Prejudiciu de 450.000 euro din înşelăciuni pe internet!

0
1



Şase percheziţii au fost făcute ieri, într-un dosar instrumentat de poliţiştii BCCO Piteşti şi DIICOT Argeş, care viza destructuarea unei grupări care a comis înşelăciuni pe internent în valoare de 450.000 euro. Indivizii postau anunţuri false pe diverse platforme şi încasau banii. Au păcălit mulţi cetăţeni, în majoritate străini. Printre păgubiţi se numără şi argeşeni.  


Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Piteşti, sub coordonarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, au efectuat ieri dimineață 6 percheziții, la locuințele unor suspecți, bănuiți de săvârșirea de înșelăciuni prin oferirea, în mediul on-line, spre vânzare sau închiriere, de bunuri pe care nu le dețin.

Au avut loc 3 descinderi în Bucureşti şi câte una în judeţele: Cluj, Vâlcea şi Ilfov . Oamenii legii au nici mai mult nici mai puţin de 28 de suspecţi. Nu au fost găsiţi toţi, patru dintre aceştia fiind plecaţi în străinătate.

Peste 200 de persoane vătămate

„Din cercetări s-a stabilit că cei în cauză ar fi postat anunțuri fictive pe mai multe site-uri de comerț on-line, prin care ofereau spre vânzare sau închiriere, bunuri pe care nu le dețin, prin accesarea ilegală a profilelor unor comercianți on-line și modificarea contului bancar spre care se realiza plata contravalorii produselor sau serviciilor de închiriere.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, acces ilegal la un sistem informatic și spălarea banilor, conform art. 367, 249, 244, 360, toate din Codul Penal și art. 49 din Legea 129/2019.

În urma activității infracționale au fost prejudiciate peste 200 de persoane vătămate, din Italia, Spania, Norvegia, Olanda, Belgia, valoarea prejudiciului fiind estimată la aproximativ 450.000 de euro. Au fost emise mandate de aducere pentru cele 28 de persoane bănuite, urmând ca acestea să fie conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, în vederea administrării de probatoriu. Activitatea se desfășoară cu sprijinul polițiștilor de combatere a criminalității organizate din cadrul B.C.C.O. Cluj, S.C.C.O. Vâlcea, Olt, Hunedoara și Arad.

La acțiuni au participat și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei București, Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj Napoca și I.J.J. Vâlcea”, se arată în comunicatul de presă transmis redacţiei noastre de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş.

Sfaturi de la poliţişti privind cumpărăturile online

Pentru a nu deveni victime ale unor infractori care profită de comerţul online și comit înşelăciuni, poliţiştii argeșeni vă sfătuiesc: „ Cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau căutaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere; de asemenea, verificați cu atenție site-ul înainte de a cumpăra un produs, pentru a vă asigura că site-ul, sau produsul, nu este unul fals; Bunurile oferite la prețuri derizorii pot avea costuri adiționale suplimentare, pot să nu beneficieze de garanție, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor, motiv pentru care vă sfătuim să evitați achiziția în astfel de condiții; Nu cumpărați produse oferite prin email (poștă electronică) nesolicitate; Cumpărați numai de pe site-uri care utilizează metode de plată securizate și evitați tranzacțiile când sunteți conectat la rețele wi-fi publice” a transmis IPJ Argeş. M.S.


Acest material este proprietatea site-ului curier.ro şi poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afişarea link-ului către articolul din site-ul curier.ro.

Citiți, de asemenea, pe curier.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.