie mintea, fie inima, fie pe amândouă, voi face câteva mici observații subiective, la liniuță.
– Volodimir Zelenski este cel mai cunoscut și mai iubit om din toate timpurile, îi întrece pe cei ce au fost Alain Delon sau Liz Taylor, Pele sau Maradona, pe cei ce sunt Sean Penn sau Anthony Hopkins, Messi sau Ronaldo. V-ați întrebat de ce ? Pentru că este personajul care aduce cei mai mulți bani pe care i-a putut aduce cineva vreodată, fiecare apariție a acestei vedete mondiale generând comenzi de armament de mii și mii de miliarde de dolari. Practic, președintele ucrainian valorează de câteva milioane de ori greutatea sa în aur.
– Zelenski este idolul perfect, reprezintă vârful de serie, cea mai strălucitoare capodoperă creată vreodată de artiștii comunicării, de cercetătorii manipulării. Sângele copiilor ucrainieni morți a fost amestecat cu argilă hollywoodiană și astfel s-a plămădit un semizeu.
– Pe lângă Zelenski, Covid 19 este pistol cu apă, dar între acest președinte și acest virus există un numitor comun numit dolar, doar industriile diferă, la primul lucrează cea de armament, la celălalt lucrează ceea ce numim Big Pharma.
– O echipă genială de profesioniști face din sângerosul război pornit de Putin un Western, dar Zelinski este de mii de ori mai eroic decât John Wayne. Echipa este coordonată de Serghii Șefir, consilierul președintelui, fost director, scenarist și producător la Studio Kvartal-95, fondat de Zelenski înainte să devină președinte.Mesajele liderului sunt alcătuite și cu aportul lui Andrii Ermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, cu studii în drept și cu firme de consultanță care au lucrat cu importante posturi de televiziune naționale. Unul dintre autorii discursurilor lui Zelenski este Iuri Kostiuk, care, la cei 35 de ani de ani ai săi, este cunoscut în Ucraina în primul rând ca scenarist al filmului „Slujitorul poporului”, în care Volodimir Zelenski a jucat rolul principal , de președinte al Ucrainei. Colaborează, de asemenea, Andrii Ermak, șeful Biroului Prezidențial, Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului Biroului Prezidențial, și Mihailo Podoliak, cel care a consiliat mai mulți politicieni până la Zelenski, iar Kirilo Timoșenko s-a ocupat de imaginea mai multor parlamentari. Timoșenko a studiat și experiența colegilor din SUA în domeniul reclamei și a obținut premiul Omni Awards pentru un clip video despre Ucraina.
– Așa cum spune un om competent, ” meseriașii care fac bani din război n-au nicio treabă cu raționalitatea. Ei nu-s slujbașii adevărului. Ci ai minciunii. Sunt un fel de spălători de cadavre, bine plătiți, pentru a tăinui răul săvârșit”.
– Adeseori, așa cum s-a întâmplat la Bucea, filmul western este înlocuit cu filmul/ reportajul horror, gen Quentin Tarantino.
– Să ne aducem aminte cu pioșenie de Orson Welles și „Războiul lumilor”, teatru radiofonic după romanul lui H. G. Wells. În seara zilei de 30 octombrie 1938, o duminică, aparatele de radio au anunțat că marţienii ar fi aruncat în aer armate întregi şi ar fi învăluit oraşul New York într-un nor de gaz ucigător. Nu e de mirare că în rândul americanilor s-a creat panică, iar mii de oameni alergau, cuprinşi de frică, pe străzi.
Omul occidental este teribil de copilăros, îi plac poveștile și filmele cu Feți Frumoși. Din nefericire, actualul film, menit să creeze o crevasă de netrecut între Orient și Occident, are în materia lui sânge real și moarte adevărată, drame care îți îngheață inima și distrugeri apocaliptice.
Nu e King Kong vinovat, e Putin, care ar fi fost obligat să caute alte soluții pentru rezolvarea problemelor Rusiei. Nu a făcut-o și va fi – cu certitudine – primul Hitler al secolului XXI. Primul, fiindcă e posibil să apară și alții, cu ochii mai oblici.
Cine nu condamnă acest război nu are inima, iar cine nu îi analizează circumstanțele nu are minte.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și noi)