Au devenit mame la 12 ani!

0
0



Tot mai multe minore devin mămici la vârste fragede. În vreme ce alte copile de vârsta lor sunt încă preocupate de jucării, există fete care dau naştere unor bebeluşi şi iau viaţa în piept având responsabilitatea creşterii lor. Sunt fetiţe care rămân însărcinate la vârsta de 11- 12 ani și aduc pe lume copii când ele însele sunt copii. În primele 3 luni din acest an, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti au devenit mame, nu mai puţin de 35 de minore.


Statisticile arată că la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, în 2021, au născut 123 de minore, dintre acestea, 14 sunt mămici a căror vârstă a fost de până în 15 ani. În perioada ianuarie-martie 2022, la SJU Piteşti au devenit mame 35 de minore, dintre care 11 au până în 15 ani. Printre ele se numără şi mame care au rămas însărcinate de la vârsta de 11 ani şi au născut la 12 ani.

A abandonat şcoala în clasa a VI-a

O copilă din comuna Călineşti şi a devenit mamă înainte de a împlini vârsta de 13 ani. A rămas însărcinată la 11 ani şi 11 luni, iar în noiembrie anul trecut, a adus pe lume o băieţel. Acum este mama unui bebeluş de 5 luni. A rămas gravidă ca urmare a unei relaţii ocazionale cu un vecin. Nou-născutul nu a fost recunoscut de tată. Fata a absolvit 6 clase după care a abandonat şcoala, acum fiind nevoită să îşi crească fiul. . „Avem mai multe fete minore care sunt mămici.

Ele după ce mărită nu mai vin la școală. Se mută la băiat și se consideră că sunt măritate, nu fac acte. La noi este o comunitate mare de romi, tot satul Valea Corbului este de romi. Sunt situații în fiecare an când trei, patru (n.r eleve), se mărită la diferite vârste şi abandonează şcoala în clasele a VI-a, a VII-a, sau a VIII-a, în general la gimnaziu. De obicei familiile soţilor nu le mai lasă la școală sau pur și simplu nu mai vin ele. Cât sunt la şcoală le consiliază psihologul și mediatorul social”, a declarat Monica Nistor, directorul Şcolii Gimnaziale Vrăneşti-Călineşti, Monica Nistor.

Bărbat cercetat penal pentru sex cu o minoră

Cum în comună există o comunitate mare de romi, mamele minore sunt un lucru obişnuit. Acestea „merg la casa lor” la vârste fragede. „Avem cazuri pe care le-am anunţat și către DGASP. Unde au fost consiliate și luate în centru. Recent am avut o fată, de 13 ani, care a născut şi a stat o perioadă în plasament. Mama a luat-o de acolo pe semnătură dar apoi s-a recăsătorit a plecat într-un alt sat, iar fata a ajuns la „soţ”, cu copilul. Persoana cu care trăiește, tatăl copilului, are în jur de 30 de ani şi este cercetat penal din acest motiv. Au încercat să o ia de la el şi să o integreze într-un centru iar ea a ameninţat că se sinucide şi că o să omoare și copilul”, a mai povestit Monica Nistor.

Primeşte ajutor pentru copil

O altă copilă, tot din Călinești, în vârstă de 13 ani, este mama unei fetiţe de un an şi 2 luni. A rămas însărcinată la 11 ani când era elevă în clasa a V-a. A avut relaţii sexuale ocazionale şi nu ştie cine este tatăl, iar copilul poartă numele mamei. A abandonat şcoala din clasa V-a după ce a început să i se vadă burta. Urmează ca la începutul anului şcolar mama minoră să fie înscrisă în programul “A doua şansă”.

Astfel, o să primească lunar alimente de bază, lapte, praf şi scutece pentru micuţ dar va putea primi şi indemnizaţie de creștere copil. „Organizaţia “Salvaţi Copiii” Romania, Filiala Arges derulează proiectul “Siguranţa prin educaţie pentru nutriţie şi sănătate” SENS din anul 2018. Proiectul (SENS) se adresează minorelor până la vârsta de 16 ani, însărcinate sau cu copii sub 5 ani. Acestea beneficiază de consiliere socială şi consiliere privind creşterea şi hrănirea minorilor, igiena zilnică.

De asemenea, primesc suport pentru ameliorarea statusului nutriţional pentru mamă şi copil: lapte praf, biberoane, Pampers, materiale de igienă corporală alimente, îmbrăcăminte. Pentru asta, minorele sunt îndrumate şi înscrise în programul “A doua şansă” în vederea continuării şcolii”, a explicat Dumitra Sima, preşedintele Organizaţiei Salvaţi Copiii, Filiala Argeş.

Apar certuri între familii

Şi în comuna Miceşti sunt minore care au născut sau sunt însărcinate. Provin din familii nevoiaşe şi sunt în atenţia asistenţilor sociali. Aceştia le cunosc problemele şi încearcă să le ajute. „Gravidele minore sunt în atenţia noastră ne ocupăm de ele. Le acordăm şi consiliere şi suport material. O dată pe lună, merg la ele pentru a le da produsele.

Eu mă duc frecvent în zonă. Cunosc foarte bine familiile. Avem cazuri când mai stau cu părinţii, un an, doi trei, după ce nasc. Minorele sunt protejate şi de părinţi. Sunt familii numeroase, cu limitări de ordin material. Apar şi probleme. Apar certuri între membrii familiei, la cele care stau la soacre. Eu când mă duc le atrag atenţia că legea s-a schimbat şi pentru violenţă în familie sunt pedepse aspre. Multe nu au buletin dar au certificat de naştere. Atunci când nasc, sunt chemaţi părinţii care dau declaraţii pentru ele.

În unele cazuri se întârzie cu recunoaşterea paternităţii, se întârzie cu încheierea certificatului de naştere a copilului. Se feresc să se afle când rămân însărcinate. Chiar dacă aparent nu funcţionează după reguli şi după legi au şi ei anumite principii”, explica Dorel Voicu , asistent social Primăria Miceşti. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.