Măritişul minorelor şi sărăcia, duc la abandonul şcolar!

0
  • În Argeş au venit fonduri pentru prevenirea fenomenului



Sărăcia și căsătoriile la vârste tot mai mici sunt principale cauze ale abandonului școlar, din județul Argeș, spun directorii de școli. Pentru a reduce numărul copiilor care nu se mai duc la cursuri, multe unități de învățământ au obținut finanțare nerambursabilă, banii fiind investiți cu acest scop. Mai grav decât abandonul școlar este semianalfabetismul din rândul elevilor care au frecvență la ore. Pentru ei se fac grupe de alfabetizare. Acolo învață de scrie, să citească și să socotească deși unii dintre ei ar trebui să știe că rezolve probleme de algebră sau geometrie.


În acest an, în Argeş, 32 de școli gimnaziale au primit finanțare nerambursabilă pentru reducerea abandonului școlar. Sumele pornesc de la 300.000 lei şi pot ajunge până la 980.000 lei. Banii vor fi investiţi în digitalizare şi în ore remediale. Prin tipurile de grant accesate, vor veni în Arges 22,2 milioane de lei.
„La granturi, pe digitalizare erau cei mai mulți bani, ni s-a făcut recomandarea ca aici să folosim maxim. Banii vor veni până la sfârșitul anului integral pentru digitalizare. Proiectul se va derula pe o perioadă de 3 ani. Restul vor veni eșalonat. O parte din sumă este pentru formare profesională. Toate cadrele didactice și personalul auxiliar trebuie ca, din 5 în 5 ani, să acumuleze 90 de credite de reformare, iar acestea se obţin din cursuri de formare.” a declarat Iulia Anca Ilinca, directorul Şcolii Gimnaziale Ţiţeşti. Banii din granturi sunt cheltuiţi și pe echipamente inteligente nu doar pentru instruirea profesorilor.
„Proiectul presupune tot ce înseamnă echipamente necesare în procesul instructiv desfășurat față în față la clasă sau în situații de urgență, în online. Am prevăzut table inteligente, echipate cu soft și video proiectoare, laptopuri pentru toate cadrele didactice. La noi, proiectul se aplică doar la clasele de gimnaziu, pentru că cei mai mulţi la gimnaziu abandonează. Când se măresc, noi având comunitate romă, au tradițiile și obiceiurile lor, iar noi ne confruntăm cu problema căsătoriei sau a măritișului timpuriu. Am avut eleve care au terminat 4 clase și le-au măritat părinții. La 12 ani-13 ani aveau și un copil.” a mai spus Iulia Anca Ilinca.

Bani obținuți în funcție de absențele elevilor

Inspectorul şcolar general adjunct, Cătălina Dumitraşcu a explicat că aceste granturi au fost câştigate de unităţile de învăţământ în funcţie de absenteism. „Noi nu am avut o definiţie clară a abandonului școlar. Înainte se calcula în funcție de copiii care nu au venit la școală și au depășit cu patru ani vârsta de școlarizare. Adică, dacă era în clasa a IV-a nu trebuia să aibă mai mult de 14 ani. Acum avem Mecanism de Avertizare Timpurie în Educație și se calculează în funcție de copiii care nu au mai venit la școală de un an de zile. Fondurile au fost obținute în funcție de absenteism.”

Copile în clasa a IV-a măritate de părinți

„La școala noastră sunt 460 de elevi și avem un risc de abandon de 2,5 la sută. Ne-am propus să reducem până la 1,5. Sunt 168 de elevi în ciclul gimnazial şi pe toţi i-am cuprins în grupul ţintă, chiar dacă o pare dintre ei sunt elevi buni care au luat la simulare 7-8 la simulare. Cea mai mare parte din bani o să se ducă pe digitalizare şi pe pregătirea cadrelor didactice şi o parte mai mică o să meargă şi pe activităţi remediale. Avem și elevi care au abandonat definitiv. În general după clasa III-a, a IV-a renunță la școală. Principalele motive de abandon sunt nivelul scăzut de educaţie al părinţilor și sărăcia. Părinţii pleacă la ferme, pleacă la muncă și uneori îi iau cu ei. O altă cauză ar fi căsătoria fetelor la vârste mici. Chiar dacă această căsătorie nu este oficială, este o înţelegere tacită între părinți. Oricum la ei există prejudecata asta în care chiar dacă termină clasa VIII- părinţii nu le lasă să meargă mai departe la liceu la facultate, că trebuie să se mărite.” a declarat Cătălin Nica, director la Şcoala Valea Mare Pravăţ.

Elevi care nu știu să scrie și să citească

Pe lângă problema abandonului școlar, dascălii de mai confruntă şi cu problema elevilor care merg la cursuri, dar citesc silabisind! „La Şcoală Gimnazială Nămăeşti se fac ore remediale, şcoală după şcoală, la limba română şi matematică. În plus avem o grupă formată din 16 elevi care au mari dificultăţi la citit, scris şi socotit. Majoritatea sunt din ciclul primar, din casele a III-a și a IV-a, dar sunt și câţiva din clasele a V-a și a VI-a. Lor le lipsesc anii educativi, sunt copii din familii sărmane. Nivelul de pregătire al părinților este minim. Nu e suficient ce facem noi la şcoală, dacă nu au suportul familiei. Degeaba ne chinuim cu ei la ore, dacă ei nu lucrează deloc acasă. Nu fac lecţii, nu repetă ce au învăţat la ore, nici nu fac exerciţii în care să scrie şi să socotească.” a explicat Cătălin Mica. Și la Școala Țițești au fost căutate metode prin care să fie ajutați elevii semianalfabeţi. „Și noi am făcut demersuri unde pot fi înscriși acești copii care au dreptul să repete anul şcolar de 4 ori și după aceea își pierd dreptul de a mai învăţa la zi şi nu ne-au aprobat. O să începem un proiect finanţat cu fonduri europene „A doua șansă” în care vom include şi copii cu părinţi plecați în străinătate.” a spus Iulia Anca Ilinca.

5 copii au abandonat şcoala din clasa I

Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş ne-a transmis că în judeţul nostru , în anul şcolar 2020-2021 , din totalul de aproximativ 200 de unități de învățământ, un număr de 61 de unităţi se confrunta cu abandonul şcolar.
Iată mai jos situaţia pe clase:
● 8 elevi în clasa a XII-a
● 28 elevi în clasa a XI-a
● 26 elevi în clasa a X-a
● 22 elevi în clasa a IX-a
● 28 elevi în clasa a VIII-a
● 13 elevi în clasa a VII-a
● 15 elevi în clasa a VI-a
● 14 elevi în clasa a V-a
● 6 elevi în clasa a IV-a
● 6 elevi în clasa a 3-a
● 24 elevi în clasa a II-a
● 5 elevi în clasa I. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.